moderat_jul_nyar
Foto: Arlanda Express/Niklas Alm

Arlandabanan fyller tjugo år

I år firar Arlandabanan tjugo år: - Arlandabanan är än idag Sveriges enda renodlade OPS-lösning, där privata aktörer stått för hela risken med bygget mot att få driva verksamheten under ett visst antal år, fortsätter Magnus Zetterberg, VD Arlanda Express.

1999 invigdes Arlandabanan av Kungen och Drottning Silva som sen åkte mellan Stockholm och Arlanda på 18 minuter, då en halvering av restiden mellan huvudstaden och Arlanda. Idag går både fjärr och regionaltåg på banan samt Arlanda Express som är huvudaktör.

Banan och Arlanda Express har fått kritik under 2010-talet för det avtal som finns mellan staten och banägaren, bland annat för att banägaren tvingar på pendeltågsresenärer en extraavgift för att kliva av vid Arlanda samt för att det slussats pengar ut från Sverige via Arlanda Express till det företag som ägde Arlanda Express.

Men Arlanda Express VD Magnus Zetterberg konstaterar i ett pressmeddelande att Arlandabann är landets enda renodlade OPS-lösning (Offentlig-Privat-Samverkan) där privata aktörer stått för hela risken mot att man får driva det i ett visst antal år.

Ett av målen för Arlandabanan var bättre miljö och genom resorna som gjort på Arlandabanan har det sparats in utsläpp för 86 miljoner passagerare. För ökad miljönytta behöver mer av trafiken från E4:an flytta till Arlandabanan:
– Vi anser att Arlandabanans miljösyfte även ställer krav på Arlanda Express. Våra tåg drivs därför enbart av el som är märkt ” Bra Miljöval”, så kallad grön el från endast förnybara källor. Och oavsett vilken tågoperatör du väljer på Arlandabanan, så är tåg alltid bättre ur miljöhänsyn än bil, säger Magnus Zetterberg, VD på Arlanda Express.

colorama_jul
happyhomes_2019
defacto_helsida
teatergrillen_helsida
centrum_helsida2020

Ny butiker till Terminal 5

Näringsliv Märkena CDLP, Urbanista och Chimi Eyewear startar upp en gemensam butik på Terminal 5: - För oss är det här ett helt nytt grepp med tre olika aktörer som samarbetar och verkar i en gemensam butik på flygplatsen, säger Anna Ericsson, Head of Passenger Experience på Stockholm Arlanda Airport, Swedavia.

WE startar Padelcenter i Sigtuna

Näringsliv Nyligen gjorde WE klart med padel i Arlandastad och ytterligare en anläggning öppnar i Sigtuna stadsängar om ungefär ett år: - Det här blir ett fantastiskt komplement till den träningsanläggning som WE till hösten öppnar i Stadsängarna i Lidls lokaler samt våra anläggningar på Stora Gatan, i Knivsta och i Arlandastad, säger Niklas Wikegård, delägare.

Ny styrelse leder Märsta Förenade

Näringsliv Märsta Förenade har valt styrelse med flera nya ledamöter: - Min ambition med styrelsearbetet i Märsta Förenade är att säkerställa att vi fungerar som ett bra team där alla känner sig trygga och bekväma med att kunna framföra sina åsikter, säger styrelseordförande Jan Olson.

Nytt läge för MPM Bilverkstad

Näringsliv Kompisarna Martin och Peter som driver MPM Bilverkstad har flyttat till nya lokaler i Arlandastad: - Det är fräschare här och det är uppbyggt som vi vill ha det, säger dem till märsta.nu

nrh
connys
teatergrillen_outsider