mote_sommar
Foto: Swedavia/Daniel Asplund

Avtal om amerikansk säkerhetskontroll på Arlanda har tecknats

Under fredagen tecknade Sverige och USA ett avtal om så kallad Preclearence som innebär att amerikansk säkerhetskontroll genomför redan på Arlanda.

centrum_artikel

Undertecknandet skedde av inrikesminister Anders Ygeman på den amerikanska ambassaden i Stockholm. Nu kan därmed ombyggnationen och anpassningen för preclearence inledas på Arlanda. Ritningar för Pir F ska vara klara, det handlar om den nedersta våningen som ska användas för amerikansk personal. Ombyggnaden väntas ta 1-1,5 år.

Arlanda blir blott den andra flygplatsen i Europa med preclearence, tidigare finns detta i Dublin. I praktiken innebär det att det blir som att göra en amerikansk inrikesresa redan från Arlanda. Man kan därefter passera säkerhetskontrollen i USA utan att gå igenom den omfattande kontrollen som görs för andra resenärer. Med preclearence kan flygbolag locka med lägre priser och smidigare resa från Arlanda.

happyhomes_sommar2020
brobygget_helsida_valsta

Biljakt förbi Märsta

Blåljus En förare som vägrade stanna i samband med poliskontroll på E4:an satte fart från Knivsta mot Stockholm förbi Märsta.

studeravidare_helsida
speedy_helsida
2020_helsida
defacto_helsida
connys_helsida
sommar_sigtuna2020
centrum_helsida2020
marina_helsida
landsbygd_sigtuna_helsida
brobygget_midgard_helsida
marina_outsider
sigtuna_vatten_outsider
centrum_sommar_out
speedy_outsider
swedol_outsider
landsbygd_sigtuna_outsider
sigtuna_natur_sommar_outsider
studeravidare_outsider
brobygget_outsider_valsta
brobygget_midgard_outsider
nrh
ridskola_2020_outsider