panorama_centrum
Marie Axelsson (S), gruppledare.
Olov Holst (M)Foto: Pressbild/Moderaterna

Axelsson: Moderaterna agerar odemokratiskt

Socialdemokraterna hävdar på nytt att Moderaterna är odemokratiska eftersom man behåller majoriteten i Kommunrevisionen: - Nu har Moderaterna bekräftat att deras agerande är odemokratiskt, säger Marie Axelsson gruppledare för Socialdemokraterna i ett pressmeddelande.

märsta.nu har tidigare rapporterat om att Moderaterna behåller sin plats som ordförande i kommunrevisionen. Anledningen ansågs vara för att Gun Eriksson (S) inte lämnat sin plats som ordförande för kommunfullmäktige. Men den förklaringen köper inte Socialdemokraterna som anser att uppdraget som ordförande i kommunfullmäktige inte enligt någon föreskrift ska tillhöra majoriteten eller heller kan jämföras med uppdraget som kommunrevisionen har:
– Som kommunstyrelseordförande ska man inte hålla på med utpressning av fullmäktiges ordförande, det är långt under ämbetets värdighet, anser Marie Axelsson (S), gruppledare, efter Olov Holsts besked om att man lämnar ordförande klubban i kommunrevisionen om Gun Eriksson gör detsamma i fullmäktige.

Revisorer väljs för hela mandatperioden
Men Olov Holst (M) hävdar att Axelsson har fel. På samma sätt som fullmäktiges ordförande väljs kommunrevisionens ledamöter för hela mandatperioden:
– Revisorerna, liksom fullmäktiges ordförande och presidium väljs alltså för en hel mandatperiod och kan inte, till skillnad från ordföranden i kommunstyrelsen och i nämnderna, avsättas utan måste självmant lämna sin plats. Då ska fullmäktige förrätta ett nyval för att fylla de positionerna, säger Olov Holst (M).

Ska spegla läget i kommunfullmäktige
Holst vidhåller att alla kommunala instanser ska spegla majoritetsläget i kommunen, därmed bör revisionen ha en ordförande från oppositionen och kommunfullmäktige borde ha en ordförande från majoriteten enligt Holst.
– Vi har därför ända sedan vi tog över kommunledningen den 21 september varit tydliga med att vi kommer lämna ordförandeskapet i revisionen i samma stund som socialdemokraterna i god demokratisk ordning släpper ifrån sig ordförandeskapet i fullmäktige. Det är knappast den utpressning Marie Axelsson talar om, det är sunt förnuft och god demokratisk ordning.

centrum_sommar2022_helsida

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

mp_helsida_april
connys_helsida
marinan_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

liber_helsida
ewas_helsida
2020_helsida
EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

defacto_helsida

Pristak införs i SL-trafiken

Nyheter Region Stockholms Trafiknämn har klubbat igenom ett pristak i SL-trafiken: - Bort med onödiga debiteringar och in med resenärerna. Det är målet när vi inför capping. Först ut är enkelbiljetter med målet att också öppna upp för månadskorten, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för trafiknämnden.

Gemensam skogsstrategi i länet

Nyheter Länsstyrelsen har antagit en gemensam strategi för skogar i länet: - Vi behöver göra skogen och dess betydelse och möjligheter mer känd. Det övergripande målet är att ha en livskraftig och varierad skogsnäring i länet, med hållbarhet och tillväxt i fokus, säger landshövding Sven-Erik Österberg.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

nrh
ewas_outsider
centrum_sommar_outsider2022
connys
marina_outsider
sigtuna_vatten_outsider
mp_outsider2022
moderat_outsider
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider