defacto_pan
Hedda Svenblad och Petra Gammal, bibliotekarier.Foto: Sigtuna kommun

Barnrum för 9-12-åringar på bibliotek

Ett rum för 9-12-åringar har invigts på Märsta bibliotek: - Hela idén till rummet är från barnen själva och de har också varit delaktiga i att skapa det, säger barnbibliotekarien Hedda Svenblad.

Nu har barn i åldrarna 9-12 fått ett eget rum på Märsta bibliotek där man kan sitta i fred och läsa. Rummet har fått namnet NioTolv som är öppet för medlemmarna i Biblioteksklubben (en frivillig klubb för åldergruppen)
– Hela idén med rum NioTolv är från dem. De har också varit delaktiga i att skapa rummet, de har valt färger, påverkat vad de vill ha i rummet och även gjort saker praktiskt, säger Petra Gammal, bibliotekarie

Skönt att hänga i
Rummet ska vara skönt att hänga i, man kan ta av sig skorna, krypa upp bland kuddar och läsa. Det finns även spel och andra tidningar. Biblioteksklubben har haft önskemål om en spökhylla och fått in det där det finns massa spökböcker och en döskalle.
– I åldrarna 9-12 år eller ”mellanåldern” som vi säger, har de flesta kommit i gång med läsningen, och många kan verkligen förlora sig i böcker, de blir bokslukare. Sen när de blir äldre brukar det bli annat som lockar, för att de senare kan hitta tillbaka till böckerna igen, säger Hedda Svenblad, bibliotekarie

Uppmanar föräldrar att ta med barnen
Hedda Svenblad rekommenderar föräldrar att komma ner med sina barn om de inte upptäckt läsningen än så kan de få tips om böcker, serier eller annat. Det finns även tidningar som Kamratposten som brukar väcka intresse för läsning. Är man inte så bra på att läsa så finns lättlästa böcker som man även kan lyssna på samtidigt:
– Föräldrar kan ibland ha idéer om att deras barn måste läsa en viss sorts böcker. ”Nu är du för gammal för den här typen av böcker” kan en del säga till sina barn. Men det måste vi komma ifrån. Vi måste lyssna på barnet, vad det vill och är intresserad av, fortsätter Hedda.

outsider
icavalsta_julbanner

Nu invigs Trygghetscentret

Nyheter Idag onsdag invigs Trygghetscentret i Märsta Centrum som kommer husera polis, brandkår och delar av kommunens verksamhet.

sigtuna_funkis
korpen_jan-feb

Kraftig nedgång av bostadsinbrott: Grannsamverkan bidragande orsak

Nyheter Antalet bostadsinbrott i Sigtuna kommun minskade kraftigt det gångna året enligt siffror från Grannsamverkarna i Sigtuna kommun: -Som ordförande i Grannsamverkarna vill jag gärna påstå att just den utökade organiserade grannsamverkan bidragit till att minska antalet bostadsinbrott 2018. Men det finns förstås andra bidragande förklaringar också, säger David Lundqvist, ordförande för Grannsamverkarna.

frisyr_december
sigtunavatten_standard
nrh
connys
funkis_2
banner_trerosor