moderaterna_tack
Foto: Jamshid Jamshidi

Brister i kommunens IT-säkerhet

Sigtuna kommun har problem med IT-säkerheten och i samband med en fejkad hackerattack ska anställdas mail ha läckt ut rapporterar Radio Stockholm.

Sigtuna kommun testade IT-säkerheten och upptäckte flera säkerhetsbrister rapporterar Radio Stockholm. Pontus Johnson, professor i IT-säkerhet vid KTH, anser att bristerna är allvarliga:
– Vi är väldigt beroende av våra datasystem. Om någon vill dem illa kan systemen stoppas och det betyder att kommunen inte kan genomföra sitt arbete, säger han till Radio Stockholm.

IT-systemet missade intrånget
Hackare ska ha kommit över anställdas mail och den fejkade It-attacken upptäcktes aldrig. En extern granskning av kommunens IT-säkerhet pekar också på en rad allvarliga brister enligt Radio Stockholm. Dataintrånget upptäcktes inte av IT-systemet och angriparna tog sig också in i anställdas användarkonton och mail. Man lyckades också ta över datorer med högsta behörighet.

Kan drabbas ekonomiskt
Bristerna ska dock vara vanliga bland myndigheter eftersom det är svårt att bygga säkra IT-system enigt Pontus Johnson. Men vid en attack skulle kommunen kunna drabbas ekonomiskt. Kommunen hanterar en massa viktig information poängterar professorn och det är därför viktigt att man kan lita på att systemen är tillförlitliga.

Ska ha hög säkerhet
Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande är medveten om vad som granskats i kommunens IT-system och han bekräftar även att kommunen blivit utsatt för en attack, dock ska känslig information inte ha läckt ut.
– Där vi behöver ha hög säkerhet, har vi hög säkerhet. Sedan kan den förstärkas och förbättras och det jobbar vi med, men det var inte där attackerna och intrången skedde, säger Olov Holst till Radio Stockholm.

Anställt en strateg
Kommunen ska nu täppa till bristerna, bland annat genom att anställa en strateg för informationssäkerhet. Strategen ska bara ha till uppgift att hela tiden säkerställa att kommunen har en rimlig nio i systemet vad gäller säkerheten.

defacto_host2018
valet2018

Holst mest kryssad i kommunens historia

Politik Olov Holst blev det mest kryssade politikern i kommunen med 1646 kryss: - Både kul och hedrande att så många tydligen har förtroende för mig. Men det här är en laginsats av hela moderatgänget som jobbat stenhårt för valsegern, säger Holst till märsta.nu

EXTRA

Stort bråk på Stationsgatan

Blåljus Efter ett bråk på Stationsgatan i natt upprättades flera anmälningar om misshandel: - Alla är misstänkta och målsägande verkar det som, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral.

happy_homes_juli
valet2018

Bosse kryssade sig in

Politik Bosse Andersson var på plats 15 på Centerpartiets lista men när personrösterna räknats klart fick han över 9 procent av personrösterna och får därmed plats i fullmäktige: - Jag tackar av hela mitt hjärta för det fantastiska stöd jag fått av de som kryssat mig, skriver Bosse i sms till märsta.nu

hostfest_centrum
defacto_banner_sep
Extra

Ungdomsbråk i Valsta

Blåljus Två ungdomsgängs slogs i Valsta under eftermiddagen: - En person blödde näsblod mem behövde inte sjukvård, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral

Olycka vid Haga

Blåljus Flera bilar krockade vid Haga och framkomligheten till och från Sigtuna är begränsad.

Extra

Biljakt på E4:an slutade vid Eurostop – en man gripen

Blåljus En bil vägrade stanna på E4:an vid Uppsala och en polisjakt inleddes. Färden tog slut på Eurostops parkering där föraren greps misstänkt för en rad olika brott. – Vi har även tagit bilen i beslag eftersom att personen är misstänk för liknande brottslighet i närtid, säger Johan Sohlberg vid Uppsalapolisen.

objekt2
sigtunavatten_standard
sportfiske_banner
outsider
sbrf_sep
objekt3
nfc_vinter
connys
Norra Redovisningshuset
objekt4
komvuxq3_4