julbanner
Foto: Jamshid Jamshidi

Brister i kommunens IT-säkerhet

Sigtuna kommun har problem med IT-säkerheten och i samband med en fejkad hackerattack ska anställdas mail ha läckt ut rapporterar Radio Stockholm.

Sigtuna kommun testade IT-säkerheten och upptäckte flera säkerhetsbrister rapporterar Radio Stockholm. Pontus Johnson, professor i IT-säkerhet vid KTH, anser att bristerna är allvarliga:
– Vi är väldigt beroende av våra datasystem. Om någon vill dem illa kan systemen stoppas och det betyder att kommunen inte kan genomföra sitt arbete, säger han till Radio Stockholm.

IT-systemet missade intrånget
Hackare ska ha kommit över anställdas mail och den fejkade It-attacken upptäcktes aldrig. En extern granskning av kommunens IT-säkerhet pekar också på en rad allvarliga brister enligt Radio Stockholm. Dataintrånget upptäcktes inte av IT-systemet och angriparna tog sig också in i anställdas användarkonton och mail. Man lyckades också ta över datorer med högsta behörighet.

Kan drabbas ekonomiskt
Bristerna ska dock vara vanliga bland myndigheter eftersom det är svårt att bygga säkra IT-system enigt Pontus Johnson. Men vid en attack skulle kommunen kunna drabbas ekonomiskt. Kommunen hanterar en massa viktig information poängterar professorn och det är därför viktigt att man kan lita på att systemen är tillförlitliga.

Ska ha hög säkerhet
Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande är medveten om vad som granskats i kommunens IT-system och han bekräftar även att kommunen blivit utsatt för en attack, dock ska känslig information inte ha läckt ut.
– Där vi behöver ha hög säkerhet, har vi hög säkerhet. Sedan kan den förstärkas och förbättras och det jobbar vi med, men det var inte där attackerna och intrången skedde, säger Olov Holst till Radio Stockholm.

Anställt en strateg
Kommunen ska nu täppa till bristerna, bland annat genom att anställa en strateg för informationssäkerhet. Strategen ska bara ha till uppgift att hela tiden säkerställa att kommunen har en rimlig nio i systemet vad gäller säkerheten.

sigtuna_funkis
lager_bilnet
julbanner2
EXTRA

Vinterkräksjukan slår till

Nyheter Det är kräksjuketider och på flera skolor i kommunen har barn insjuknat eller fått skickas hem mitt under pågående skoldag.

icavalsta_julbanner
happy_homes_juli
arlandamordet

Åklagare ville häkta för brott mitt griftefriden

Notiser Mannen som misstänks för mordet på Tess som hittades utanför Arlanda är fortsatt misstänkt men rätten anser inte att han ska häktas för brott mot griftefriden.

sportfiskebanner2
fme_jul
defacto_host2018
EXTRA

Taxichaufför döms efter tillslag i mellandagarna

Nyheter Mitt i julfirandet slog polisen till mot två bilar, varav en taxi i Valsta. Tillslaget var en del av en spaning som polisen haft mot en knarkliga baserad i Västerort. Nio personer döms nu för inblandning i vad som visat sig vara en överlåtelse i Valsta.

objekt2
objekt4
sigtunavatten_standard
vanster_jul
objekt3
connys
komvuxq3_4
colorama_vinter
outsider
funkis_2
nrh_lania