defacto_pan
Hedda Svenblad och Petra Gammal, bibliotekarier.Foto: Sigtuna kommun

Barnrum för 9-12-åringar på bibliotek

Ett rum för 9-12-åringar har invigts på Märsta bibliotek: - Hela idén till rummet är från barnen själva och de har också varit delaktiga i att skapa det, säger barnbibliotekarien Hedda Svenblad.

centrum_tvaar

Nu har barn i åldrarna 9-12 fått ett eget rum på Märsta bibliotek där man kan sitta i fred och läsa. Rummet har fått namnet NioTolv som är öppet för medlemmarna i Biblioteksklubben (en frivillig klubb för åldergruppen)
– Hela idén med rum NioTolv är från dem. De har också varit delaktiga i att skapa rummet, de har valt färger, påverkat vad de vill ha i rummet och även gjort saker praktiskt, säger Petra Gammal, bibliotekarie

Skönt att hänga i
Rummet ska vara skönt att hänga i, man kan ta av sig skorna, krypa upp bland kuddar och läsa. Det finns även spel och andra tidningar. Biblioteksklubben har haft önskemål om en spökhylla och fått in det där det finns massa spökböcker och en döskalle.
– I åldrarna 9-12 år eller ”mellanåldern” som vi säger, har de flesta kommit i gång med läsningen, och många kan verkligen förlora sig i böcker, de blir bokslukare. Sen när de blir äldre brukar det bli annat som lockar, för att de senare kan hitta tillbaka till böckerna igen, säger Hedda Svenblad, bibliotekarie

Uppmanar föräldrar att ta med barnen
Hedda Svenblad rekommenderar föräldrar att komma ner med sina barn om de inte upptäckt läsningen än så kan de få tips om böcker, serier eller annat. Det finns även tidningar som Kamratposten som brukar väcka intresse för läsning. Är man inte så bra på att läsa så finns lättlästa böcker som man även kan lyssna på samtidigt:
– Föräldrar kan ibland ha idéer om att deras barn måste läsa en viss sorts böcker. ”Nu är du för gammal för den här typen av böcker” kan en del säga till sina barn. Men det måste vi komma ifrån. Vi måste lyssna på barnet, vad det vill och är intresserad av, fortsätter Hedda.

lärarupproret

Trots lärarprotesterna: Vi har inte råd att satsa mer

Nyheter Responsen efter torsdagens lärarprotester lät inte vänta på sig, Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L) säger till Skolvärlden kommunen inte har råd att satsa mer.

happyhomes_2019
sigtunavatten_standard
sangensemble
karby_varme1
icavalsta_semlor
ridskola_2019_helsida

Här är Årets pedagoger

Nyheter Sigtuna kommun har utsetts sex pedagoger till Årets pedagoger 2018: - Vi har många skickliga lärare och pedagoger i Sigtuna kommun som spelar en viktig roll för lärande, trygghet och utveckling i förskola och skola. Det är med stor glädje som vi lyfter fram dessa personer som verkligen gör skillnad för våra barn och unga i kommunen, säger Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L).

banner_trerosor
arlandagolf
connys

Ekillaelever missnöjda med maten

Nyheter Elever på Ekillaskolan klagar över att maten inte är vällagad och att muslimer inte får halalkost: - Alla skolor har samma matsedel och därmed serveras samma rätter varje dag på skolorna, säger Camilla Lindström, områdeschef och leg. dietist på MatEnheten.

karby2
sh_oppet
extravaganza_outsider
ridskola2019_outsider