sap_pan
Foto: Rosie Alm/Sigtuna kommun

Borgmästargården öppnas upp

Sigtunas siste borgmästare Gustaf Dahl donerade Borgmästargården till Sigtuna kommun i september 1990, nu ska den öppnas upp för allmänheten som en del av Sigtuna museum.

Sigtuna museum & art har under året förberett för att Borgmästargården ska öppnas upp för allmänheten. Alla föremål som fanns i huset har därför registrerats och kontrollerats av museets konservator. Huset är inrett så som det såg ut på Gustaf Dahls tid.
– Att besöka borgmästarparets hem är som att göra en tidsresa. Här har många olika människor kommit och gått, festat, arbetat och bott. Man kan följa hur större delen av 1900-talets viktigaste händelser har påverkat livet hemma i Sigtuna och förändrat vår vardag. Från världskrig och politiska reformer till ny teknik som dammsugare, tvättmaskin, tv och flygplan, berättar museichef Ted Hesselbom.

Öppet hus arrangeras av Sigtuna Museum & Art 8:e juni. Då kan man få se in i huset och får en visning av museets intendent.

Borgmästargården byggdes i slutet av 1920-talet, Gustaf Dahl var borgmästare fram till 1948 då ämbetet upphörde. Han bodde i Borgmästargården med sin fru Dagmar. Han blev 102 år gammal, på 100-årsdagen 4/9 1990 donerades fastigheten till Sigtuna kommun.

defacto_helsida

Summer Squeeze utökas till två dagar

Kulturnyheter Sigtuna Summer Squeeze är tillbaka för tredje gången och för första gången är det ett pandemifritt evenemang: - Jag ser fram emot att möta Sigtunapubliken med den gamla ruinen som inramning. Min sommar har varit fylld av spelningar över hela Sverige och Sigtuna Summer Squeeze blir ett av mina sista sommar-gigg, säger gitarristen Janne Schaffer som uppträder på lördagen.

centrum_sommar2022_helsida

Mest klickat i juli

Nöjesnyheter Har du varit bortrest eller kanske kopplat bort från nyheterna i sommar? Lugn, här hittar du juli månads mest klickade.

mp_helsida_april
pantamera_avc_helsida

Sigtunas rådhus öppnar upp för Pride-vigslar

Nöjesnyheter Sigtunas Rådhus kommer under Pride-veckan första veckan i augusti att öppna upp för drop-in-vigslar en dag: - Vi vill bidra till att sprida glädje och kärlek och stå stolta tillsammans i kärlekens tecken. Det gör vi bland annat genom att under Pride-veckan bjuda in till drop-in vigslar i Sveriges minsta och mysigaste rådhus, säger Anna Lakmaker, vd på Destination Sigtuna.

kso_helsida
helsida_sfs
social_helsida
connys_helsida

Veronica och Jenny gör Clubkvällar i Märsta

Märstafolket Veronica Stjernstedt och Jenny Eriksson arrangerar till helgen Club Vega med Tema 80-90-tal: - Vi är två helt vanliga tjejer som bott i kommunen i många år och som saknat evenemang som vänder sig till vår målgrupp, berättar Veronica.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

connys
centrum_sommar_outsider2022
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
sfs_out
nrh
moderat_outsider
mp_outsider2022
outsider_social
pantamera_out
kso-duell_out