defacto_pan
Sveviaverket vid ArlandaFoto: Pressbild

Asfaltsverk vid Arlanda blir fossilfritt

Svevias asfaltsverk vid Arlanda är numera fossilfri efter ett lyckat projekt.

marstakalaset_artikel

Sedan i somras har Svevia drivit sina tre största asfaltsverk, bland annat vid Arlanda, på fossilfritt bränsle. Samtliga verk kommer nu att minska sina utsläpp av koldioxid med 95 procent per år.

På Svevias Arlandaverk tillverkas varm asfaltsmassa som under sommaren successivt konverteras så att förbränningen sker med BIO-olja. Produktionen kommer enbart att ske med restprodukter av tallbecksolja och MFA som är en restprodukt från industrier som använder vegetabilisk jungfrulig olja för tillverkning av exempelvis kosmetika, medicin och djurfoder.
– En del av investeringen bekostas av Naturvårdsverket med medel från det så kallade Klimatklivet. Resterande tar vi ur egen ficka. Vi tycker det är värt det. Vi vill ta vårt ansvar och dra vårt strå till stacken för mindre skadlig miljöpåverkan och en mer hållbar utveckling av vår bransch, berättar Lennart Eriksson, chef för tillverkning vid Svevia.

Svevia kommer att fortsätta se över olika möjligheter för att miljöoptimera verksamheten, bland annat genom energilösningar, transporter och kommande investeringar.

defacto_helsida
miljopris_helsida
kontor_thaifong
marstakalas_helsida
sommar_centrum
sigtunavatten_standard
ica_valsta_choklad

Bravida köper upp Karby VVS

Näringsliv Bravida köper upp lokala Karby VVS i Rävsta som grundades av Johan Lundgren: - Vi har många uppdrag inom energi- och klimatsmarta installationer. Det blir lättare att leverera med en bred organisation i ryggen, där vi enkelt kan samarbeta med fler teknikområden. Vi får mer kraft i alla led i projekten. Förvärvet blir också bra för vår personal, som får stora möjligheter att utvecklas vidare i Bravida, säger Johan Lundgren.

happyhomes_2019
arlanda_golf_juli

Arbetet är färdigt på Praktiska Gymnasiet Märsta

Annons Syftet med projektet var att entreprenören Fors Måleri & Entreprenad (FME) skulle utföra arbeten i Praktiska Gymnasiets lokaler i samverkan med skolans elever. Där produktion och teori varvades för att få maximalt utbyte. Eleverna har utfört allt arbete under handledning av FME.

Arlanda erbjuder biobränsle

Näringsliv Arlanda kommer under några dagar i juni att erbjuda biobränsle till planen: - Att kunna flyga miljömässigt hållbart är en förutsättning för att flyget som transportslag även i framtiden ska kunna knyta ihop Sverige och Sverige med världen. Bioflygbränsle är ett av verktygen som kommer att ta oss dit, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia.

colorama_april
sportfiske_sommar
defacto_outsider
arlanda_golf_juli2_outsider
connys
miljopris_outsider
nrh