stationshusen_pan
Pernilla Bergqvist (L)Foto: Pressbild

Beslut om att motverka hedersrelaterat våld

Barn- och ungdomsnämnden har beslutat att det ska genomföras åtgärder mot hedersrelaterat våld och förtryck samt könsstympning: - Mänskliga rättigheter får inte kränkas i hederns namn, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, i ett pressmeddelande.

För flera år sedan skrev Pernilla Bergqvist (L) om att kommunen bör agera för att motverka könsstympning. Efter 18 månader vid makten har hon varit med och drivit igenom beslutet att ge förvaltningen i uppdrag att genomföra åtgärder för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck samt könsstympning. Det kan handla om all från att föräldrar och anhöriga försöker kontrollera barn och ungas umgänge och rörelsefrihet till tvångsäktenskap och hot om våld eller i värsta fall mord.
– Vi måste göra mer och visa att samhället står på de utsattas sida. Ingen ska växa upp under den falska föreställningen att någon kan bestämma över ens kropp, vem man ska gifta sig med eller andra viktiga livsval, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden och Ali Wandi (S), vice ordförande i barn-och ungdomsnämnden, i en gemensam kommentar.

Hur stort problem hedersrelaterat våld och könsstympning är i kommunen är oklart men i landet uppskattas att 38 000 kvinnor och flickor könsstympats, varav 7000 är flickor under 18 år. Utsatta kvinnor får heller inge ha annat än vänner av samma kön eller vara ihop med en kille innan äktenskapet. Man försöker också begränsa fritidsaktiviteter där pojkar deltar och sex före äktenskapet tillåts inte. Hedersförtryck kan även förekomma på pojkar.

valsta-jul_helsida
julmarknad_helsida
jul2021
happyhomes_sommar2020

Tallen har en av de största solcellsanläggningarna

Nyheter BRF Tallen i Valsta har installerat en av landets största solcellsanläggningar: - För oss var detta en självklar investering i vårt arbete mot att göra boendet hos oss klimatneutralt, säger Ibrahim Khalifa, ordförande i BRF Tallen.

centrum_helsida2020
mp_host_helsida
2020_helsida
defacto_helsida
connys_helsida

Stora störningar i trafiken

Blåljus Det råder begränsad framkomlighet in mot Märsta efter en trafikolycka vid Arlandastad. Dessutom är det avspärrningar kring Arlandaområdet.

Inga pengar till upprustning av Märsta station

Politik Märsta station lämnas utanför i regeringens förslag till nationell plan: - Trafikverkets förslag till nationell plan är en mycket stor besvikelse för alla oss som länge kämpat för den helt nödvändiga upprustningen av Märsta station, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

stationshusen_out
sigtuna_vatten_outsider
swedol_outsider
valsta_jul_outsider
nrh
connys
mp-outsider
ridskola_2020_outsider
julmarknad_outsider
jul_outsider