defacto_pan2020
Foto: Arkivbild

Ekillaelever missnöjda med maten

Elever på Ekillaskolan klagar över att maten inte är vällagad och att muslimer inte får halalkost: - Alla skolor har samma matsedel och därmed serveras samma rätter varje dag på skolorna, säger Camilla Lindström, områdeschef och leg. dietist på MatEnheten.

Elever på Ekillaskolan har skrivit ett medborgarförslag där de föreslår att maten på deras skola ska förbättras. Det klagas över att potatisen är hård och att muslimer inte får halalkost utan får äta vegetariskt istället. Eleverna tycker att det är konstigt att eleverna inte får halal eftersom vegetariskt är dyrare än halal. Man tycker också att det serveras för mycket ris i skolan och föreslår samtidigt att man ska få ha önskeveckor, sopporna anses vara för vattniga och på det stora hela så är maten inte näringsrik nog.

Tar upp det med kökschefen
Camilla Lindström, områdeschef och leg. dietist på MatEnheten, har tagit del av Medborgarförslaget via märsta.nu. Hon kan inte uttala sig huruvida potatisen var för hård den specifika dagen, men håller med om att potatisen sa vara genomkokt.
– När vi får synpunkter på maten så tar vi upp det med kökschefen och resterande kökspersonal för att stämma av vad som hänt och säkerställa att det inte sker igen.

Samma matsedel på alla skolor
Camilla Lindström poängterar att alla skolor har samma matsedel och därmed seedas samma rätter varje dag i skolorna.
– Alla maträtter är näringsberäknade oavsett om det är dagens gröna, dagens eller soppa. Vi har regelbundna möten med elevrådet där vi pratar mat, vi har också en elevenkät varje år där eleverna får komma till tals.

Inget krav att erbjuda halal
Elva elever har anmält att de önskar halalkost på Ekillaskolan. Skolan är enligt skollagen inte skyldig att servera halalmat utan i sådana fall kan man tillgodose behovet genom att servera vegetariskt som passar alla oavsett religion eller etiska skäl.

ridskola2020_helsida

Elever skickade brev till äldre

Ung & Student Elever på Steningehöjdens skola ville muntra upp äldre på Arhem genom skriva vykort med personliga hälsningar till dem: -Eleverna tyckte att det kändes jättekul att få kommunicera med de äldre och samtidigt få känna mening och betydelse trots att de ska befinna sig i skolan varje dag, berättar svenskläraren Ziri Sallahz på Steningehöjdens skola.

festspec_corona_helsida
2020_helsida
speedy_helsida
centrum_helsida2020
marina_helsida
operation gimle

Nya tillslag av Polisen

Nyheter Polisen genomförde en ny insats på onsdagen som en del av Operation Gimle: - Polisen jobbar vidare med de här beslagen för att knyta narkotikan till personer samtidigt som vi kartlägger kriminaliteten, säger polisinsatschef Martin Wallin i lokalpolisområde Sollentuna.

defacto_helsida
happy_homes_mars
salong_elisabeth_helsida
coronakrisen

Vården utökas

Nyheter Region Stockholm meddelar att man arbetar på att utöka kapaciteten på akutsjukhusen i länet.

sigtuna_vatten_outsider
swedol_outsider
marina_outsider
oppning_salongelisabeth_outsider
ridskola_2020_outsider
festspec_corona_outsider
nrh
speedy_outsider