defacto_pan2020
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Drick mycket i värmen

Nu när sommarvärmen kommit rekordtidigt uppmanar landstinget till att man dricker mycket vatten och undviker alkohol: - De flesta vuxna kan lugnt njuta av värmen. Men man bör ändå tänka på att få i sig mer vätska än annars, säger Elda Sparrelid, chefläkare vid Stockholms läns landsting.

Sommarvärmen har lagt sig över landet i några veckor och ser ut att fortsätta ett tag till. Nu uppmanar landstinget till att man ska dricka mer vatten än vanligt, särskilt för personer med sjukdomar, äldre och små barn. Förmågan att känna törst försämras redan vid 50 så det kan vara bra att dricka även om man inte är törstig för att inte riskera att bli uttorkad.

Tecken på uttorkning är yrsel och huvudvärk, ha koll på muntorrhet, trötthet, minskad urinmängd samt om urinet är ljust eller mörkt. Ju mörkare färg desto större risk för uttorkning.
– Solens strålar är uppskattade av oss nordbor. Men man bör undvika att vara ute i solen alltför länge när den skiner som starkast timmarna före och efter lunch. Solskydd och skyddande tunna kläder är bra för alla, men kanske främst för barn och gamla, säger Elda Sparrelid, chefsläkare vid Stockholms läns landsting.

Hjälp även mindre barn att dricka eftersom de inte alltid förstår att de är törstiga. Tecken på uttorkning för barn är mindre kiss, om det blir slött eller är torr på läpparna eller i munnen.

happyhomes_50

Allt fler besöker fritidsgårdarna

Ung & Student Kommunens fritidsgårdar besöks av allt fler ungdomar: - En vanlig fredagseftermiddag på Ungdomens Hus har vi mellan 50-100 ungdomar och övriga dagar brukar det variera mellan 40 till 70 besökare, säger Jens Storm, chef för Ung i Sigtuna.

defacto_helsida
teatergrillen_helsida
connys_helsida
centrum_helsida2020

Ny närakut invigd i Sollentuna

Nyheter Närakuten i Sollentuna som vänder sig till kommuninvånare i Sigtuna ligger nära pendeltågsstationen och håller öppet fram till 22 varje dag.

connys
teatergrillen_outsider
nrh