defacto_pan
Hedda Svenblad och Petra Gammal, bibliotekarier.Foto: Sigtuna kommun

Barnrum för 9-12-åringar på bibliotek

Ett rum för 9-12-åringar har invigts på Märsta bibliotek: - Hela idén till rummet är från barnen själva och de har också varit delaktiga i att skapa det, säger barnbibliotekarien Hedda Svenblad.

marstakalaset_artikel

Nu har barn i åldrarna 9-12 fått ett eget rum på Märsta bibliotek där man kan sitta i fred och läsa. Rummet har fått namnet NioTolv som är öppet för medlemmarna i Biblioteksklubben (en frivillig klubb för åldergruppen)
– Hela idén med rum NioTolv är från dem. De har också varit delaktiga i att skapa rummet, de har valt färger, påverkat vad de vill ha i rummet och även gjort saker praktiskt, säger Petra Gammal, bibliotekarie

Skönt att hänga i
Rummet ska vara skönt att hänga i, man kan ta av sig skorna, krypa upp bland kuddar och läsa. Det finns även spel och andra tidningar. Biblioteksklubben har haft önskemål om en spökhylla och fått in det där det finns massa spökböcker och en döskalle.
– I åldrarna 9-12 år eller ”mellanåldern” som vi säger, har de flesta kommit i gång med läsningen, och många kan verkligen förlora sig i böcker, de blir bokslukare. Sen när de blir äldre brukar det bli annat som lockar, för att de senare kan hitta tillbaka till böckerna igen, säger Hedda Svenblad, bibliotekarie

Uppmanar föräldrar att ta med barnen
Hedda Svenblad rekommenderar föräldrar att komma ner med sina barn om de inte upptäckt läsningen än så kan de få tips om böcker, serier eller annat. Det finns även tidningar som Kamratposten som brukar väcka intresse för läsning. Är man inte så bra på att läsa så finns lättlästa böcker som man även kan lyssna på samtidigt:
– Föräldrar kan ibland ha idéer om att deras barn måste läsa en viss sorts böcker. ”Nu är du för gammal för den här typen av böcker” kan en del säga till sina barn. Men det måste vi komma ifrån. Vi måste lyssna på barnet, vad det vill och är intresserad av, fortsätter Hedda.

happyhomes_2019
defacto_helsida

Uppdaterad Tåg brann på Arlanda

Blåljus En stor räddningsinsats mobiliserades till Arlanda sedan ett tåg börjat brinna: - Det var en fläkt som gått varm och en vagn rökfylldes, säger Anders Bryngelsson vid Polisens ledningscentral.

arlanda_golf_juli

18-åring i swish-bedrägeri

Nyheter En 18-årig tjej från Märsta medverkade i höstas till ett sk swish-bedrägeri och fälls av tingsrätten i Malmö för penningtvättsförseelse.

Nye kommundirektören ska göra Sigtuna till bäst i Sverige

Nyheter 2030 ska Sigtuna kommun vara den mest attraktiva kommunen att bo, leva och verka i. Den som ska uppfylla det högst ställda målet är den nye kommundirektören Birgitta Pettersson: - Jag gillar högt satta mål, det ska kännas kittlande, säger Birgitta i ett pressmeddelande

sommar

Färre sökte skuldsanering i kommunen

Nyheter Antalet personer som sökte skuldsanering i kommunen det första halvåret minskade något enligt Kronofogden: - Vi ser inga jättestora förändringar i det totala antalet som sökt skuldsanering hos kronofogden de senaste åren, säger Kjell-Åke Arvidsson, Budget- och skuldrådgivare i Sigtuna kommun

colorama_april2
ica_valsta_choklad

Anställda vittnar om uteblivna löner

Nyheter märsta.nu har den senaste tiden fått många samtal från personal inom äldreomsorgen som vittnar om att deras timmar inte registreras som de ska och att löner uteblir: - Vi tar på oss extra arbetspass men får inte betalt för det, säger en av personerna.

Många gick på lovskola

Nyheter Sigtuna kommuns sommarskola för nior utan behörighet till gymnasiet har varit lyckad och de flesta har nu nått gymnasiebehörighet.

miljopris_helsida
kontor_thaifong

Polisen satsar på sänkt hastighet denna vecka

Nyheter Denna vecka kommer det att vara nationell trafiksäkerhetsvecka och polisen kommer främst vara utanför skolor: - Vi arbetar för att fler ska följa hastighetsgränserna genom att till exempel genomföra hastighetskontroller, säger Ursula Edström, trafikstrateg på Polisen.

sigtunavatten_standard
nrh
colorama_april
arlanda_golf_juli2_outsider
miljopris_outsider
connys
defacto_outsider
sportfiske_sommar