nationaldag_pan
Foto: Swedavia/Jonas Borg

Besked: Bromma flygplats läggs ner-trafiken flyttas till Arlanda

Regeringen har under onsdagen meddelat att Bromma flygplats ska läggas ner, trafiken från Bromma ska flyttas till Arlanda.

Arbetet med att lägga ner Bromma flygplats inled nu från regeringens sida. Det meddelades i samband med en pressträff. Beskedet välkomnas av rödgröna politiker i Stockholm då det möjliggör för 30 000 bostäder i och kring Bromma flygplats.
– Det är också välkommet att regeringen säger att man ska göra nödvändiga åtgärder för att säkra kapaciteten på Arlanda. Med det kravet och med Swedavias analys av att det går att flytta trafiken till Arlanda finns det få rationella skäl för att bevara en mycket olönsam Bromma flygplats, uppger Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd Stockholm.

Finansregionrådet Irene Svenonius kommenterade också beskedet om Brommas framtid:
– Jag vill se spaden i marken på Arlanda innan Brommas öde avgörs. Flyget är avgörande för Sveriges konkurrenskraft. Stockholm har flest internationella huvudkontor i hela Norden och är beroende av en stor modern flygplats med direktlinjer till hela världen. Det är därför oerhört viktigt att Arlanda tar sikte på att bli Nordens ledande flygplats, säger Irene Svenonius (M)

Svenonius poängterar att man inte ska överväga en stängning av Bromma innan man säkrat kapaciteten för ett ”konkurrenskraftigt” inrikesflyg. Hon förutsätter att nedläggningen inte sker på grund av den rådande pandemin.

Gustav Hemming (C) Tillväxt- och samhällsplaneringsråd i Region Stockholm vill nu se en ”Arlandaförhandling”.
– Det naturliga steg regeringen nu borde ta är att skyndsamt samla regionen och kommunerna till en Arlandaförhandling för att säkra att kapaciteten kan utvecklas och tillgängligheten till och från flygplatsen. Det handlar om frågor som en fjärde landningsbana, priserna för Arlanda express, tillgängligheten med tåg, förlängning av Roslagsbanan och så vidare. Man ska komma ihåg att Arlanda inte bara är en flygplats utan också en av regionens viktigaste kärnor för arbete och näringsliv

Stockholms Handelskammare vill också se investeringar:
– Vi välkomnar investeringar på Arlanda men som läget är nu saknar Arlanda kapacitet att svälja Brommas trafik. Om man på allvar avser gå vidare med det här beskedet måste kraftfulla investeringar i Arlanda ske direkt. Givet Arlandas begränsningar riskerar en situation i närtid när vi saknar kapacitet för flyget. Det vore katastrofalt för Sverige. Om man stänger Bromma innan Arlanda är utbyggt blir det negativt för hela landet. När kapaciteten tryter kommer de aktörer som betalar mest att få de attraktiva start- och landningstiderna. Sannolikt innebär det att orter ute i landet får stå tillbaka och acceptera dåliga tidtabeller, säger Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms handelskammare.

Nu blir det studentfirande igen

Ung & Student För första gången på två år får studenterna springa ut från Arlandagymnasiet igen: - Jag ser fram emot att vi äntligen ska få fira dagen på vårt vis, något som vi bara får uppleva en gång. Det är trist för de som gått ut innan oss och jag är tacksam att vi får fira studenten på ett vanligt sätt. Man vill ju ha med sin familj, berättar studenten Theresia Aslan.

logistik_sigtuna_helsida
defacto_helsida
EXTRA

Smash and grab mot fraktföretag

Blåljus Ett fraktföretag i Arlandastad utsattes under tidig morgon för en smash and grab: - Det låg fotanglar vid bron över järnvägen, berättar ett vittne för märsta.nu

centrum_sommar2022_helsida
connys_helsida

Gravt funktionshindrad tonårsflicka nekas assistans för fritid

Nyheter En tonårsflicka med funktionshinder nekas assistans av Sigtuna kommun på fritiden och lov: - Jag vill och ska ha möjligheten att vara med mina kompisar eller göra det mina kompisar gör men ni ger mig inte de möjligheterna för att ni tycker att jag gör tillräckligt mycket saker med familjen, har flickan skrivit i ett brev till Sigtuna kommun efter beskedet om neddragen assistans.

nationaldag_helsida
översiktsplanen

Norr om Aspvägen kommer inte att bebyggas

Politik Sigtuna kommun har antagit en ny översiktsplan i samband med fullmäktige på torsdagen. I den så har förslaget om bebyggelse norr om Aspvägen tagits bort.

liber_helsida
retro_helsida
2020_helsida

Lyckad Blåljusdag i Märsta Centrum

Nyheter I lördags var det Blåljusdag i Märsta Centrum: - Vi är mycket tacksamma för alla Märstabor som kom och gjorde dagen till en succé säger Helena Kihlanki, projektledare Trygg i Märsta.

mp_helsida_april
helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

nationaldag_out
centrum_sommar_outsider2022
moderat_outsider
mp_outsider2022
retro_outsider
nrh
swedol_outsider
logistik_outsider
ridskola_2020_outsider
outsider
sigtuna_vatten_outsider
connys