defacto_pan2020
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Del2: Misstänkta mutbrott anmäldes inte

På onsdagen sändes Uppdrag Granskning, Peabs affärer i Sigtuna kommun granskades och ett upplägg mellan Socialdemokraterna och en lokal företagare.

fraga_liberalerna

Peab gjorde en egen internutredning om situationen i Sigtuna mellan åren 2005-2015. I den ska uppgifter om mutbrott och bokföringsbrott ha framkommit enligt Uppdrag granskning. Trots det så gjordes inga polisanmälningar och Peab valde att inte medverka nämnvärt i Uppdrag Granskning, inte heller Peab Bostads tidigare VD Tomas Andersson ville medverka.

Uppdrag granskning visade upp att Peab fick byggrätter i kommunen mot att den syrisk-ortodoxa församlingen gynnades samt fotbollsklubben Valsta Syrianska. I gengäld ska många ur den Syrisk-ortodoxa församlingen ha röstat på Socialdemokraterna som vann valet 2010 stort trots att man backade i hela landet.

Valsta Syrianska, då en klubb i Division 1 och 2, sponsrades med uppemot tio miljoner kronor, man fick klubbstugan bekostad, Midgårdsvallen byggdes åt kommunen som Valsta Syrianska använde.

Uppdrag Granskning visade också upp att Peab fick förtur på byggrätter åt SigtunaHem, något kan ha inneburit att kringå LOU, Lagen om offentlig upphandling. Både Anders Johansson, numera Sandén, och den lokale företagaren, nekar till att ha fått mutor och fördelar. De ska heller inte ha deltagit i någon hemlig pakt.

helsida
banner_helsida
defacto_helsida
2020_helsida
meko_helsida
manskold_helsida
connys_helsida
kkdk_helsida
happyhomes_sommar2020
speedy_vinter_helsida
centrum_helsida2020
meko_outsider
ridskola_2020_outsider
budget_outsider
nrh
outsider
banner_outsider
kkdk_outsider
sigtuna_vatten_outsider
swedol_outsider
speedy_vinter2020_outsider
manskold_outsider
centrum_sommar_out