defacto_pan
Foto: Arkivbild

Ekillaelever missnöjda med maten

Elever på Ekillaskolan klagar över att maten inte är vällagad och att muslimer inte får halalkost: - Alla skolor har samma matsedel och därmed serveras samma rätter varje dag på skolorna, säger Camilla Lindström, områdeschef och leg. dietist på MatEnheten.

banner_juni_artikel

Elever på Ekillaskolan har skrivit ett medborgarförslag där de föreslår att maten på deras skola ska förbättras. Det klagas över att potatisen är hård och att muslimer inte får halalkost utan får äta vegetariskt istället. Eleverna tycker att det är konstigt att eleverna inte får halal eftersom vegetariskt är dyrare än halal. Man tycker också att det serveras för mycket ris i skolan och föreslår samtidigt att man ska få ha önskeveckor, sopporna anses vara för vattniga och på det stora hela så är maten inte näringsrik nog.

Tar upp det med kökschefen
Camilla Lindström, områdeschef och leg. dietist på MatEnheten, har tagit del av Medborgarförslaget via märsta.nu. Hon kan inte uttala sig huruvida potatisen var för hård den specifika dagen, men håller med om att potatisen sa vara genomkokt.
– När vi får synpunkter på maten så tar vi upp det med kökschefen och resterande kökspersonal för att stämma av vad som hänt och säkerställa att det inte sker igen.

Samma matsedel på alla skolor
Camilla Lindström poängterar att alla skolor har samma matsedel och därmed seedas samma rätter varje dag i skolorna.
– Alla maträtter är näringsberäknade oavsett om det är dagens gröna, dagens eller soppa. Vi har regelbundna möten med elevrådet där vi pratar mat, vi har också en elevenkät varje år där eleverna får komma till tals.

Inget krav att erbjuda halal
Elva elever har anmält att de önskar halalkost på Ekillaskolan. Skolan är enligt skollagen inte skyldig att servera halalmat utan i sådana fall kan man tillgodose behovet genom att servera vegetariskt som passar alla oavsett religion eller etiska skäl.

sbrf_helsida
midsommar_valsta_helsida
defacto_helsida
oppning_helsida
banner_juni_helsida
fme_helsida
happyhomes_2019
colorama_april2

Nya bostäder står tomma

Bostad Nybyggda bostäder står tomma på grund av för hög hyra eller för höga priser, det konstaterar Länsstyrelsen i en ny rapport.

ica_valsta_choklad

Incidenter med hund ökar sommartid

Nyheter Sommartid är det många som låter hunden gå lös på gator eller i parker, men enligt lokala föreskrifter ska hunden vara kopplad på allmän plats även om du anser att du har god kontroll över den: - Vi har sedan 1 juni 2018 tagit emot över 670 anmälningar om lösa hundar som angripit, bitit eller allvarligt skrämt människor eller andra djur i Stockholms län, säger Anna Mattsson, samordnade på Länsstyrelsens enhet för djurskydd.

sh_bovard_out
ridskola2019_outsider
sh_oppet
nrh
defacto_outsider
colorama_april
oppning_outsider
sbrf_outsider
fme_outsider
connys
midsommar_valsta_outsider