defacto_pan
Foto: MMS-Bild

Borde använt en rättstolk

Rättegången rörande tonårsmordet i Valsta får göras om, anledningen är för att en rättstolk inte används rapporterar SVT Stockholm.

Under tisdagen kom besked om att rättegången i Tonårsmordet får göras om, detta efter problem med tolkningen i tingsrätten. Att domar rivs upp på grund av bristfällig tolkning är sällsynt rapporterar SVT Stockholm. Men enligt branschorganisationen Rättstolkarna anlitas okvalificerade tolkar för ofta:
– När det gäller ett så allvarligt ärende som mord bör ingen annan än en rättstolk användas, säger ordföranden Lotta Hellstrand till SVT Stockholm.

Okvalificerade tolkar är ett problem och i brist oå rätt tolk förekommer det att förhör ställs in, att folk skickas hem och att man får skjuta upp mål en eller flera dagar, förklarar Hellstrand för SVT.
– Mörkertalet då det inte upptäcks är säkert skrämmande stort. I domstolarna får man mig veterligen ingen som helst utbildning i hur man upptäcker en dålig tolk när man inte själv förstår språket.

Rent konkret i Tonårsmordet ska den aktuella tolken inte ha förstått vilka frågor som ställdes:
– Det blev motsägelser i svaren och berättelsen gick inte ihop, säger Joakim Zetterstedt, hovrättsråd vid Svea hovrätt till TT enligt SVT Stockholm.

Tolken ska ha översatt på ett sådant sätt att rätten tänkte att ”så här utrycker sig ingen”. Rådman i tingsrätten var Nils Sjöblom, han väljer att inte kommentera beslutet:
– Jag avböjer att kommentera. Det är ändå hovrättens bedömning, säger Sjöblom till SVT Stockholm.

defacto_helsida

Sänkt hastighet på Valstavägen

Nyheter En del av Valstavägen får sänkt hastighet: - Den lokala trafikföreskriften om hastighetsbegränsningen är resultatet av en del i arbetet med stadsbyggnadsprojektet Valsta 2030, säger Anna-Carin Mattsson, gatu- och parkchef i Sigtuna kommun.

fme_oktober
sigtunavatten_standard
EXTRA

Förbipasserande attackerades av knivman

Nyheter En man greps i Valsta under förmiddagen sedan han försökt attackera förbipasserande med en kniv: - Han försökte hugga en man med barnvagn och två barn, säger ett vittne till märsta.nu

dackskiftarna_helsida
happyhomes_2019
ica_oktober
EXTRA

Fyra års fängelse för att ha försökt tända på skola

Nyheter En 23-årig man döms för grov mordbrand sedan han försökt sätta eld på Väringaskolan i Sigtuna. Mannen som var påverkad av både alkohol och läkemedel hade köpt bensin på den närliggande macken och kastade över skolfasaden innan tände eld.

Bergqvist om nya skolrankingen: Visar styrkor och svagheter

Politik märsta.nu rapporterade på onsdagen om Lärarförbundets ranking av skolkommunerna där Sigtuna är på plats 201: - Lärarförbundets ranking visar både våra styrkor och svagheter. Det som är mest positivt är att vår positiva kvalitetsutveckling håller i sig med förbättrade kunskapsresultat när det gäller andel godkända elever och meritvärde årskurs 9. Utifrån våra förutsättningar är vi bland de bästa i Sverige, det är helt fantastiskt, uppger Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L).

colorama_april2
connys
nrh
defacto_outsider