defacto_pan2020
Ludvig Henriksson överraskas av Gill Brodin (C), ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämndenFoto: Sigtuna kommun
Familjen Rosendal/Wunger får priset av Gill Brodin (C) och Elwood Overholt (MP)Foto: Sigtuna kommun

De får miljöpriset 2018

Familjen Rosendal/Wunger och Ludvig Henriksson får miljöpriset 2018 av Sigtuna kommun: - Jag är imponerad och hoppas att dessa två vinnare också kan inspirera andra att göra något som bidrar till en god miljö och ett klimatmedvetet leverne, säger Gill Brodin (C), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

centrum_artikel

Hela 16 nomineringar till Årets miljöpris hade kommit in till Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Det var svårt att välja endast ett bidrag enligt ett pressmeddelande från kommunen, därför valde man två.

12-åring bidrar till Cancerfonden
Dels Ludvig Henriksson, 12 år, som gått en biodlingsutbildning och tillsammans med sin pappa driver en biodling på fem samhällen. Överskottet från biodlingen skänker han dessutom till Cancerfonden. Projektet kallar han ”bisyssla mot cancer”. Han får nu 10 000 kronor för sin insats.

”Engagerad”
Juryn skriver i sin motivering att Ludvig är en engagerad 12-åring som insett att bisamhällen är en viktig del av det ekologiska kretsloppet och sköter redan flera bisamhällen. Miljö- och hälsoskyddsnämnden vill uppmuntra Ludvig att fortsätta utveckla sin biodling och ekologiska kretsloppstänkande.

Familj med naturligt kretslopp
Familjen Rosendal/Wunger äger Skoby hästgård i Rosersberg och de får pris för att de gör många olika saker för att leva ett miljövänligt liv och ta tillvara på naturens resurser på ett hållbart sätt. De har exempelvis höns som inte bara bidrar till ägg utan även äter upp familjens matrester för att det inte ska bli matsvinn. De får en massa grönsaker under sommaren och hittar på lösningar för att ta tillvara på spillvatten. De har även bisamhäll, äppelträd för egen must och köttet de köper gör de från kommunens bönder till största delen.

Juryn anser att familjen på ett utmärkt sätt visat att det går att leva på ett miljöanpassat sätt och använda sig av närproducerade livsmedel samt bidra till ett naturligt kretslopp.

Biodlare får hedersomnämnande
Utöver dessa två vinnare får Ingemar Åberg ett hedersomnämnande för att han är en viktig aktör inom binäringen.

centrum_helsida2020
coronapandemin

Rekordmånga får intensivvård

Notiser I en lägesrapport från Region Stockholm gällande coronapandemin så konstateras att drygt 100 stockholmare är i behov av intensivvård.

ridskola2020_helsida
sigtunastad_helsida

Resam ger klimat- och energitips

Nyheter Rasam Sheibeh får den nyinrättade tjänsten som energi- och klimatrådgivare i Sigtuna kommun: - Som energiingenjör brinner jag för hållbara energilösningar. Jag kommer att göra mitt yttersta för att hjälpa kommunens invånare att minska sin klimatpåverkan, säger han i ett pressmeddelande.

2020_helsida
happyhomes_sommar2020
dackskiftarna_helsida
vardcentral_helsida
defacto_helsida
connys_helsida
EXTRA

Väsby missnöjda med nya riksintresset

Nyheter Upplands-Väsby kommun är missnöjda med det nya riksintresset för Arlanda: - Trafikverkets utspel om tystare flygplan och bättre möjligheter att bygga nära Arlanda, är ett hån mot Väsbyborna. Samtidigt som de talar om det, driver de på för mer buller över Väsby. Det håller inte ihop, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).

speedy_vinter_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

sigtunastad_outsider
ridskola_2020_outsider
nrh
speedy_vinter2020_outsider
connys
sigtuna_vatten_outsider
dackskiftarna_outsider
vardcentral_outsider