moderater_pan_sommar
Foto: Jamshid Jamshidi/Genrebild

Borgerlig politik – dåligt val för äldre!

Än en gång pekas Sigtuna kommun ut som en av de sämre kommunerna för äldre att bo i. Det är Länsförsäkringars Fastighetsförmedling som i en ny rapport jämfört 253 av Sveriges kommuner och konstaterar att Sigtuna kommun kommer på femte plats – från botten. Resultatet är en sammanvägning av upplevd trygghet med hemtjänst, tillgång på särskilt boende per äldre invånare (+65 år), hur stor boyta i en hyresrätt som pensionen räcker till och genomsnittlig flyttskatt.

panorama_centrum

Socialstyrelsens senaste öppna jämförelse av äldreomsorgen (hemtjänst och särskilda boenden) mellan Sveriges kommuner gav också en dyster bild. Sigtuna kommun var bland de 25% sämsta för 28 av undersökningens 43 parametrar, endast för fyra parametrar blev vi bland de 25% bästa kommunerna.

Majoritetens (M, KD, C, L, SfS) slutsats av mindre smickrande brukarundersökningar är att den beror på en negativ bild av äldreomsorgen som, underförstått, inte återspeglar verkligheten. En logisk reaktion blev att Äldre-och omsorgsförvaltningen fick göra omfattande annonskampanjer för att förbättra verksamhetens ”image”. Högermajoriteten lägger hellre skattemedel på medial påverkan än på att höja kvaliteten inom äldreomsorgen.

I Sigtuna kommun har vi inte längre någon hemtjänst i offentlig regi. Tvärtom driver högermajoriteten igenom upphandling av fler privata utförare inom hemtjänsten och dessutom privatisera våra särskilda boenden. Beslutet togs vid ett hastigt inkallat extra möte med Äldre- och omsorgsnämnden efter midsommarhelgen utan möjlighet till en grundlig diskussion. Socialdemokraterna reserverade sig mot båda besluten.

Trots den uppenbara bristen fokuserar majoriteten envist på att omvandla hela äldreomsorgen till ett marknadsexperiment istället för att göra förbättringar.

  • Marie Axelsson (S-oppositionsråd),
  • Anne Kayani Björnerud (2:a vice ordf.), Elisabeth Sjöholm, Anita Ögren, Carina Hedin (S-ledamöter i Äldre-och omsorgsnämnden)
kso_helsida
valet2022

slutreplik M och KD vill ha valfrihet till varje pris

Debatt Att våra kommuninvånare vill ha bättre kvalitet på äldreomsorgen är förståeligt men lösningen är inte fler privata utövare. Vi vill istället möta behoven genom ökad kontroll av verksamheten, förbättra personalens arbetssituation och ta brukarnas kritik på allvar. Kommunal hemtjänst ska var ett valbart alternativ och kommunens egna boenden ska inte privatiseras.

connys_helsida
defacto_helsida
valet2022

Vi ska införa sommarjobbsgaranti!

Debatt Sommarlovet för kommunens ungdomar börjar närma sig sitt slut. Att moderatstyrda Sigtuna kommun endast erbjudit sommarjobb till 115 ungdomar när det finns nästan 2 000 ungdomar i gymnasieåldern är inte något att vara stolt över. Tvärtom, det är ett svek.

mote_helsida
mp_helsida_april
pantamera_avc_helsida
helsida_sfs

repliken: Hyresgästföreningen – ett socialdemokratiskt kampanjverktyg

Debatt I en insändare den 14 juni tillåter sig Hyresgästföreningens ordförande Hans Törnqvist att dra långtgående slutsatser om ett bygglovsärende. Vi kan konstatera att han gör det utan att ha bemödat sig om att kontrollera bakomliggande fakta och historik i ärendet. Det är tyvärr inte heller första gången det händer.

social_helsida
centrum_sommar2022_helsida
valet2022

Pengarna ska stanna i klassrummet!

Debatt Nu är snart vårterminen avklarad och elever och skolpersonal får sommarledigt och kan njuta av samvaro, bad och sol. Skolpersonalen har som vanligt gett allt och lite till och eleverna har fått en undervisning som håller hög kvalitet och ger bildning och framtidshopp.

valet2022

Reformera flerbarnstillägget för kvinnors frihet

Debatt Liberaler gick för hundra år sen i bräschen för liberalare regler för preventivmedel. Vi var med och tog fram den svenska aborträtten 1974, som fortfarande gäller idag. Svensk jämställdhet har formats av liberaler. Vi är liberala feminister och det har vi varit i över hundra år. Det är vi stolta över.

valet2022

Miljöpartiet vill se politiker som tar ansvar

Debatt Precis som Olov Holst (M) vill Miljöpartiet uppmana dig som invånare och väljare att tänka på ärlighet och seriositet när du går till valurnan den 11 september. Miljöpartiet har tydliga ståndpunkter, Holst kallar det aggressivt och oärligt. Vi kallar det demokrati och skilda åsikter.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

mp_outsider2022
outsider_social
moderat_outsider
swedol_outsider
centrum_sommar_outsider2022
nrh
ridskola_2020_outsider
connys
pantamera_out
kso-duell_out
mote_outsider
sfs_out