defacto_pan2020
Elev vid en skola i kommunenFoto: Sigtuna kommun/Pressbild

Beslutet: Särskilt stöd ska finnas på alla skolor

Sigtuna kommun inför satsningen "En skola för alla barn och elever" där alla barn som behöver särskilt stöd ska kunna få det utan att behöva gå på resursskola.

centrum_artikel

Barn- och unga med svårigheter i skolan ska nu kunna få särskilt stöd nära hemmet utan att behöva gå på så kallad resursskola:
– Vår läroplan och vårt uppdrag är att skapa en skola där alla barn med sina olika egenskaper ryms. Forskning säger att vi stöttar alla barn bäst genom att skapa förutsättningar för barnen i den ordinarie undervisningen. Vi vill att så många barn som möjligt ska kunna gå i en skola nära hemmet tillsammans med kamrater i sitt eget område.

Jobbar för att skapa en skola för alla
Därför kommer det under läsåret 21/22 att utformas en ny organisation i kommunen:
– Det har ett gjorts ett gediget arbete med utredningar och kartläggningar som är förankrade i bland annat forskning, skollag och barnkonventionen. I centrum står elevernas behov och att alla ska klara utbildningsmålen och nå sin fulla potential. Jag är väldigt glad och stolt över det engagemang som jag ser på alla nivåer i den här frågan. Tillsammans kommer vi fortsätta jobba hårt och målmedvetet för att skapa en skola för alla barn och elever i Sigtuna kommun, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Pedagoger och rektorer kommer att få ökad kompetens i hur man ska möta de olika behoven hos eleverna samt hur närmiljön ska göras tillgänglig för så många som möjligt. Det ska även skapas flexibla grupper med personal som har specialistkompetens.
– Lärarna ska inte vara ensamma utan ha stöd av kompetent och utbildad personal. Samtliga våra skolor ska kunna välkomna alla barn och vara rustade både kompetensmässigt och resursmässigt, säger Ingela Hamlin.

Flexgrupper införs
Samtliga kommunens barn och unga kommer att gynnas, oavsett om de har behov av särskilt stöd eller ej. Varje skola ska ha så kallade Flexgrupper och utöver det skapas två centrala särskilda undervisningsgrupper.
– Med dessa två kommunala resursenheter kan vi säkra att elever som behöver undervisning i mindre grupper för att utvecklas och känna sig trygga kan få det.Vi har även gjort en första utredning kring en kommunal resursskola och vi kommer fortsätta att undersöka detta som en fortsättning gällande vårt arbete för elever i behov av särskilt stöd. En statlig utredning kring kommunala resursskolor är på gång och det är bra att vi ser över den innan vi går vidare i det lokala arbete, berättar Pernilla Bergqvist.

Slipper långa resor
Ingela Hamling poängterar att det är viktigt att ha en lösning för barnen i sin hemkommun och att det inte är hållbart att behöva åka långväga för att gå i en särskild skola.

vardcentral_helsida
coronapandemin

Rekordmånga får intensivvård

Notiser I en lägesrapport från Region Stockholm gällande coronapandemin så konstateras att drygt 100 stockholmare är i behov av intensivvård.

2020_helsida
sigtunastad_helsida

Resam ger klimat- och energitips

Nyheter Rasam Sheibeh får den nyinrättade tjänsten som energi- och klimatrådgivare i Sigtuna kommun: - Som energiingenjör brinner jag för hållbara energilösningar. Jag kommer att göra mitt yttersta för att hjälpa kommunens invånare att minska sin klimatpåverkan, säger han i ett pressmeddelande.

happyhomes_sommar2020
ridskola2020_helsida
defacto_helsida
centrum_helsida2020
connys_helsida
rentawreck_helsida
dackskiftarna_helsida
EXTRA

Väsby missnöjda med nya riksintresset

Nyheter Upplands-Väsby kommun är missnöjda med det nya riksintresset för Arlanda: - Trafikverkets utspel om tystare flygplan och bättre möjligheter att bygga nära Arlanda, är ett hån mot Väsbyborna. Samtidigt som de talar om det, driver de på för mer buller över Väsby. Det håller inte ihop, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).

speedy_vinter_helsida
Moderaterna_helsida2021

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

moderaterna_sigtuna
dackskiftarna_outsider
sigtunastad_outsider
connys
ridskola_2020_outsider
vardcentral_outsider
sigtuna_vatten_outsider
speedy_vinter2020_outsider
rentawreck_outsider
nrh