moderaterna_panorama
Foto: Swedavia/Peter Phillips

Arlandas bullerkartor krymper

Trafikverket har ritat bullerkartorna kring Aranda vilket innebär att man nu kan bygga bostäder på mark som tidigare varit stoppad för ändamålet rapporterar Dagens Nyheter.

Ett stort antal kommuner berörs av att Trafikverket ritat om bullerkartor på grund av Arlanda, rapporterar Dagens Nyheter. Sigtuna är en av dessa, likaså Knivsta, Norrtälje, Vallentuna, Upplands Väsby. Även Sollentuna och Bro berörs lite.
-Den tekniska utvecklingen med tystare och större flygplan innebär att vi kan strömlinjeforma markanspråken för en framtida utveckling av Arlanda, säger Rami Yones, enhetschef vid nationell planering på Trafikverket, till DN.
För Sigtunas del innebär det att påverkansområde för flygbuller krymper avsevärt och kryper närmare flygplatsen. Det handlar också om område som Swedavia tagit i prognos för framtida behov för eventuell utbyggnad av banor.
– Det är framför allt de som styr. Men vi har också gjort beräkningar baserade på flygplanstyper och motorer och gjort scenarioberäkningar. Vårt scenario är mer tilltaget än de prognoser som Swedavia har gjort, vi har lagt på ett antal flygrörelser, uppger Rami Yones enligt DN.
Uppdateringen av det så kallade riksintresset har inte skett sedan 2008. Förändringen sker bland annat med anledning av att flygplanen förändrats sedan dess. Markanspårket som nu tas ger dock Arlanda möjlighet för ytterligare två start- och landningsbanor. I så fall sätter det en maxkapacitet på 540 000 flygrörelser om året. Under 2019 hade Arlanda 233 000 rörelser.
De befintliga tätorterna nära Arlanda får växa vidare men man får inte etablera nya. Man har också i riksintresset tagit hänsyn till Arlandas miljödom från 2017 som reglerar lågafrtsflygtrafiken runt Arlanda, det vill säga trafik som staten upphandlat, exempelvis propellerplan som en del av inrikestrafiken till framförallt Norrland och Värmlands inland.
marinan_helsida
ewas_helsida
centrum_sommar2022_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

liber_helsida
mp_helsida_april
2020_helsida
EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

connys_helsida
defacto_helsida

Pristak införs i SL-trafiken

Nyheter Region Stockholms Trafiknämn har klubbat igenom ett pristak i SL-trafiken: - Bort med onödiga debiteringar och in med resenärerna. Det är målet när vi inför capping. Först ut är enkelbiljetter med målet att också öppna upp för månadskorten, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för trafiknämnden.

Gemensam skogsstrategi i länet

Nyheter Länsstyrelsen har antagit en gemensam strategi för skogar i länet: - Vi behöver göra skogen och dess betydelse och möjligheter mer känd. Det övergripande målet är att ha en livskraftig och varierad skogsnäring i länet, med hållbarhet och tillväxt i fokus, säger landshövding Sven-Erik Österberg.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

ewas_outsider
mp_outsider2022
sigtuna_vatten_outsider
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
marina_outsider
connys
moderat_outsider
centrum_sommar_outsider2022
nrh