event_panorama
Foto: Jamshid Jamshidi

Beslut om att undantas från EBO-lagen

På måndagskvällen fattades beslut om att kommunen ska begära av regeringen att undantas från den så kallade EBO-lagen.

märsta.nu rapporterade i helgen om kommunledningens planer om att Sigtuna kommun ska undantas från EBO-lagen vilket innebär att nyanlända själva kan få bosätta sig var de vill i landet om de ordnar eget boende.

Hög segregation och arbetslöshet
Nu har ett politiskt beslut fattats i Kommunstyrelsen vilket innebär att Sigtuna kommun kommer att gå framåt officiellt för att förmå regeringen att undanta kommunen från lagen. Bakgrunden till det är hög segregation, många utrikesfödda i arbetslöshet och med ekonomiskt bistånd. Näst efter Botkyrka är Sigtuna den kommun som ha högst andel asylsökande i eget boende per invånare enligt ett pressmeddelande. trångboddheten uppges också vara stor då många nyanlända flyttar in i lägenheter där det redan bor någon.

”Måste minska trycket”
Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) säger i pressmeddelandet att regeringen måste minska trycket.
– Det är inte rimligt att Sigtuna ska fortsätta ta ett mycket större ansvar än de flesta andra kommuner i Sverige, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

Mister dagersättning
Regeringen har fattat beslut om att 32 kommuner får undantas av EBO-lagen. Om asylsökande ändå väljer at flytta till en av dessa 32 kommuner innebär de att de inte har rätt till dagersättning:
– Vi arbetar för att Sigtuna kommun ska vara en av Sveriges bästa kommuner att leva, bo och verka i och det ska gälla för alla. Som utvecklingen ser ut mäktar vi inte med detta. Trots att vi exempelvis tillhör toppskiktet bland landets kommuner när det gäller att få nyanlända i arbete eller studier efter den tvååriga etableringen, är arbetslösheten i kommunen hög. Enligt Arbetsförmedlingens statistik för januari var 73 procent av de arbetslösa i kommunen utrikesfödda, säger kommundirektören Birgitta Pettersson.

connys_helsida
defacto_helsida

Risk för skyfall i augusti

Nyheter Under fredagen var det ett kraftigt skyfall i kommunen med stor mängd nederbörd på kort tid. Risken för översvämningar är överhängande när det faller mycket regn på kort tid.

ewas_helsida
centrum_sommar2022_helsida
helsida_sfs
social_helsida
pantamera_avc_helsida
mp_helsida_april

Brand på Broholmen

Blåljus Det brinner på Broholmen i Sigtuna och brandkåren är på plats med sin brandbåt för att släcka.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

nrh
sfs_out
swedol_outsider
outsider_social
ridskola_2020_outsider
ewas_outsider
connys
mp_outsider2022
moderat_outsider
event_outsider
pantamera_out
centrum_sommar_outsider2022