defacto_pan2020
Foto: Jamshid Jamshidi

Beslut om att undantas från EBO-lagen

På måndagskvällen fattades beslut om att kommunen ska begära av regeringen att undantas från den så kallade EBO-lagen.

centrum_artikel

märsta.nu rapporterade i helgen om kommunledningens planer om att Sigtuna kommun ska undantas från EBO-lagen vilket innebär att nyanlända själva kan få bosätta sig var de vill i landet om de ordnar eget boende.

Hög segregation och arbetslöshet
Nu har ett politiskt beslut fattats i Kommunstyrelsen vilket innebär att Sigtuna kommun kommer att gå framåt officiellt för att förmå regeringen att undanta kommunen från lagen. Bakgrunden till det är hög segregation, många utrikesfödda i arbetslöshet och med ekonomiskt bistånd. Näst efter Botkyrka är Sigtuna den kommun som ha högst andel asylsökande i eget boende per invånare enligt ett pressmeddelande. trångboddheten uppges också vara stor då många nyanlända flyttar in i lägenheter där det redan bor någon.

”Måste minska trycket”
Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) säger i pressmeddelandet att regeringen måste minska trycket.
– Det är inte rimligt att Sigtuna ska fortsätta ta ett mycket större ansvar än de flesta andra kommuner i Sverige, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

Mister dagersättning
Regeringen har fattat beslut om att 32 kommuner får undantas av EBO-lagen. Om asylsökande ändå väljer at flytta till en av dessa 32 kommuner innebär de att de inte har rätt till dagersättning:
– Vi arbetar för att Sigtuna kommun ska vara en av Sveriges bästa kommuner att leva, bo och verka i och det ska gälla för alla. Som utvecklingen ser ut mäktar vi inte med detta. Trots att vi exempelvis tillhör toppskiktet bland landets kommuner när det gäller att få nyanlända i arbete eller studier efter den tvååriga etableringen, är arbetslösheten i kommunen hög. Enligt Arbetsförmedlingens statistik för januari var 73 procent av de arbetslösa i kommunen utrikesfödda, säger kommundirektören Birgitta Pettersson.

speedy_vinter_helsida
coronapandemin

Rekordmånga får intensivvård

Notiser I en lägesrapport från Region Stockholm gällande coronapandemin så konstateras att drygt 100 stockholmare är i behov av intensivvård.

sigtunastad_helsida
vardcentral_helsida

Resam ger klimat- och energitips

Nyheter Rasam Sheibeh får den nyinrättade tjänsten som energi- och klimatrådgivare i Sigtuna kommun: - Som energiingenjör brinner jag för hållbara energilösningar. Jag kommer att göra mitt yttersta för att hjälpa kommunens invånare att minska sin klimatpåverkan, säger han i ett pressmeddelande.

ridskola2020_helsida
centrum_helsida2020
defacto_helsida
happyhomes_sommar2020
dackskiftarna_helsida
2020_helsida
EXTRA

Väsby missnöjda med nya riksintresset

Nyheter Upplands-Väsby kommun är missnöjda med det nya riksintresset för Arlanda: - Trafikverkets utspel om tystare flygplan och bättre möjligheter att bygga nära Arlanda, är ett hån mot Väsbyborna. Samtidigt som de talar om det, driver de på för mer buller över Väsby. Det håller inte ihop, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).

connys_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

speedy_vinter2020_outsider
nrh
vardcentral_outsider
ridskola_2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
connys
dackskiftarna_outsider
sigtunastad_outsider