sportfiske_jubileum
Hedda Svenblad och Petra Gammal, bibliotekarier.Foto: Sigtuna kommun

Barnrum för 9-12-åringar på bibliotek

Ett rum för 9-12-åringar har invigts på Märsta bibliotek: - Hela idén till rummet är från barnen själva och de har också varit delaktiga i att skapa det, säger barnbibliotekarien Hedda Svenblad.

rosta_sigtuna2

Nu har barn i åldrarna 9-12 fått ett eget rum på Märsta bibliotek där man kan sitta i fred och läsa. Rummet har fått namnet NioTolv som är öppet för medlemmarna i Biblioteksklubben (en frivillig klubb för åldergruppen)
– Hela idén med rum NioTolv är från dem. De har också varit delaktiga i att skapa rummet, de har valt färger, påverkat vad de vill ha i rummet och även gjort saker praktiskt, säger Petra Gammal, bibliotekarie

Skönt att hänga i
Rummet ska vara skönt att hänga i, man kan ta av sig skorna, krypa upp bland kuddar och läsa. Det finns även spel och andra tidningar. Biblioteksklubben har haft önskemål om en spökhylla och fått in det där det finns massa spökböcker och en döskalle.
– I åldrarna 9-12 år eller ”mellanåldern” som vi säger, har de flesta kommit i gång med läsningen, och många kan verkligen förlora sig i böcker, de blir bokslukare. Sen när de blir äldre brukar det bli annat som lockar, för att de senare kan hitta tillbaka till böckerna igen, säger Hedda Svenblad, bibliotekarie

Uppmanar föräldrar att ta med barnen
Hedda Svenblad rekommenderar föräldrar att komma ner med sina barn om de inte upptäckt läsningen än så kan de få tips om böcker, serier eller annat. Det finns även tidningar som Kamratposten som brukar väcka intresse för läsning. Är man inte så bra på att läsa så finns lättlästa böcker som man även kan lyssna på samtidigt:
– Föräldrar kan ibland ha idéer om att deras barn måste läsa en viss sorts böcker. ”Nu är du för gammal för den här typen av böcker” kan en del säga till sina barn. Men det måste vi komma ifrån. Vi måste lyssna på barnet, vad det vill och är intresserad av, fortsätter Hedda.

oppning_helsida
rosta_sigtuna2
happyhomes_2019
moderaternamaj
mp_eu
varfest_helsida
eu_sap
bonava_maj_helsida
nationaldag_helsida

Olympiska spel på Midgårdsvallen

Ung & Student Josefinaskolan i Rävsta har arrangerat Olympiska spel för Waldorfskolor i Sverige: - 300 elever och deras lärare har varit på Midgårdsvallen, berättar Ann-Charlotte Nyberg, skolbibliotekarie på Josefinaskolan.

EXTRA

Chelsea nekas skolskjuts

Nyheter Madeleine som kämpade förra året för att dottern Chelsea skulle få gå på skola i Sollentuna tvingas nu kämpa mot kommunen igen för att få förlängd skolskjuts: - Chelsea har skolskjuts idag och har haft det ifrån oktober 2018! Det beslutet är fram till sista juni. Så deras framförhållning är verkligen fruktansvärt dålig med att en månad innan avslå min ansökan, säger Madelaine till märsta.nu

sap_outsider_eu
connys
oppning_outsider
sh_oppet
mp_eu_outsider
bonava_maj_outsider
nationaldag_out
fme_outsider
v_eu
sh_bovard_out
moderaterna_maj_outsider
rosta_sigtuna
defacto_outsider
colorama_april
nrh
ridskola2019_outsider