halloween_centrum
Foto: Swedavia/Peter Phillips

Arlandas bullerkartor krymper

Trafikverket har ritat bullerkartorna kring Aranda vilket innebär att man nu kan bygga bostäder på mark som tidigare varit stoppad för ändamålet rapporterar Dagens Nyheter.

centrum_artikel
Ett stort antal kommuner berörs av att Trafikverket ritat om bullerkartor på grund av Arlanda, rapporterar Dagens Nyheter. Sigtuna är en av dessa, likaså Knivsta, Norrtälje, Vallentuna, Upplands Väsby. Även Sollentuna och Bro berörs lite.
-Den tekniska utvecklingen med tystare och större flygplan innebär att vi kan strömlinjeforma markanspråken för en framtida utveckling av Arlanda, säger Rami Yones, enhetschef vid nationell planering på Trafikverket, till DN.
För Sigtunas del innebär det att påverkansområde för flygbuller krymper avsevärt och kryper närmare flygplatsen. Det handlar också om område som Swedavia tagit i prognos för framtida behov för eventuell utbyggnad av banor.
– Det är framför allt de som styr. Men vi har också gjort beräkningar baserade på flygplanstyper och motorer och gjort scenarioberäkningar. Vårt scenario är mer tilltaget än de prognoser som Swedavia har gjort, vi har lagt på ett antal flygrörelser, uppger Rami Yones enligt DN.
Uppdateringen av det så kallade riksintresset har inte skett sedan 2008. Förändringen sker bland annat med anledning av att flygplanen förändrats sedan dess. Markanspårket som nu tas ger dock Arlanda möjlighet för ytterligare två start- och landningsbanor. I så fall sätter det en maxkapacitet på 540 000 flygrörelser om året. Under 2019 hade Arlanda 233 000 rörelser.
De befintliga tätorterna nära Arlanda får växa vidare men man får inte etablera nya. Man har också i riksintresset tagit hänsyn till Arlandas miljödom från 2017 som reglerar lågafrtsflygtrafiken runt Arlanda, det vill säga trafik som staten upphandlat, exempelvis propellerplan som en del av inrikestrafiken till framförallt Norrland och Värmlands inland.
centrum_helsida2020

Så vill Bergqvist (L) vända trenden i Valsta

Politik Liberalerna har suttit i kommunledningen i olika konstellationer sedan 2014. Under 2021 klassades Valsta som utsatt område men till 2030 ska alla utsatta områden vara borta enligt förslag från partiet.

defacto_helsida

Märstabo döms i blocketbedrägeri

Notiser En man från Märsta döms för grovt penningtvättsbrott sedan han lurat andra att betala in pengar för varor, pengarna skickades sedan vidare till andra konton.

mp_host_helsida
dack-helsida
bostad_helsida
connys_helsida
2020_helsida

Askerson bemöter kritiken: (S) far med osanning

Politik Efter kritiken som Socialdemokraterna riktat mot Mattias Askerson för att på "eget bevåg" JO-anmält Migrationsverket talar han nu ut: - Socialdemokraterna far med osanning när de påstår att jag i samband med ärenden på föregående nämndsammanträde brutit mot kommunens regler eller att jag vid sammanträdet fick kritik för att ha gjort så. Det är ett mycket anmärkningsvärt agerande från Socialdemokraterna.

helsida_var2021
happyhomes_sommar2020
EXTRA

Hård kritik mot Askerson för JO-anmälan

Politik Sigtuna kommun JO-anmälde Migrationsverket för hanteringen kring nyanlända som slussas till kommunen, dock hävdar Socialdemokraterna att nämndordförande Mattias Askerson (M) inte kan agera själv i en anmälan.

coronapandemin

Sju områden med lägre vaccinationstäckning

Notiser Vaccinationen mot covid-19 går vidare i kommunen och en vaccinbuss har satts in i veckan i Märsta där det är lägre andel vaccinerade.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
dack-outsider
nrh
mp-outsider
connys
centrum_sommar_out
bostad_outsider
sigtuna_vatten_outsider