centrum_panorama2020
Foto: Pressbild/Hotell Kristina

Bevarandeplan antagen för Sigtuna

En ny bevarande- och förnyelseplan har tagits för Sigtuna i samband med fullmäktige: - Planen är till för att skapa tydlighet, kunskap och förståelse för hur vi vill utveckla Sigtuna med bostäder, service och logistik för nuvarande och framtida invånare och besökare, uppger Mats Weibull (M), ordförande i Bygg- och trafiknämnden.

Den nya bevarandeplanen för Sigtuna stad togs i samband med fullmäktige på torsdagen. Den ska vara rådgivande för hur staden ska utvecklas samtidigt som den kulturhistoriska miljön lever kvar:
– Planen är till för att skapa tydlighet, kunskap och förståelse för hur vi vill utveckla Sigtuna med bostäder, service och logistik för nuvarande och framtida invånare och besökare, men samtidigt behålla småstadskänslan och det kulturhistoriska arvet som finns. Med det här dokumentet vill vi att fastighetsägare och andra intresserade får inspiration till att vårda, förstå och njuta av vår gemensamma kulturmiljö. Planen ska också fungera som underlag vid kommunens myndighetsutövning vid exempelvis bygglovhantering, förhandsbesked och upprättande av detaljplaner, berättar Mats Weibull (M), ordförande i Bygg- och trafiknämnden.

Antogs för 33 år sedan
En bevarande- och förnyelseplan upprättades redan 1986, den uppdateras i och med detta beslut. Den ska ta hänsyn till vad som är kulturhistoriskt värdefullt.
– Vi har listat ”värdebärande karaktärsdrag” som är särskilt viktiga att bevara för enskilda byggnader och fastigheter. Det kan handla om tidstypisk färgsättning eller att vindskivorna är profilerade på ett visst sätt. Behöver man som fastighetsägare då exempelvis byta ut vindskivorna ska de utföras med samma profilering som de gamla, berättar Maria Nästesjö, projektledare för bevarande- och förnyelseplanen för Sigtuna.

Systembolaget anpassade sig
Ett konkret exempel på där bevarandeplanen fått gehör är när Systembolaget inte fick ha en typisk ljusskylt utan tvingades välja en klassisk plåtskylt istället. Bygget av Systembolaget har även anpassats till det kulturhistoriska sammanhanget och samtidigt hålla en modern standard:
-Arkitekten Mats Egelius valde att låta byggnaden vara tjockare inåt och ta gårdsmiljön i anspråk för att kunna hålla byggnaden nätt på höjden. Det är ju ett ovanligt bebyggelsesätt för centrala Sigtuna, men med den kompromissen samspelar gatufasaden med gaturummet, uppger Maria Nästesjö.

2020_helsida
defacto_helsida
coronakrisen

Vården utökas

Nyheter Region Stockholm meddelar att man arbetar på att utöka kapaciteten på akutsjukhusen i länet.

festspec_corona_helsida
happy_homes_mars
ridskola2020_helsida
coronakrisen

Inget aprilskämt i år

Notiser På grund av den rådande situationen i Sverige och världen så kommer märsta.nu inte leverera ett Aprilskämt idag.

speedy_helsida
centrum_helsida2020
salong_elisabeth_helsida

Inbrottstjuvarna håller låg profil

Notiser För andra veckan i rad noterades inte ett enda inbrott i kommunen enligt Polise: - Folk är hemma. Det tvåbenta inbrotts-skyddet fungerar, säger Grannsamverkarnas ordförande David Lundqvist.

marina_helsida
coronakrisen

Rekordmånga varsel

Nyheter Rekordmånga i länet har varslats enligt siffror från Arbetsförmedlingen: - Vi har aldrig tidigare sett så höga varseltal under en månad. Den senaste veckan har antalet personer berörda av varsel fördubblats. Vi ser nu också en spridning till transport och handel, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

sigtuna_vatten_outsider
nrh
swedol_outsider
speedy_outsider
festspec_corona_outsider
marina_outsider
oppning_salongelisabeth_outsider
ridskola_2020_outsider