panorama_centrum
Statyn med Edith Kotka Nyman, med på bilden även Olov Holst (M) och Helen Kavanaugh Berglund, biträdande kommundirektör.Foto: Insändarbild

Edith Kotka Nyman hyllades i Rakvere

Sigtuna kommuns vänort Rakvere hyllade Edith Kotka Nyman som under många år bodde i Märsta och gjorde stora insatser för den estniska befolkningen.

För en vecka sedan sattes Sigtuna på kartan för evigt I Estland. En staty över en av kommunens invånare avtäcktes nämligen i Rakvere. Edith Kotka Nyman som är förevigad i sin estniska hemort tillika Sigtunas vänort sedan 1990. Edith flydde från Estland 1944 och hamnade tjugo år senare i Märsta där hon kom att leva i 53 år innan hon gick bort 2017.

Under hela 1990-talet pågick ett intensivt samarbete mellan vänorterna Sigtuna och Rakvere. Sigtunas engagemang och stöd för sin vänort under tiden för Estlands återvunna självständighet 1991 och åren därefter, är väldigt uppskattat och uppmärksammat i Rakvere. Sigtuna hjälpte till med allt från renovering av vatten- och avloppssystemen, uppbyggnad av förfallna skolor och barnhem, kulturutbyten och insamling av pengar till familjer som behövde ekonomiskt stöd.

Flera vänortsbesök genomfördes såväl i Sigtuna som i Rakvere. Ett av de största besöken ägde rum 1992 när 120 personer från Sigtuna kommun reste till Rakveres ”Sigtunadagar”. Det var bl.a. personer från kommunledningen, Sigtuna kulturförening, Sigtuna museum, Baptistkyrkan, körer och privatpersoner.

Året efter genomfördes ”Rakvere-dagar” i Sigtuna och över 25 olika kulturevenemang ägde rum runtom i kommunen. Engagemanget i Sigtuna bestod av kommunens vänortsarbete med officiella kontakter, men också av ett stort stöd från privatpersoner, företag och föreningar. 1993 bildades Sigtuna-Rakvere vänortsförening som under flera år kom att ha ett nära samarbete mellan vänorterna och dess invånare.

Utöver dessa festliga besök och resor, skickades hjälpsändningar med matvaror, leksaker, kläder mm till Estland. T.o.m. två avlagda brandbilar, en sopbil och en polisbil kördes till Rakvere från Sigtuna.

Edith var engagerad i vänortsföreningen och arbetade som tolk åt kommunen. 1998 utsågs hon till hedersmedborgare av Rakvere stad och nu restes alltså hennes staty. Statyn och bänken till hennes och Sigtunas minne står på ett litet torg i centrala Rakvere och vid avtäckningen söndagen, 3/10, avslöjades att man planerar döpa torget till ”Sigtunatorget”.

Deltog gjorde även kommunstyrelsens ordförande Olov Holst och biträdande kommundirektör Helen Kavanagh Berglund. Inför ceremonin besökte de stadshuset och samtalade om vänortsamarbetet och möjligheten att kanske återuppta det i någon lämplig form.

mp_helsida_april
centrum_sommar2022_helsida
liber_helsida
connys_helsida
ewas_helsida
defacto_helsida

Borgmästargården öppnas upp

Kulturnyheter Sigtunas siste borgmästare Gustaf Dahl donerade Borgmästargården till Sigtuna kommun i september 1990, nu ska den öppnas upp för allmänheten som en del av Sigtuna museum.

marinan_helsida

Veronica och Jenny gör Clubkvällar i Märsta

Märstafolket Veronica Stjernstedt och Jenny Eriksson arrangerar till helgen Club Vega med Tema 80-90-tal: - Vi är två helt vanliga tjejer som bott i kommunen i många år och som saknat evenemang som vänder sig till vår målgrupp, berättar Veronica.

2020_helsida

Torgfest i Stadsängarna

Nöjesnyheter Sigtuna Stadsängar arrangerade torgfest under söndagen med vilket var välbesökt av både de nya stadsängsborna samt andra kommuninvånare.

Håller dansläger i sommar

Kulturnyheter Sigtuna Dansskola kommer i år för tredje året i rad att arrangera ett dansläger: - Under 6 dagar dansar vi och utforskar olika sätt att förhålla oss till musik och varandra, berättar Helena Gunnarsson på Sigtuna Dansskola.

Nu kommer Brobygget till Valsta torg

Kultur & Nöje Brobygget etableras även i Valsta torg: - Det är väldigt roligt att Brobygget – Sportis har kunnat dra igång under våren och det ska ha fungerat väldigt bra hittills med många deltagande barn vid varje tillfälle, säger Lars Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

swedol_outsider
mp_outsider2022
ewas_outsider
marina_outsider
moderat_outsider
nrh
centrum_sommar_outsider2022
ridskola_2020_outsider
connys
sigtuna_vatten_outsider