halloween_centrum
Foto: Sigtuna kommun

Begär 660 miljoner i krisstöd

Sigtuna kommun begär krisstöd på 660 miljoner kronor av regeringen: - När aktiviteten på och omkring Sveriges största flygplats näst intill upphör helt, blir konsekvenserna för oss som värdkommun lika de hos en bruksort, där bruket läggs ner, säger Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

centrum_artikel

Sigtuna kommun som är extremt beroende av Arlanda flygplats begär krisstöd då Arlanda i princip tappat all sin trafik och med det att anställda varslats eller sagts upp.
– En mycket stor del av den arbetsföra befolkningen i vår kommun har arbeten kopplade till Arlandaområdet så vi är i ett extremt utsatt läge där vi ser såväl massarbetslöshet som ökade sociala problem, uppger Olov Holst (M), Kommunstyrelsens ordförande.

Arbetslösheten kraftigt uppåt
Antalet nyinskrivna på Arbetsförmedlingen har under coronakrisen ökat med 228 procent. De flesta branscher med koppling till Arlanda är drabbade, som transport, hotell- och restaurang samt företagstjänster.
– Många av våra invånare har förlorat sina arbeten och vi märker redan av en ökning av ansökningar för försörjningsstöd till följd av det. Vi välkomnar de åtgärder som regeringen hittills presenterat i den svåra situation som råder, men för vår del krävs mer för att vi ska ta oss genom den här krisen och klara av att trygga de kommunala kärnverksamheterna, säger kommundirektören Birgitta Pettersson

Besöksnäringen hårt drabbad
Besöksnäringen i kommunen omsatte 42 miljarder innan coronautbrottet, 94 procent av summan var relaterad till Arlanda. Sigtuna har landets största antal gästnätter i förhållande till folkmängd av alla kommuner i landet. Men under mars minskade hotellövernattningarna med hela 64 procent.

Ökade utgifter
Detta har lett till att kommunen fått kraftigt ökade utgifter i kombination med stort inkomstbortfall. Därför önskar kommunen ett krispaket på 660 miljoner kronor för åren 2020-2022. Av pengarna ska 33 miljoner täcka ökat försörjningsstöd, 22,5 miljoner för utbildningsinsatser, 525 miljoner för arbetsmarknadspolitiska åtgärder, 75 miljoner för etablering av travel tech center och fem miljoner för särskild insats för besöksnäringen. Utöver det vill man se en bred satsning på infrastrukturen. Det återstår att se hur regeringen svarar på kommunens hemställan.

bostad_helsida

Askerson kritiseras för brev till migrationsministern

Politik Socialdemokraterna riktar ny kritik mot Mattias Askerson (M), denna gång för att han skickat brev till migrationsminister Morgan Johansson.

2020_helsida
dack-helsida

Så vill Bergqvist (L) vända trenden i Valsta

Politik Liberalerna har suttit i kommunledningen i olika konstellationer sedan 2014. Under 2021 klassades Valsta som utsatt område men till 2030 ska alla utsatta områden vara borta enligt förslag från partiet.

Märstabo döms i blocketbedrägeri

Notiser En man från Märsta döms för grovt penningtvättsbrott sedan han lurat andra att betala in pengar för varor, pengarna skickades sedan vidare till andra konton.

mp_host_helsida
defacto_helsida
happyhomes_sommar2020
centrum_helsida2020
helsida_var2021

Askerson bemöter kritiken: (S) far med osanning

Politik Efter kritiken som Socialdemokraterna riktat mot Mattias Askerson för att på "eget bevåg" JO-anmält Migrationsverket talar han nu ut: - Socialdemokraterna far med osanning när de påstår att jag i samband med ärenden på föregående nämndsammanträde brutit mot kommunens regler eller att jag vid sammanträdet fick kritik för att ha gjort så. Det är ett mycket anmärkningsvärt agerande från Socialdemokraterna.

connys_helsida
EXTRA

Hård kritik mot Askerson för JO-anmälan

Politik Sigtuna kommun JO-anmälde Migrationsverket för hanteringen kring nyanlända som slussas till kommunen, dock hävdar Socialdemokraterna att nämndordförande Mattias Askerson (M) inte kan agera själv i en anmälan.

coronapandemin

Sju områden med lägre vaccinationstäckning

Notiser Vaccinationen mot covid-19 går vidare i kommunen och en vaccinbuss har satts in i veckan i Märsta där det är lägre andel vaccinerade.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

dack-outsider
ridskola_2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
centrum_sommar_out
connys
swedol_outsider
nrh
bostad_outsider
mp-outsider