moderaterna_riksdag
Åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen. Foto: Jamshid Jamshidi
Bilen till höger i bild körde på brandmannen.Foto: Jamshid Jamshidi
Bilen till vänster i bild ryckte brandkåren ut till först.Foto: Jamshid Jamshidi

Brandmannen dödades – utredningen läggs ner

Brandmannen dog när han blev påkörd mitt under arbetet med en trafikolycka. Åklagaren har nu lagt ned förundersökningen och ingen person åtalas. – Man kan inte bevisa att han varit oaktsam, säger Polisens utredare Per Göthe.

Det var den 8 februari klockan 05.58 som räddningsstyrkorna från Märsta larmades till Norrsundavägen, i Rosersberg. Larmet gällde en trafikolycka – en personbil hade kört ner i diket i höjd med golfbanan och brandmännen var påväg till platsen för att hjälpa de drabbade.

Brandman blev påkörd
När brandmännen anlände till olycksplatsen började man hjälpa föraren och passagerarna till personbilen. Man kunde snabbt rapportera in till räddningscentralen att situationen på plats är lugn och att personerna som färdades i bilen mår bra. Men situationen förvandlades snabbt – ambulanspersonalen som ryckte ut för att hjälpa föraren och passagerarna fick istället hjälpa en kollega. Märstas styrkeledare hade blivit påkörd – av en bilist som skulle passera olyckan. Brandmannen skadades allvarligt och fördes till Karolinska universitetssjukhuset i Solna med ambulanshelikopter.

Förundersökningen läggs ner
Den 40-årige brandmannen avled av sina skador dagen efter det inträffade och lämnade en fru och tre barn efter sig.
– Det är fortfarande lika ofattbart, skriver frun till brandmannen på sociala medier.

En 28-årig man misstänktes för brotten grovt vårdslöshet i trafik och vållande till annans död efter att ha kört på brandmannen. Under flera månader jobbade polisen med utredningen.
– Det var en väldigt stor och kvalificerad utredning, säger Per Göthe, handläggande utredare på trafiksektionen i region Stockholm.

Men trots den omfattande utredning valde kammaråklagaren Jenny Karlsson att lägga ner förundersökningen.
– Jag vet inte om anhöriga ska överpröva åklagarens beslut, säger Per Göthe.

”Går inte bevisa”
Den 5 april gjorde Polisen en rekonstruktions av händelsen, och det har hållits ett stort antal förhör, men man kunde trots det inte bevisa om 28-åringen varit oaktsam i samband med olyckan.
– Det är svårt att bevisa, det var en stor utredning som kommit fram till ett resultat och åklagaren har kommit fram till att man inte kan bevisa att han varit oaktsam, säger Göthe.
Göthe berättar att i utredningen har det framgått att det varit extremt halt på platsen och bilisten ska, enligt honom själv, inte hållit en högre fart än den som var tillåten.

Hur ska olyckan ha gått till?
– Medan man jobbade på platsen så var det en bil som kom i en kurva och fick sladd, det var väldigt halt och besvärligt på vägen, det var även mörkt. Han visste ej att det var halt precis där och då, brandmannen står vid brandbilarna och gör ett kliv fram och då får bilen sladd och upptäcker räddningsfordonen och bromsar och får en retursladd, brandmannen försöker springa undan med halkar och ramlar framför fordonet och blir då påkörd, säger Göthe.

Tallen har en av de största solcellsanläggningarna

Nyheter BRF Tallen i Valsta har installerat en av landets största solcellsanläggningar: - För oss var detta en självklar investering i vårt arbete mot att göra boendet hos oss klimatneutralt, säger Ibrahim Khalifa, ordförande i BRF Tallen.

mp_host_helsida
jul2021
happyhomes_sommar2020
julmarknad_helsida
centrum_helsida2020

Stora störningar i trafiken

Blåljus Det råder begränsad framkomlighet in mot Märsta efter en trafikolycka vid Arlandastad. Dessutom är det avspärrningar kring Arlandaområdet.

valsta-jul_helsida
connys_helsida

Inga pengar till upprustning av Märsta station

Politik Märsta station lämnas utanför i regeringens förslag till nationell plan: - Trafikverkets förslag till nationell plan är en mycket stor besvikelse för alla oss som länge kämpat för den helt nödvändiga upprustningen av Märsta station, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

defacto_helsida
dack-helsida
2020_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

jul_outsider
ridskola_2020_outsider
dack-outsider
nrh
connys
swedol_outsider
julmarknad_outsider
sigtuna_vatten_outsider
mp-outsider
valsta_jul_outsider