arlandagk_panorama
Foto: Arkivbild

Bättre skolmiljö på Ekillaskolan

Sedan hösten 2017 då Ekillaskolan började jobba med våldspreventionsprogrammet Amor har skolarbetsmiljn blivit bättre enligt Sigtuna kommun.

centrum_pask

Ekillaskolan hade under en tid problem med studiero och vid flertal antändes papperskorgar. Men hösten 2017 antogs ett våldspreventionsprogram, Amor, där skolpersonal arbetar för att eleverna ska känna sig trygga och sedda enligt socialpedagogen Emma Magnusson.

Träffas en gång i månaden
Det har lett till bättre studiero, lugnare miljö, färre kränkningsanmälningar och större acceptans. Det går 470 elever på skolan i upp till åk 9, alla klasser har två representanter i AMOR-gruppen:
– Vi träffas en gång i månaden, men då vi har 18 klasser här på skolan så brukar vi oftast dela upp våra träffar årskursvis. Sedan får klassrepresentanterna berätta för sina klasskompisar på lektionstid vad som kommit upp på våra samlingar, berättar Lisa Eckerbom, skolkurator.

Vuxna är mer observanta på jargongen
Eleverna får själva välja vilka ämnen man ska prata om i AMOR-gruppen, oftast är det inga nya saker som kommer upp men det handlar mycket om acceptans, HBTQ-frågor, rasism och mobbing samt studiero. Emma Magnusson, socialpedagog, uppger också att de vuxna på skolan blivit mer observanta på på vad som sägs och hur det sägs, hur jargongen är bland eleverna.
– Mentorerna är också väldigt lyhörda och ”larmar” så att vi kan ta tag i eventuella problem i ett tidigt skede. Dessutom känner eleverna att de får vara med i processerna och att de blir lyssnade på, säger Emma Magnusson.

happyhomes_2019

Glad påsk

Notiser Vi på märsta.nu önskar alla våra läsare en glad påsk!

logistik_utbildning
defacto_helsida

Kommunens pressansvarige drabbades av blodpropp som 23-åring

Nyheter Sigtuna kommuns pressansvarige Anna Jernberg Carlsson fick blodpropp som 23-åring, nu vill hon uppmärksamma andra unga på att propp kan slå till när som helst: - Uteslut inte proppar för att du är i 20-årsåldern. Ju tidigare man upptäcker det, desto bättre hjälp kan man få, säger hon till Malou efter tio enligt Expressen.

centrum_pask_helsida
bonava_helsida

Valsta får kontaktcenter

Notiser Valsta Centrum får ett kontaktcenter som invigs efter påsk: - Vi flyttar ut delar av vår service från kommunhuset till platser som är närmare invånarna, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

ica_pask
sigtunavatten_standard

Langby ny ordförande i SigtunaHem

Politik Erik Langby blir ny styrelseordförande i SigtunaHem efter Peter Kockum: - Det är roligt att komma in som styrelseordförande i ett välskött bolag som är i en spännande utveckling, säger Erik Langby i ett uttalande.

fme_helsida

Ta det lugnt i påsktrafiken

Notiser Polisen uppmanar påskresenärer som ska ut på vägarna att köra försiktigt då det är en av de mest trafikerade helgerna under året.

Högt betyg för livsmedelskontrollanterna

Nyheter Kommunens livsmedelskontrollanter tillhör några av landets bästa enligt Sveriges kommuner och landsting: - Målet är ju att det ska vara tydligt för företagarna vilka lagkrav som gäller, men de ska också känna att vi gärna hjälper till med stöd och rådgivning, säger Magdalena Alehagen, samordnare för livsmedelskontrollen i kommunen.

colorama_april2
fme_outsider
sh_oppet
bonava_outsider
ridskola2019_outsider
valsta_utveckling_2
defacto_outsider
colorama_april
sigtunavatten_outsider