budget_panorama
Foto: MMS-Bild

Borde använt en rättstolk

Rättegången rörande tonårsmordet i Valsta får göras om, anledningen är för att en rättstolk inte används rapporterar SVT Stockholm.

fraga_liberalerna

Under tisdagen kom besked om att rättegången i Tonårsmordet får göras om, detta efter problem med tolkningen i tingsrätten. Att domar rivs upp på grund av bristfällig tolkning är sällsynt rapporterar SVT Stockholm. Men enligt branschorganisationen Rättstolkarna anlitas okvalificerade tolkar för ofta:
– När det gäller ett så allvarligt ärende som mord bör ingen annan än en rättstolk användas, säger ordföranden Lotta Hellstrand till SVT Stockholm.

Okvalificerade tolkar är ett problem och i brist oå rätt tolk förekommer det att förhör ställs in, att folk skickas hem och att man får skjuta upp mål en eller flera dagar, förklarar Hellstrand för SVT.
– Mörkertalet då det inte upptäcks är säkert skrämmande stort. I domstolarna får man mig veterligen ingen som helst utbildning i hur man upptäcker en dålig tolk när man inte själv förstår språket.

Rent konkret i Tonårsmordet ska den aktuella tolken inte ha förstått vilka frågor som ställdes:
– Det blev motsägelser i svaren och berättelsen gick inte ihop, säger Joakim Zetterstedt, hovrättsråd vid Svea hovrätt till TT enligt SVT Stockholm.

Tolken ska ha översatt på ett sådant sätt att rätten tänkte att ”så här utrycker sig ingen”. Rådman i tingsrätten var Nils Sjöblom, han väljer att inte kommentera beslutet:
– Jag avböjer att kommentera. Det är ändå hovrättens bedömning, säger Sjöblom till SVT Stockholm.

Lurade COOP på 36 000 kronor

Notiser En man döms för omfattande bedrägeri som skett på flera platser i landet, bland annat lurades COOP i Märsta på varor för 36 000 kronor.

manskold_helsida
defacto_helsida
helsida
meko_helsida
speedy_vinter_helsida
connys_helsida
centrum_helsida2020
2020_helsida
kkdk_helsida
happyhomes_sommar2020
budget_outsider
centrum_sommar_out
swedol_outsider
outsider
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider
kkdk_outsider
meko_outsider
nrh
speedy_vinter2020_outsider
manskold_outsider