centrum_jul_panorama
Foto: Arlanda Express/Niklas Alm

Arlandabanan fyller tjugo år

I år firar Arlandabanan tjugo år: - Arlandabanan är än idag Sveriges enda renodlade OPS-lösning, där privata aktörer stått för hela risken med bygget mot att få driva verksamheten under ett visst antal år, fortsätter Magnus Zetterberg, VD Arlanda Express.

centrum_jul_artikel

1999 invigdes Arlandabanan av Kungen och Drottning Silva som sen åkte mellan Stockholm och Arlanda på 18 minuter, då en halvering av restiden mellan huvudstaden och Arlanda. Idag går både fjärr och regionaltåg på banan samt Arlanda Express som är huvudaktör.

Banan och Arlanda Express har fått kritik under 2010-talet för det avtal som finns mellan staten och banägaren, bland annat för att banägaren tvingar på pendeltågsresenärer en extraavgift för att kliva av vid Arlanda samt för att det slussats pengar ut från Sverige via Arlanda Express till det företag som ägde Arlanda Express.

Men Arlanda Express VD Magnus Zetterberg konstaterar i ett pressmeddelande att Arlandabann är landets enda renodlade OPS-lösning (Offentlig-Privat-Samverkan) där privata aktörer stått för hela risken mot att man får driva det i ett visst antal år.

Ett av målen för Arlandabanan var bättre miljö och genom resorna som gjort på Arlandabanan har det sparats in utsläpp för 86 miljoner passagerare. För ökad miljönytta behöver mer av trafiken från E4:an flytta till Arlandabanan:
– Vi anser att Arlandabanans miljösyfte även ställer krav på Arlanda Express. Våra tåg drivs därför enbart av el som är märkt ” Bra Miljöval”, så kallad grön el från endast förnybara källor. Och oavsett vilken tågoperatör du väljer på Arlandabanan, så är tåg alltid bättre ur miljöhänsyn än bil, säger Magnus Zetterberg, VD på Arlanda Express.

tp_helsida

Ny styrelse leder Märsta Förenade

Näringsliv Märsta Förenade har valt styrelse med flera nya ledamöter: - Min ambition med styrelsearbetet i Märsta Förenade är att säkerställa att vi fungerar som ett bra team där alla känner sig trygga och bekväma med att kunna framföra sina åsikter, säger styrelseordförande Jan Olson.

sigtunavatten_standard

Nytt läge för MPM Bilverkstad

Näringsliv Kompisarna Martin och Peter som driver MPM Bilverkstad har flyttat till nya lokaler i Arlandastad: - Det är fräschare här och det är uppbyggt som vi vill ha det, säger dem till märsta.nu

greeknighthelsida
trainingpartner_jobb_helsida

Ny hotelmanager till Clarion Arlanda

Näringsliv Liza Nyberg har rekryterats till tjänsten som Hotel Manager på Clarion Arlanda: - Jag ser väldigt mycket fram emot att bli en del av det mycket framgångsrika teamet på Clarion Arlanda, säger hon.

centrum_jul_helsida

Arlanda får direktlinje till Tokyo

Näringsliv Arlanda får en ny linje till japanska Tokyo med start till sommaren: - Japan är en av Sveriges viktigaste handelspartners och under senare tid har vi sett betydande japanska investeringar i Sverige, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef för Swedavia.

julbord_helsida

ÖoB öppnade i Märsta

Nyöppnat ÖoB öppnade upp sin nya butik i Märsta på torsdagen: - Varuhuset i Märsta är vår 14:e etablering i Stockholm och 18:e i regionen, säger Fredrik Johanson, kommersiell chef på ÖoB, till Dagens Handel.

ica_oktober
happyhomes_2019
defacto_jul

Ett år kvar till invigning av nya mässområdet

Näringsliv Bara ett år återstår till öppningen av Scandinavian XPO: - år ambition är att skapa en internationell mötesanläggning för hela Skandinavien och i förlängningen även Europa där olika aktörer kan mötas i olika syften och konstellationer, säger Dieter Sand, VD Arlandastad Holding.

colorama_april2
tp_outsider
nrh
julbord
connys
trainingpartner_jobb_outsider
greeknight_outsider