moderater_pan_sommar
Foto: Arlanda Express/Niklas Alm

Arlandabanan fyller tjugo år

I år firar Arlandabanan tjugo år: - Arlandabanan är än idag Sveriges enda renodlade OPS-lösning, där privata aktörer stått för hela risken med bygget mot att få driva verksamheten under ett visst antal år, fortsätter Magnus Zetterberg, VD Arlanda Express.

swedol_artikel

1999 invigdes Arlandabanan av Kungen och Drottning Silva som sen åkte mellan Stockholm och Arlanda på 18 minuter, då en halvering av restiden mellan huvudstaden och Arlanda. Idag går både fjärr och regionaltåg på banan samt Arlanda Express som är huvudaktör.

Banan och Arlanda Express har fått kritik under 2010-talet för det avtal som finns mellan staten och banägaren, bland annat för att banägaren tvingar på pendeltågsresenärer en extraavgift för att kliva av vid Arlanda samt för att det slussats pengar ut från Sverige via Arlanda Express till det företag som ägde Arlanda Express.

Men Arlanda Express VD Magnus Zetterberg konstaterar i ett pressmeddelande att Arlandabann är landets enda renodlade OPS-lösning (Offentlig-Privat-Samverkan) där privata aktörer stått för hela risken mot att man får driva det i ett visst antal år.

Ett av målen för Arlandabanan var bättre miljö och genom resorna som gjort på Arlandabanan har det sparats in utsläpp för 86 miljoner passagerare. För ökad miljönytta behöver mer av trafiken från E4:an flytta till Arlandabanan:
– Vi anser att Arlandabanans miljösyfte även ställer krav på Arlanda Express. Våra tåg drivs därför enbart av el som är märkt ” Bra Miljöval”, så kallad grön el från endast förnybara källor. Och oavsett vilken tågoperatör du väljer på Arlandabanan, så är tåg alltid bättre ur miljöhänsyn än bil, säger Magnus Zetterberg, VD på Arlanda Express.

brobygget_night
coronakrisen

Thai Airways flyger från Arlanda igen

Näringsliv I oktober startar Thai Airways med flyg till och från Arlanda.

happyhomes_sommar2020

Gelba säljer delar av Arlandastad Group

Näringsliv Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB köper upp femton procent av Arlandastad Group från Gelba som har planer för en börsintroduktion: - Arlandastad Group och Per Taube som huvudägare har visat att de är en strategisk partner avseende utvecklingen kring Stockholm Arlanda och därmed större infrastrukturprojekt. SBB som är Europas ledande ägare av social infrastruktur räknar med att bidra med ny infrastruktur samt fastighetsutvecklingskunnande för att ytterligare stärka såväl Stockholmsregionen som andra strategiska platser, säger Ilija Batlijan, VD för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

praktiska_helsida
coronakrisen

Återhämtningen har startat men fortsatt ansträngt

Näringsliv Swedavia har fortfarande en ansträngd situation men ser ljust i tunneln för flygets återhämtning.

andersojag
coronakrisen

Fem interkontinentala linjer blir snart elva

Näringsliv Den senaste veckan har det lanserats sex interkontinentala linjer mellan Arlanda, Asien och USA vilket välkomnas av Swedavia.

Märstabon nomineras till Kungens pris

Näringsliv Märstabon och entreprenören Andie Lahdo har nominerats till Kungens pris som Årets nybyggare: - Jag är jätteglad över nomineringen som mottagits och idag har vi förberett med tårta och läsk på huvudkontoret i Arlandastad, säger Lahdo i ett uttalande.

helsida_var2021
coronakrisen

SAS satsar på USA från Arlanda igen

Näringsliv Inte bara Finnair satsar på USA utan SAS meddelar att man återupptar rutt till New York och etablerar till Miami.

defacto_helsida
brobygget_day
EXTRA

Finnair satsar på interkontinentala resor från Arlanda

Näringsliv Finnair startar upp direktlinjer till Miami, Bangkok och Phuket från Arlanda: - Vi är glada att kunna möta svenskarnas längtan efter resande med direktflyg från Arlanda till Bangkok, Phuket och Miami. Detta är några av de absolut populäraste vinterdestinationerna för svenskar. Vi vet att många just nu planerar sina vinterresor i takt med att världen öppnar upp och vi ser fram emot att välkomna dem ombord på våra Airbus A350, säger Ole Orvér, Chief Commercial Officer på Finnair.

centrum_helsida2020
coronapandemin

Resenärerna börjar hitta tillbaka

Näringsliv En lång period under pandemin har 9 av 10 resenärer lämnat Arlanda, nu visar junis siffror på att 2 av 10 återigen reser.

2020_helsida
connys_helsida
EXTRA

Ny företagspark i Arlandastad

Näringsliv En ny företagspark kommer etableras i Arlandastad öster om E4:an: - Här finns utrymmet att skapa affärsmöjligheter i bästa läget. Vi har redan fått ett stort intresse från marknaden för etablering i F60. Med tanke på de miljardbelopp som investeras i Arlandaområdet varje år är intresset högt från bland annat de verksamheter som står för själva byggnationerna av de investeringar som görs, säger Dieter Sand, vd för Arlandastad Group som äger Explore Arlandastad.

Nystart på Wenngarn med äventyrsgolf, mat och nöjen

Näringsliv Bröderna Daniel och Filip Guven som äger ZFD Fastigheter tar över Wenngarn och ska utveckla det till en destinationsplats med mängder av aktiviteter: - Det ska vara en plats för familjer men även nöje, restaurang och aktiviteter för alla, säger Daniel Guven.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

beijer_outsider
praktiska_outsider
nrh
andersojag_outsider
centrum_sommar_out
brobygget_night_out
brobygget_day_out
swedol_outsider
connys
ridskola_2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider