panorama_centrum
Brand i bostad i MärstaFoto: MMS-Bild

Bostadsbränder ökar i kring jul

Bränder i bostäderna ökar under december enligt SOS Alarm: - Under julen vill vi gärna ha besök av tomten men helst inte av brandkåren, säger Helena Spets, platschef på SOS Alarm.

Även om ljusen innebär en ökad risk för bränder så är det många som missar att även spisen är en orsak till många bränder i bostäderna kring jul. Det visar statistik som SOS Alarm och Försäkringsbolaget If sammanställt. I Stockholms län kommer det in mer samtal om bränder i julhelgerna än vid någon annan period under året. Det kan vara så många som 290 samtal under december och januari, vilket motsvarar 32 samtal i veckan.
– Under julen vill vi gärna ha besök av tomten men helst inte av brandkåren. December och januari är de månader när det sker flest bostadsbränder i Sverige till följd av firanden, matlagning och fyrverkerier. Genom kunskap, förberedelse och vaksamhet kan man minska risken för bränder i sitt hem, säger Helena Spets, platschef på SOS Alarm.

En undersökning som If låtit göra visar att de flesta tror att ljusen är orsaken till bränderna och bara, bara drygt var tionde tror att det är spisen. Men i själva verket är det spisen som är största risken.
– Många av våra traditionella rätter, som julskinkan, tillagas under en lång tid – ibland till och med över natten utan uppsikt. När många kök går på högvarv i julstöket kan spisfläkten vara en oväntad källa till bränder. Om lager av fett från matlagning samlats i filtret i fläkten kan en eld på spisen snabbt förvärras, och om man har riktig otur kan den sprida sig till andra delar av huset via fläktkanalen, vilket kan leda till en stor brand, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på Försäkringsbolaget If.

Det är därför viktigt att rengöra spisen och fläkten ofta, att rengöra kontinuerligt innebär minskad risk för spisbränder. Förra vintern var det en av fem bränder som startade i köket. Tänk på att inte lämna spisen utan uppsikt och att ha uppsikt över lättantändliga saker nära spisen.
– Om det börja brinna ska man ta sig ut snabbt, och stänga dörren efter sig. Man ska inte dröja sig kvar och försöka samla ihop tillhörigheter eller börja med att ringa räddningstjänsten. Rädda, varna, larma, släcka. I den ordningen ska man gå till väga, säger Josefin Hamilton på If.

De allra flesta bränderna sker dock på nyår. 1 januari och 31 december anmäls 81 samtal om bränder. Det är även ett dygn som SOS Alarm får hantera en stor mängd andra samtal kring händelser av polisiär art eller skador.

Nu blir det studentfirande igen

Ung & Student För första gången på två år får studenterna springa ut från Arlandagymnasiet igen: - Jag ser fram emot att vi äntligen ska få fira dagen på vårt vis, något som vi bara får uppleva en gång. Det är trist för de som gått ut innan oss och jag är tacksam att vi får fira studenten på ett vanligt sätt. Man vill ju ha med sin familj, berättar studenten Theresia Aslan.

logistik_sigtuna_helsida
nationaldag_helsida
EXTRA

Smash and grab mot fraktföretag

Blåljus Ett fraktföretag i Arlandastad utsattes under tidig morgon för en smash and grab: - Det låg fotanglar vid bron över järnvägen, berättar ett vittne för märsta.nu

mp_helsida_april
centrum_sommar2022_helsida

Gravt funktionshindrad tonårsflicka nekas assistans för fritid

Nyheter En tonårsflicka med funktionshinder nekas assistans av Sigtuna kommun på fritiden och lov: - Jag vill och ska ha möjligheten att vara med mina kompisar eller göra det mina kompisar gör men ni ger mig inte de möjligheterna för att ni tycker att jag gör tillräckligt mycket saker med familjen, har flickan skrivit i ett brev till Sigtuna kommun efter beskedet om neddragen assistans.

2020_helsida
översiktsplanen

Norr om Aspvägen kommer inte att bebyggas

Politik Sigtuna kommun har antagit en ny översiktsplan i samband med fullmäktige på torsdagen. I den så har förslaget om bebyggelse norr om Aspvägen tagits bort.

liber_helsida
helsida
defacto_helsida

Lyckad Blåljusdag i Märsta Centrum

Nyheter I lördags var det Blåljusdag i Märsta Centrum: - Vi är mycket tacksamma för alla Märstabor som kom och gjorde dagen till en succé säger Helena Kihlanki, projektledare Trygg i Märsta.

connys_helsida
retro_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

ridskola_2020_outsider
outsider
retro_outsider
swedol_outsider
logistik_outsider
nationaldag_out
sigtuna_vatten_outsider
centrum_sommar_outsider2022
nrh
moderat_outsider
mp_outsider2022
connys