defacto_pan2020
Håll Sverige Rent är kritiska mot att det utfärdats så få böter för nedskräpningFoto: Pressbild/Håll Sverige Rent

Bara en enda nedskräpningsbot utfärdades

Trots att polisen kan skriva ut böter för nedskräpning har det i år bara skrivits ut en enda sådan i hela Stockholms län: - Det är tydligt att skräpboten inte fungerar. Att polisen inte använder den när någon skräpar ner gör lagen tandlös. Det blir okej att bryta mot lagen när polisen ser mellan fingrarna, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

fraga_liberalerna

Sedan 2011 har poliserna mandat att direkt skriva ut böter för personer som skräpar ner. Men poliserna i Stockholms län har inte valt att prioritera just den delen i sitt arbete. Sedan den nya lagen infördas har bara 68 botar utfärdats. I år en endaste och under hela 2015 var det totalt sex stycken. Sista halvåret 2011 utfärdade poliserna i länet 25 böter. Men det är inte bara poliserna i Stockholm som är dåliga på att bötfälla, i hela riket har det utfärdats 34 böter i år:
– Boten borde förvandlas till en nedskräpningsavgift som kommunerna tar hand om. Eftersom kommunerna har ansvar för och bekostar renhållningen har de starka incitament att ta ut sådana avgifter, anser Johanna Ragnartz på Håll Sverige Rent.

kkdk_helsida
meko_helsida
defacto_helsida
manskold_helsida
julen_helsida
2020_helsida

Lurade COOP på 36 000 kronor

Notiser En man döms för omfattande bedrägeri som skett på flera platser i landet, bland annat lurades COOP i Märsta på varor för 36 000 kronor.

speedy_vinter_helsida
happyhomes_sommar2020
helsida
centrum_helsida2020
kristina_helsida
connys_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

julen_outsider
kkdk_outsider
nrh
meko_outsider
manskold_outsider
speedy_vinter2020_outsider
outsider
budget_outsider
swedol_outsider
sigtuna_vatten_outsider
kristina_outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_sommar_out