bostadsformedling
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Drick mycket i värmen

Nu när sommarvärmen kommit rekordtidigt uppmanar landstinget till att man dricker mycket vatten och undviker alkohol: - De flesta vuxna kan lugnt njuta av värmen. Men man bör ändå tänka på att få i sig mer vätska än annars, säger Elda Sparrelid, chefläkare vid Stockholms läns landsting.

centrum_artikel

Sommarvärmen har lagt sig över landet i några veckor och ser ut att fortsätta ett tag till. Nu uppmanar landstinget till att man ska dricka mer vatten än vanligt, särskilt för personer med sjukdomar, äldre och små barn. Förmågan att känna törst försämras redan vid 50 så det kan vara bra att dricka även om man inte är törstig för att inte riskera att bli uttorkad.

Tecken på uttorkning är yrsel och huvudvärk, ha koll på muntorrhet, trötthet, minskad urinmängd samt om urinet är ljust eller mörkt. Ju mörkare färg desto större risk för uttorkning.
– Solens strålar är uppskattade av oss nordbor. Men man bör undvika att vara ute i solen alltför länge när den skiner som starkast timmarna före och efter lunch. Solskydd och skyddande tunna kläder är bra för alla, men kanske främst för barn och gamla, säger Elda Sparrelid, chefsläkare vid Stockholms läns landsting.

Hjälp även mindre barn att dricka eftersom de inte alltid förstår att de är törstiga. Tecken på uttorkning för barn är mindre kiss, om det blir slött eller är torr på läpparna eller i munnen.

brobygget_helsida_valsta
happyhomes_sommar2020
sommar_sigtuna2020
studeravidare_helsida
spedition_sigtuna
centrum_helsida2020
kaa_sigtuna_helsida
defacto_helsida
speedy_helsida
2020_helsida
brobygget_midgard_helsida

Biljakt förbi Märsta

Blåljus En förare som vägrade stanna i samband med poliskontroll på E4:an satte fart från Knivsta mot Stockholm förbi Märsta.

landsbygd_sigtuna_helsida
nrh
ridskola_2020_outsider
brobygget_outsider_valsta
speedy_outsider
swedol_outsider
centrum_sommar_out
studeravidare_outsider
kaa_outsider
sigtuna_vatten_outsider
landsbygd_sigtuna_outsider
marina_outsider
sigtuna_natur_sommar_outsider
brobygget_midgard_outsider