moderaterna_panorama
Foto: Sigtuna kommun

Askerson kritiseras för brev till migrationsministern

Socialdemokraterna riktar ny kritik mot Mattias Askerson (M), denna gång för att han skickat brev till migrationsminister Morgan Johansson.

Förra veckan rapporterade märsta.nu om Socialdemokraternas kritik mot Mattias Askerson (M) för att han JO-anmälde Migrationsverket på ”eget bevåg”. I samband med senaste mötet i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden ska det framkommit att Askerson skickat brev till migrationsminister Morgan Johansson (S) i kommunens namn i mitten av september. Kritiken handlar nu om att han inte informerat nämnden i samband med sammanträdet i september utan först en månad senare.
– Varför rapporterade inte Askerson om brevet redan i september? Brevet borde absolut ha varit ett beslut för nämnden och detta är alltså ytterligare ett ordförandebeslut som mörkats för nämndledamöterna. Så här får det inte gå till inom politiken, säger Mia Hämäläinen Persson(S), 2:e vice ordförande i Utbildnings och arbetsmarknadsnämnden.

Socialdemokraterna skriver i ett pressmeddelande att man inte kan ha ett läge i politiken där kommunala beslut inte fattas rättsenligt, man hänvisar till ett fall från 2018 där Askerson fattade beslut om att neka personer som vistas illegalt i landet försörjningsstöd. Ett ärende som då inte anmäldes till nämnden trots att det var rätt i sak, men fel i hantering. Vilket Förvaltningsrätten slog fast.
– När ett fel har begåtts i någon kommunal verksamhet brukar normalt en utredning tillsättas för att vi i nämnden ska få information om omfattningen, har det gjorts på fler ställen och hur undviker vi att det sker igen. När det är en moderat ordförande som styr är det tydligen inte längre viktigt att utreda, säger Mia Hämäläinen Persson (S).

Mattias Askerson vill i nuläget inte bemöta kritiken från Socialdemokraterna. Socialdemokraterna anser att revisorerna borde granska samtliga ordförandebeslut som Askerson fattat, något som nämnden inte vill gå med på enligt (S).

Nu blir det studentfirande igen

Ung & Student För första gången på två år får studenterna springa ut från Arlandagymnasiet igen: - Jag ser fram emot att vi äntligen ska få fira dagen på vårt vis, något som vi bara får uppleva en gång. Det är trist för de som gått ut innan oss och jag är tacksam att vi får fira studenten på ett vanligt sätt. Man vill ju ha med sin familj, berättar studenten Theresia Aslan.

centrum_sommar2022_helsida
liber_helsida
EXTRA

Smash and grab mot fraktföretag

Blåljus Ett fraktföretag i Arlandastad utsattes under tidig morgon för en smash and grab: - Det låg fotanglar vid bron över järnvägen, berättar ett vittne för märsta.nu

defacto_helsida
2020_helsida

Gravt funktionshindrad tonårsflicka nekas assistans för fritid

Nyheter En tonårsflicka med funktionshinder nekas assistans av Sigtuna kommun på fritiden och lov: - Jag vill och ska ha möjligheten att vara med mina kompisar eller göra det mina kompisar gör men ni ger mig inte de möjligheterna för att ni tycker att jag gör tillräckligt mycket saker med familjen, har flickan skrivit i ett brev till Sigtuna kommun efter beskedet om neddragen assistans.

retro_helsida
översiktsplanen

Norr om Aspvägen kommer inte att bebyggas

Politik Sigtuna kommun har antagit en ny översiktsplan i samband med fullmäktige på torsdagen. I den så har förslaget om bebyggelse norr om Aspvägen tagits bort.

nationaldag_helsida
logistik_sigtuna_helsida
mp_helsida_april

Lyckad Blåljusdag i Märsta Centrum

Nyheter I lördags var det Blåljusdag i Märsta Centrum: - Vi är mycket tacksamma för alla Märstabor som kom och gjorde dagen till en succé säger Helena Kihlanki, projektledare Trygg i Märsta.

connys_helsida
helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

logistik_outsider
nationaldag_out
moderat_outsider
mp_outsider2022
ridskola_2020_outsider
nrh
sigtuna_vatten_outsider
connys
outsider
swedol_outsider
retro_outsider
centrum_sommar_outsider2022