arlandagk_panorama
Marie Axelsson med Jens Nykvist, marinchefFoto: Privat

Axelsson på Marinens övning

Sigtunas förre oppositionsråd och numera riksdagsledamot Marie Axelsson (S) besökte som en del av försvarsutskttet Marinens övning utanför Göteborg: - Sverige behöver ett robust och uthålligt försvar. Marinen har en viktig uppgift att trygga fria sjövägar - i fred, kris eller i händelse av krig. Marinen kan agera långt innan en eventuell angripare når Sveriges gränser. Under dagen har jag fått svar på många frågor som jag tar med mig tillbaka till mitt uppdrag i försvarsutskottet i riksdagen, säger Marie Axelsson till märsta.nu

Försvarsutskottet var i Göteborg för att ta del av Marinens övning. Marie Axelsson (S), riksdagsledamot från Sigtuna, varmed. Hon berättar att det var en spännande övning där gruppen fick åka ut till sjöss i en Visbykorvett som väger 650 ton med kolfiberskrov och kör med så kallat stealth (smygteknik). Efter att larmet gått så avlossades flera fiktiva robotar mot en fiende och hotet avvärjdes, berättar Marie. Därefter fick hon åka Stridsbåt 90 där de åkte ut och gick i land på en liten och där amfiebataljonen från Berga genomförde en övning med eldgivning, där fanns även attackdykare och drönare.

Västkusten är strategiskt viktigt område för Sverige där huvuddelen av Sveriges import och export går via sjövägen. Marinens uppgift är att trygga västkusten. Därav syftet med övningen och att Försvarsutskottet kommer ut för att ta del av övningen som pågått i Göteborgs skärgård under tre veckor i mars.

(V) vill utlysa nödläge om klimatet

Politik Vänsterpartiet i Sigtuna kommun lämnar in en motion tillfullmäktige om att utlysa nödläge för klimatet: - För några veckor sen så satt representanter från nästan alla kommunens partier i Valsta kyrkas samtal om klimatet och var överens om att en snabb klimatomställning mot ett framtida hållbart samhälle var högsta prioritet. Menar de allvar med det så hoppas vi att de röstar på vår motion om att utlysa klimatnödläge. Vi har inte tid att vänta, säger gruppledare Niklas Andersson.

moderaternamaj
eu-valet

Valet är igång

Politik Vallokalerna öppnade upp vid 8-tiden på söndagen: - Det är många poströster som kommit in, säger Torsten Cedervi, vallokalens ordförande i Prästängarna/S:t Per.

varfest_helsida

Märstabo lurade bilägare

Notiser En märstabo döms för grovt bedrägeri sedan han lurat 18 målsäganden att sälja sina bilar via honom men betalade inte ut ersättningen till dem.

bonava_maj_helsida
nationaldag_helsida
EXTRA

Misshandel på skola

Blåljus Polis har upprättat en anmälan om misshandel och ofredande efter ett bråk på en skola i kommunen: - Det är minderåriga som är inblandade så jag kan inte uttala mig om vad som har hänt, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral.

nationaldag_helsida

Kvotflyktingar riskerar vräkning

Nyheter Kvotflyktingar som kommit till kommunen kommer nu att vräkas: - Kommunen har i grunden en skyldighet mot kvotflyktingar på samma sätt som alla andra invånare i form av stöd från socialtjänst, barnomsorg, skola, osv, uppger Anna Jernberg Carlsson, pressansvarig i kommunen.

oppning_helsida
happyhomes_2019
oppning_outsider
sh_bovard_out
colorama_april
connys
nrh
nationaldag_out
sh_oppet
moderaterna_maj_outsider
defacto_outsider
fme_outsider
bonava_maj_outsider
ridskola2019_outsider