center_pan21
Foto: Jamshid Jamshidi

Beslut om att undantas från EBO-lagen

På måndagskvällen fattades beslut om att kommunen ska begära av regeringen att undantas från den så kallade EBO-lagen.

centrum_artikel

märsta.nu rapporterade i helgen om kommunledningens planer om att Sigtuna kommun ska undantas från EBO-lagen vilket innebär att nyanlända själva kan få bosätta sig var de vill i landet om de ordnar eget boende.

Hög segregation och arbetslöshet
Nu har ett politiskt beslut fattats i Kommunstyrelsen vilket innebär att Sigtuna kommun kommer att gå framåt officiellt för att förmå regeringen att undanta kommunen från lagen. Bakgrunden till det är hög segregation, många utrikesfödda i arbetslöshet och med ekonomiskt bistånd. Näst efter Botkyrka är Sigtuna den kommun som ha högst andel asylsökande i eget boende per invånare enligt ett pressmeddelande. trångboddheten uppges också vara stor då många nyanlända flyttar in i lägenheter där det redan bor någon.

”Måste minska trycket”
Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) säger i pressmeddelandet att regeringen måste minska trycket.
– Det är inte rimligt att Sigtuna ska fortsätta ta ett mycket större ansvar än de flesta andra kommuner i Sverige, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

Mister dagersättning
Regeringen har fattat beslut om att 32 kommuner får undantas av EBO-lagen. Om asylsökande ändå väljer at flytta till en av dessa 32 kommuner innebär de att de inte har rätt till dagersättning:
– Vi arbetar för att Sigtuna kommun ska vara en av Sveriges bästa kommuner att leva, bo och verka i och det ska gälla för alla. Som utvecklingen ser ut mäktar vi inte med detta. Trots att vi exempelvis tillhör toppskiktet bland landets kommuner när det gäller att få nyanlända i arbete eller studier efter den tvååriga etableringen, är arbetslösheten i kommunen hög. Enligt Arbetsförmedlingens statistik för januari var 73 procent av de arbetslösa i kommunen utrikesfödda, säger kommundirektören Birgitta Pettersson.

mp_host_helsida
oppethus_helsida
helsida_var2021
2020_helsida
julmarknad_helsida
dack-helsida
centrum_helsida2020
defacto_helsida
flygskola_helsida

Märstabo och före detta politiker döms för ekobrott

Nyheter En man från Märsta som varit en av förgrundsfigurerna inom ett av kommunens politiska partier döms till villkorlig dom för ekobrott. Han döms i en härva där pengar slussats från Sverige via honom för att undvika skatt. Skatteverket hävdade att pengar som betalats ut via märstabons bolag borde ha skattats för i Sverige.

connys_helsida
happyhomes_sommar2020

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

centrum_sommar_out
julmarknad_outsider
flygskolan_outsider
sigtuna_vatten_outsider
mp-outsider
connys
swedol_outsider
dack-outsider
ridskola_2020_outsider
oppethus_outsider
nrh