defacto_pan
Marie Axelsson med Jens Nykvist, marinchefFoto: Privat

Axelsson på Marinens övning

Sigtunas förre oppositionsråd och numera riksdagsledamot Marie Axelsson (S) besökte som en del av försvarsutskttet Marinens övning utanför Göteborg: - Sverige behöver ett robust och uthålligt försvar. Marinen har en viktig uppgift att trygga fria sjövägar - i fred, kris eller i händelse av krig. Marinen kan agera långt innan en eventuell angripare når Sveriges gränser. Under dagen har jag fått svar på många frågor som jag tar med mig tillbaka till mitt uppdrag i försvarsutskottet i riksdagen, säger Marie Axelsson till märsta.nu

centrum_tvaar

Försvarsutskottet var i Göteborg för att ta del av Marinens övning. Marie Axelsson (S), riksdagsledamot från Sigtuna, varmed. Hon berättar att det var en spännande övning där gruppen fick åka ut till sjöss i en Visbykorvett som väger 650 ton med kolfiberskrov och kör med så kallat stealth (smygteknik). Efter att larmet gått så avlossades flera fiktiva robotar mot en fiende och hotet avvärjdes, berättar Marie. Därefter fick hon åka Stridsbåt 90 där de åkte ut och gick i land på en liten och där amfiebataljonen från Berga genomförde en övning med eldgivning, där fanns även attackdykare och drönare.

Västkusten är strategiskt viktigt område för Sverige där huvuddelen av Sveriges import och export går via sjövägen. Marinens uppgift är att trygga västkusten. Därav syftet med övningen och att Försvarsutskottet kommer ut för att ta del av övningen som pågått i Göteborgs skärgård under tre veckor i mars.

defacto_helsida

Här är Årets pedagoger

Nyheter Sigtuna kommun har utsetts sex pedagoger till Årets pedagoger 2018: - Vi har många skickliga lärare och pedagoger i Sigtuna kommun som spelar en viktig roll för lärande, trygghet och utveckling i förskola och skola. Det är med stor glädje som vi lyfter fram dessa personer som verkligen gör skillnad för våra barn och unga i kommunen, säger Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L).

connys
sigtunavatten_standard
happyhomes_2019
banner_trerosor

Ekillaelever missnöjda med maten

Nyheter Elever på Ekillaskolan klagar över att maten inte är vällagad och att muslimer inte får halalkost: - Alla skolor har samma matsedel och därmed serveras samma rätter varje dag på skolorna, säger Camilla Lindström, områdeschef och leg. dietist på MatEnheten.

sangensemble

Holst: Skolan har fått mer

Politik Under torsdagen kommer Lärarförbundet att genomföra en demonstration mot nedskärningar, men kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) poängterar att ramarna för skolan ökar i år.

ridskola_2019_helsida

uppdaterad En till sjukhus efter påkörning

Blåljus En person kördes på vid korsningen Västra Bangatan/Nymärstagatan vid 12.30-tiden: - En anmälan om vållande till kroppsskada har upprättats, säger Carina Skagerlind vid Polisens ledningscentral.

icavalsta_semlor
Kuppen i Arlandastad

Fem häktade efter kuppen

Nyheter Fem personer begärdes häktade på sannolika skäl misstänka för grov stöld på måndagen efter fredagen kupp i Arlandastad.

arlandagolf
sh_oppet
ridskola2019_outsider
extravaganza_outsider