defacto_pan2020
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Därför minskar inbrotten

Som märsta.nu kunde rapportera om i våras har inbrotten i kommunen halverats det första kvartalet. En av anledningarna är det trygghetsarbete som kommunen genomför.

centrum_artikel

Kommunen har vidtagit flera trygghetsskapande åtgärder under en tid. Bland annat finns det organiserad Grannsamverkan som uppmanar till att få fler att ansluta sig. Kommunen har också en app Safeland som bidrar till att samverkan mellan aktörer blir mer effektiv.

Generellt är det dock så att villainbrotten nästan sjunkit i hälften av länets 26 kommuner, trots de bättre siffrorna så ligger kommunen över snittet för länet när det gäller antalet anmälda villainbrott.
– Då måste man ta i beaktande att Sigtuna är en kommun med relativt sett många villor. Vi har mycket landsbygd och stora villaområden. Det ger naturligtvis utslag i statistiken, säger Thomas Mileborn, trygghetschef, i ett pressmeddelande.

Det kan också vara så att inbrottsligor nu verkar i andra delar av länet tror Thomas Mileborn. Det är inte kommunens uppgift att agera brottsbekämpande men trygghetsskapande åtgärder kan genomföras. Mileborn uppmanar även kommuninvånare att själva vidta åtgärder.

– Du kan gå ut och hälsa på folk du inte känner i ditt område. Skulle någon planera ett inbrott så bryter man anonymiteten och sannolikheten att personen fullföljer inbrottet minskar.
– Notera registreringsnummer på okända bilar.
– Sätt upp tydliga lappar om att du har larm.
– Förvara inte värdesaker synligt eller på förväntade platser som nattduksbord eller övervåningen där det kanske inte finns larm.
– DNA-märk värdesakerna så att de blir spårbara inte bara i Sverige utan hela Europa. DNA-märkning minskar även risk för inbrott med 70-80 procent.

defacto_helsida
dackskiftarna_helsida
centrum_helsida2020
sigtunastad_helsida
happyhomes_sommar2020
vardcentral_helsida
EXTRA

Väsby missnöjda med nya riksintresset

Nyheter Upplands-Väsby kommun är missnöjda med det nya riksintresset för Arlanda: - Trafikverkets utspel om tystare flygplan och bättre möjligheter att bygga nära Arlanda, är ett hån mot Väsbyborna. Samtidigt som de talar om det, driver de på för mer buller över Väsby. Det håller inte ihop, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).

ridskola2020_helsida
connys_helsida
2020_helsida
EXTRA

SSHL upphör med högstadieverksamheten

Nyheter SSHL kommer att upphöra med åk 7-9 verksamheten för att istället satsa på att bli en renodlad gymnasieskola: - Samtliga elever som i dagsläget anmält sig till vår kö för grundskolan kommer att bli meddelade om skolans förändrade struktur via brev. Detsamma gäller även nuvarande elever samt alla elever som är antagna inför hösten 2021, skriver SSHL på sin hemsida.

speedy_vinter_helsida

Vill se kvällsöppen vårdcentral i Märsta

Politik I samband med att Riddarens Vårdcentral tvingades lägga ner så försvann även den enda kvällsöppna vårdcentralen i Märsta: - Det är nu viktigt att Region Stockholm kliver fram och tar sitt ansvar för att säkerställa en tillgänglig och god vård för sigtunaborna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

dackskiftarna_outsider
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
speedy_vinter2020_outsider
vardcentral_outsider
nrh
sigtunastad_outsider