defacto_pan2020
Foto: Swedavia/Peter Phillips

Arlandas bullerkartor krymper

Trafikverket har ritat bullerkartorna kring Aranda vilket innebär att man nu kan bygga bostäder på mark som tidigare varit stoppad för ändamålet rapporterar Dagens Nyheter.

centrum_artikel
Ett stort antal kommuner berörs av att Trafikverket ritat om bullerkartor på grund av Arlanda, rapporterar Dagens Nyheter. Sigtuna är en av dessa, likaså Knivsta, Norrtälje, Vallentuna, Upplands Väsby. Även Sollentuna och Bro berörs lite.
-Den tekniska utvecklingen med tystare och större flygplan innebär att vi kan strömlinjeforma markanspråken för en framtida utveckling av Arlanda, säger Rami Yones, enhetschef vid nationell planering på Trafikverket, till DN.
För Sigtunas del innebär det att påverkansområde för flygbuller krymper avsevärt och kryper närmare flygplatsen. Det handlar också om område som Swedavia tagit i prognos för framtida behov för eventuell utbyggnad av banor.
– Det är framför allt de som styr. Men vi har också gjort beräkningar baserade på flygplanstyper och motorer och gjort scenarioberäkningar. Vårt scenario är mer tilltaget än de prognoser som Swedavia har gjort, vi har lagt på ett antal flygrörelser, uppger Rami Yones enligt DN.
Uppdateringen av det så kallade riksintresset har inte skett sedan 2008. Förändringen sker bland annat med anledning av att flygplanen förändrats sedan dess. Markanspårket som nu tas ger dock Arlanda möjlighet för ytterligare två start- och landningsbanor. I så fall sätter det en maxkapacitet på 540 000 flygrörelser om året. Under 2019 hade Arlanda 233 000 rörelser.
De befintliga tätorterna nära Arlanda får växa vidare men man får inte etablera nya. Man har också i riksintresset tagit hänsyn till Arlandas miljödom från 2017 som reglerar lågafrtsflygtrafiken runt Arlanda, det vill säga trafik som staten upphandlat, exempelvis propellerplan som en del av inrikestrafiken till framförallt Norrland och Värmlands inland.
2020_helsida
sigtunastad_helsida
happyhomes_sommar2020
centrum_helsida2020
connys_helsida
vardcentral_helsida
EXTRA

Väsby missnöjda med nya riksintresset

Nyheter Upplands-Väsby kommun är missnöjda med det nya riksintresset för Arlanda: - Trafikverkets utspel om tystare flygplan och bättre möjligheter att bygga nära Arlanda, är ett hån mot Väsbyborna. Samtidigt som de talar om det, driver de på för mer buller över Väsby. Det håller inte ihop, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).

defacto_helsida
dackskiftarna_helsida
ridskola2020_helsida
EXTRA

SSHL upphör med högstadieverksamheten

Nyheter SSHL kommer att upphöra med åk 7-9 verksamheten för att istället satsa på att bli en renodlad gymnasieskola: - Samtliga elever som i dagsläget anmält sig till vår kö för grundskolan kommer att bli meddelade om skolans förändrade struktur via brev. Detsamma gäller även nuvarande elever samt alla elever som är antagna inför hösten 2021, skriver SSHL på sin hemsida.

speedy_vinter_helsida

Vill se kvällsöppen vårdcentral i Märsta

Politik I samband med att Riddarens Vårdcentral tvingades lägga ner så försvann även den enda kvällsöppna vårdcentralen i Märsta: - Det är nu viktigt att Region Stockholm kliver fram och tar sitt ansvar för att säkerställa en tillgänglig och god vård för sigtunaborna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

speedy_vinter2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
nrh
connys
vardcentral_outsider
dackskiftarna_outsider
sigtunastad_outsider
ridskola_2020_outsider