moderater_pan_sommar
Statyn med Edith Kotka Nyman, med på bilden även Olov Holst (M) och Helen Kavanaugh Berglund, biträdande kommundirektör.Foto: Insändarbild

Edith Kotka Nyman hyllades i Rakvere

Sigtuna kommuns vänort Rakvere hyllade Edith Kotka Nyman som under många år bodde i Märsta och gjorde stora insatser för den estniska befolkningen.

centrum_artikel

För en vecka sedan sattes Sigtuna på kartan för evigt I Estland. En staty över en av kommunens invånare avtäcktes nämligen i Rakvere. Edith Kotka Nyman som är förevigad i sin estniska hemort tillika Sigtunas vänort sedan 1990. Edith flydde från Estland 1944 och hamnade tjugo år senare i Märsta där hon kom att leva i 53 år innan hon gick bort 2017.

Under hela 1990-talet pågick ett intensivt samarbete mellan vänorterna Sigtuna och Rakvere. Sigtunas engagemang och stöd för sin vänort under tiden för Estlands återvunna självständighet 1991 och åren därefter, är väldigt uppskattat och uppmärksammat i Rakvere. Sigtuna hjälpte till med allt från renovering av vatten- och avloppssystemen, uppbyggnad av förfallna skolor och barnhem, kulturutbyten och insamling av pengar till familjer som behövde ekonomiskt stöd.

Flera vänortsbesök genomfördes såväl i Sigtuna som i Rakvere. Ett av de största besöken ägde rum 1992 när 120 personer från Sigtuna kommun reste till Rakveres ”Sigtunadagar”. Det var bl.a. personer från kommunledningen, Sigtuna kulturförening, Sigtuna museum, Baptistkyrkan, körer och privatpersoner.

Året efter genomfördes ”Rakvere-dagar” i Sigtuna och över 25 olika kulturevenemang ägde rum runtom i kommunen. Engagemanget i Sigtuna bestod av kommunens vänortsarbete med officiella kontakter, men också av ett stort stöd från privatpersoner, företag och föreningar. 1993 bildades Sigtuna-Rakvere vänortsförening som under flera år kom att ha ett nära samarbete mellan vänorterna och dess invånare.

Utöver dessa festliga besök och resor, skickades hjälpsändningar med matvaror, leksaker, kläder mm till Estland. T.o.m. två avlagda brandbilar, en sopbil och en polisbil kördes till Rakvere från Sigtuna.

Edith var engagerad i vänortsföreningen och arbetade som tolk åt kommunen. 1998 utsågs hon till hedersmedborgare av Rakvere stad och nu restes alltså hennes staty. Statyn och bänken till hennes och Sigtunas minne står på ett litet torg i centrala Rakvere och vid avtäckningen söndagen, 3/10, avslöjades att man planerar döpa torget till ”Sigtunatorget”.

Deltog gjorde även kommunstyrelsens ordförande Olov Holst och biträdande kommundirektör Helen Kavanagh Berglund. Inför ceremonin besökte de stadshuset och samtalade om vänortsamarbetet och möjligheten att kanske återuppta det i någon lämplig form.

connys_helsida

SVT kommer till Märsta

Kulturnyheter SVT kommer starta en redaktion i Märsta med start 2022: - SVT är hela Sveriges television och de nya redaktionerna ska bevaka det svenska samhället ur många olika perspektiv, säger SVT:s VD Hanna Stjärne

mp_host_helsida
happyhomes_sommar2020
centrum_helsida2020
helsida_var2021

Sigtunabandet går på turné

Kultur & Nöje Sigtunabandet Nocean går på turné med sin musikalisk föreställning: - Innan Covid-19 ens fanns så började vi fundera på hur vi kunde tänka utanför boxen med vilka scener vi skulle spela på. Samt vilken riktning vi ville åt - så då landade vi i att vi ville göra filmisk metal med livekonserter på teaterscener, berättar sångerskan Hanna Olsson.

dack-helsida
bildextra

Så var Märstakalaset

Nöjesnyheter Märstakalaset arrangerades på lördagen med bland annat Stage Academy som letade musiktalanger: - Det var en hektisk dag, men det är det värt när man får se så mycket ung talang. Artisttävlingen gick super och slutade i allsång och Klara Hammarström var också grym. Det var längesen jag hade en sån här dag, det var efterlängtat, säger Adam Jönssön, projektledare på Stage Academy

defacto_helsida
Klickextra!

Mest klickat i augusti

Nöjesnyheter Har du missat någon stor nyhet på märsta.nu i augusti? Nu får du ny chans att läsa de viktigaste nyheterna den gånga månaden.

2020_helsida
bostad_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
sigtuna_vatten_outsider
dack-outsider
mp-outsider
nrh
bostad_outsider
centrum_sommar_out