moderater_pan_sommar
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Del2: Misstänkta mutbrott anmäldes inte

På onsdagen sändes Uppdrag Granskning, Peabs affärer i Sigtuna kommun granskades och ett upplägg mellan Socialdemokraterna och en lokal företagare.

centrum_artikel

Peab gjorde en egen internutredning om situationen i Sigtuna mellan åren 2005-2015. I den ska uppgifter om mutbrott och bokföringsbrott ha framkommit enligt Uppdrag granskning. Trots det så gjordes inga polisanmälningar och Peab valde att inte medverka nämnvärt i Uppdrag Granskning, inte heller Peab Bostads tidigare VD Tomas Andersson ville medverka.

Uppdrag granskning visade upp att Peab fick byggrätter i kommunen mot att den syrisk-ortodoxa församlingen gynnades samt fotbollsklubben Valsta Syrianska. I gengäld ska många ur den Syrisk-ortodoxa församlingen ha röstat på Socialdemokraterna som vann valet 2010 stort trots att man backade i hela landet.

Valsta Syrianska, då en klubb i Division 1 och 2, sponsrades med uppemot tio miljoner kronor, man fick klubbstugan bekostad, Midgårdsvallen byggdes åt kommunen som Valsta Syrianska använde.

Uppdrag Granskning visade också upp att Peab fick förtur på byggrätter åt SigtunaHem, något kan ha inneburit att kringå LOU, Lagen om offentlig upphandling. Både Anders Johansson, numera Sandén, och den lokale företagaren, nekar till att ha fått mutor och fördelar. De ska heller inte ha deltagit i någon hemlig pakt.

happyhomes_sommar2020

Så vill Bergqvist (L) vända trenden i Valsta

Politik Liberalerna har suttit i kommunledningen i olika konstellationer sedan 2014. Under 2021 klassades Valsta som utsatt område men till 2030 ska alla utsatta områden vara borta enligt förslag från partiet.

dack-helsida

Märstabo döms i blocketbedrägeri

Notiser En man från Märsta döms för grovt penningtvättsbrott sedan han lurat andra att betala in pengar för varor, pengarna skickades sedan vidare till andra konton.

2020_helsida
helsida_var2021
centrum_helsida2020
defacto_helsida
bostad_helsida

Askerson bemöter kritiken: (S) far med osanning

Politik Efter kritiken som Socialdemokraterna riktat mot Mattias Askerson för att på "eget bevåg" JO-anmält Migrationsverket talar han nu ut: - Socialdemokraterna far med osanning när de påstår att jag i samband med ärenden på föregående nämndsammanträde brutit mot kommunens regler eller att jag vid sammanträdet fick kritik för att ha gjort så. Det är ett mycket anmärkningsvärt agerande från Socialdemokraterna.

connys_helsida
mp_host_helsida
EXTRA

Hård kritik mot Askerson för JO-anmälan

Politik Sigtuna kommun JO-anmälde Migrationsverket för hanteringen kring nyanlända som slussas till kommunen, dock hävdar Socialdemokraterna att nämndordförande Mattias Askerson (M) inte kan agera själv i en anmälan.

coronapandemin

Sju områden med lägre vaccinationstäckning

Notiser Vaccinationen mot covid-19 går vidare i kommunen och en vaccinbuss har satts in i veckan i Märsta där det är lägre andel vaccinerade.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

centrum_sommar_out
connys
nrh
swedol_outsider
mp-outsider
dack-outsider
bostad_outsider
ridskola_2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider