moderaterna_juni
Emirates A380 landade på Arlanda av medicinska orsaker för några år sedan.Foto: Insändarbild/Arkiv

Arlanda redo för världens största passagerarplan

Arlanda är i princip klara med byggnaden av Gate F66 och ska därmed kunna ta emot världens största passagerarplan Airbus A380, rapporterar sajten Flygtorget.

banner_artikel

Under en tid har Arlanda gjort justeringar för att kunna ta emot A380, världens största passagerarplan. Nu är installationen så gott som klar rapporterar Flygtorget. Gate F66 kommer att vara värd för A380 när det trafikerar Arlanda. Gaten måste kunna hantera bland annat vingmåtten för en A380. Det är en redan befintlig plats som byggts ut, säger projektledaren Anahid Gabrielsson till Flygtorget.

Tömmer planet på 35 minuter
Gaten kommer att ha tre bryggor, till skillnad från Kastrup i Danmark som har två och är hittills enda flygplats i Norden som hanterar A380.
– Med tre bryggor klarar vi att tömma en fullsatt A380 på 35 minuter. Vi ska klara att göra en turnaround på 90 minuter om det behövs, säger Gabrielsson enligt Flygtorget.

Flera bolag väntar
Flera flygbolag ska ha väntat på att ombyggnaden blivit klar för att sätta in A380. Projektet startade redan 2013 och man har även förstärkt Bana 1 som är tänkt att vara den bana som planet ska trafikera. F66 är en Gate för Non-Schengen, det innebär att flygbolag som trafikerar interkontinentala sträckor främst är aktuella att sätta in A380 på Arlanda. Emirates och Thai Airways ska vara två flygbolag som haft intresse av att sätta in större flygplan på sina rutter till och från Arlanda.

EXTRA

Land Inn Årets Företagare

Näringsliv Land Inn Motel i Rosersberg utsågs till Årets företagare av Företagarna i Sigtuna kommun: - Det känns jätteroligt, sa delägaren Johan Tedeblad efteråt.

februari

Märstaföretagare i samarbete med ledande företag

Näringsliv Märstaföretagaren Andie Lahdo och hans ABS Wheels inleder samarbeten med ett 20 riksomfattande företag, bland annat City Gross, Hertz och Mathem: - Det är riktigt kul att få möjligheten att kunna ge våra kunder bra deals. Vår tanke är att man ska få så mycket mer av att köpa våra produkter, det ska liksom inte ta slut vid själva köpet, säger Andie Lahdo, VD på ABS Wheels.

premiar_sportfiske

Service till företagen ska förbättras

Näringsliv Sveriges kommuner och landsting har jämfört kommunerna utifrån företagsklimat och rankar Sigtuna på plats 86 av 171 kommuner med NKI 71 (Nöjd kund index). Upplands-Bro som var bäst i länet har NKI 75 och plats 42, bäst i landet är Haparanda med NKI 92. Faktum är att Sigtuna är på plats fyra i länet då de flesta av länets kommuner snittar NKI 70.

Clas Ohlson spanade länge på Märsta

Näringsliv Clas Ohlson har länge velat etablera i Märsta och när man slog upp dörrarna förra veckan var intresset stort: - Det här är ett område som vi har haft ögonen på länge och det känns jättekul att äntligen kunna slå upp portarna till butiken i Märsta. Det har varit många och långa förberedelser och projektteamet på plats har gjort ett kanonjobb, säger Fredrik Uhrbom, Sverigechef på Clas Ohlson.

nationaldag_sigtunakommun

Ny VD tar över efter Melki på Effekt

Näringsliv Elias Melki som är grundare och VD av Effekt Svenska AB i Märsta väljer att kliva av sin post men tar samtidigt in Mikael Wallner från Inspira där han de senaste åren varit VD: - Jag ska fokusera mer på andra delar av vår verksamhet, säger Elias Melki.

dackia_2018

Arlandastad Holding säkrar 800 miljoner för kommande projekt

Näringsliv Arlandastad Holding har fått loss ytterligare 800 miljoner kronor för att genomföra sina satsningar i Sigtuna kommun: - Eftersom vi befinner oss i en kraftig tillväxt och har fortsatt stor efterfrågan är det oerhört tillfredställande att ha en bra finansiering säkrad, kommenterar VD Dieter Sand.

vuxenutbildning2

Elbanan invigd vid Arlanda

Näringsliv På onsdagen invigdes elbanan eRoad Arlanda mellan Arlanda-Rosersberg: - Jobb är en förutsättning för den välfärd som vi levererar i kommunen, och just nu skapas många jobb kring Arlanda. Det blir dock en belastning på miljön, och den belastningen måste uppvägas av något. Då är innovationer och teknikutveckling som eRoadArlanda viktiga, säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) i ett pressmeddelande.

Comfort ordnar omfattande energilösning

Näringsliv Comfort Karby VVS har fått ett stort uppdrag om att värmeeffektiviseringar för BRF Dragonen på Sätuna: - Brf Dragonen kommer minska sina utsläpp av CO2 med ca 148 000kg om året. berättar Johan Lundgren, VD.

outsider_defacto
barnnplattan
connys
objekt4
val2018
objekt3
standard_start
veterankraft_standard
outsider_moderat
nfc_vinter
Norra Redovisningshuset
sigtunavatten_standard
oppning_sportfiske2
vuxentutbildning
standard_ridskola
objekt2