moderaterna_panorama

Brandmän säger upp sig i protest

Ett antal deltidsbrandmän vid bland annat Sigtunas brandstation har sagt upp sig i protest mot det nya avtalet som tecknades för två månader sedan.

67 av 72 deltidsbrandmän inom Brandkåren-Attunda i Knivsta, Sigtuna och Upplands-Bro har sagt upp upp sig i protest mot det nya kollektivavtalet som förhandlades fram för två månader sedan. Enligt det nya avtalet skulle OB tas bort, ersättning för nyttjande av egen bil vid utryckning tas bort och att brandmännen kan beordras till att tjänstgöra utan beredskap. Enligt ett pressmeddelande så förväntar man sig att ersättningen blir 25 procent lägre.
– Vi har idag en mycket kostnadseffektiv och kompetent räddningstjänst som bygger på deltidsbrandmän, och enbart i Knivsta är nu en sammanlagd erfarenhet på 284 år på väg att kastas i sjön. Det är en hel del utbildningspengar som gått till att bygga upp och samöva den kompetensen, står det i pressmeddelandet.

Men eftersom brandmännen har tre månaders uppsägningstid så hoppas man att ett nytt förslag hinner komma innan uppsägningen verkställs. Om det inte sker är närmaste hjälpen från Uppsala eller Märsta om man ringer 112. Brandkåren Attundas förbundsdirektör Ida Texell skriver i mail till märsta.nu att man är medvetna om att medlemmar är missnöjda med det nya avtalet som förhandlats fram centralt.

Uppsägningar har förekommit även på andra håll i landet. Klockan 12 idag torsdag ska man diskutera vidare med fackliga representanter. Texell tillbakavisar dock uppgifterna om den operativa planeringen som deltidsbrandmännen gått ut med.
– Brandkåren Attunda tillser beredskap och service och i det fall anställda väljer att fullfölja sina uppsägningar kommer vi att tillse en strukturerad operativ planering.

connys_helsida
valet2022

Så många kandiderar till valet

Politik Efter rekordåret 2014 med 251 kandidater sjönk antalet under 2018 men nu till höstens Val är det en marginell uppgång med en kandidat.

mp_helsida_april
sommar i sigtuna kommun

Så varmt är det i baden

Nyheter Det råder värmebölja i kommunen och för den som funderar på ett svalkande dopp så finns det gott om strandbad.

defacto_helsida

Hundens vecka i Märsta

Notiser Hundens vecka kommer att arrangeras hos Märsta-Sigtuna Brukshundklubb vecka 37: - 2021 blev rekordartad för Hundens vecka och vi hoppas på ett lika stort engagemang i år, säger Lovisa Palmblad, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Stockholm Gotland.

liber_helsida

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

marinan_helsida
ewas_helsida
2020_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

connys
mp_outsider2022
swedol_outsider
nrh
marina_outsider
ewas_outsider
moderat_outsider
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider