centrum_ettar
Foto: Jamshid Jamshidi

Brister i kommunens IT-säkerhet

Sigtuna kommun har problem med IT-säkerheten och i samband med en fejkad hackerattack ska anställdas mail ha läckt ut rapporterar Radio Stockholm.

Sigtuna kommun testade IT-säkerheten och upptäckte flera säkerhetsbrister rapporterar Radio Stockholm. Pontus Johnson, professor i IT-säkerhet vid KTH, anser att bristerna är allvarliga:
– Vi är väldigt beroende av våra datasystem. Om någon vill dem illa kan systemen stoppas och det betyder att kommunen inte kan genomföra sitt arbete, säger han till Radio Stockholm.

IT-systemet missade intrånget
Hackare ska ha kommit över anställdas mail och den fejkade It-attacken upptäcktes aldrig. En extern granskning av kommunens IT-säkerhet pekar också på en rad allvarliga brister enligt Radio Stockholm. Dataintrånget upptäcktes inte av IT-systemet och angriparna tog sig också in i anställdas användarkonton och mail. Man lyckades också ta över datorer med högsta behörighet.

Kan drabbas ekonomiskt
Bristerna ska dock vara vanliga bland myndigheter eftersom det är svårt att bygga säkra IT-system enigt Pontus Johnson. Men vid en attack skulle kommunen kunna drabbas ekonomiskt. Kommunen hanterar en massa viktig information poängterar professorn och det är därför viktigt att man kan lita på att systemen är tillförlitliga.

Ska ha hög säkerhet
Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande är medveten om vad som granskats i kommunens IT-system och han bekräftar även att kommunen blivit utsatt för en attack, dock ska känslig information inte ha läckt ut.
– Där vi behöver ha hög säkerhet, har vi hög säkerhet. Sedan kan den förstärkas och förbättras och det jobbar vi med, men det var inte där attackerna och intrången skedde, säger Olov Holst till Radio Stockholm.

Anställt en strateg
Kommunen ska nu täppa till bristerna, bland annat genom att anställa en strateg för informationssäkerhet. Strategen ska bara ha till uppgift att hela tiden säkerställa att kommunen har en rimlig nio i systemet vad gäller säkerheten.

februari
sigtuna_bygglov
forskontor
foretagarlunch
aretsforetag

Så många rattsurfare har åtalats

Nyheter Fem personer i Norrort som Sigtuna kommun tillhör har åtalats enligt den nya lag som trädde i kraft med förbud om att hålla i en telefon i handen när man kör bil.

Bostadsaffären ger bidrag till välgörenhet

Bostad I samband med att Fastighetsbyrån säljer bostäder så erbjuds säljaren att skänka ett bidrag till en välgörenhetsorganisation: - Det känns roligt att kunna bidra och samtidigt låta säljaren själv välja var de vill att vi skänker vår gåva, säger Jakob Ekerot, franchisetagare på Fastighetsbyrån i Sigtuna/Märsta/Rosersberg.

Minister kommer till Märsta

Politik Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunke (MP) kommer till Kulturskolan i Märsta på måndag för att presentera sin kulturproposition: - Jag blev uppringd av Regeringskansliet nu i veckan och de sa att kulturministern gärna ville presentera propositionen på vår kulturskola, för hon hade hört så mycket bra och spännande om vår verksamhet, säger Eva Sjögren van Berkel, Kulturskolechef.

EXTRA

Man hittad död i bostadsområde

Blåljus Efter att en man hittats avliden i Märsta finns polis på plats: - Det är en person som fallit från en balkong långt upp i ett hus. Det är vad vi kan säga just nu, säger Anders Bryngelsson vid Polisens ledningcentral.

standard
outsider_defacto
vuxentutbildning
sigtunavatten_standard
sangensemble
nfc_vinter
objekt2
matcher_skanela
Norra Redovisningshuset
standard_ridskola
veterankraft_standard
objekt3
standard_start
Festspecialisten – Standard
objekt4