defacto_pan2020
Foto: Swedavia/Daniel Asplund/Genrebild
Foto: Swedavia

Arlanda kan få två nya banor

Regeringen vill se två nya parallella banor på Arlanda men är oense med Miljöpartiet om Arlandas framtid.

centrum_artikel

Arlanda kan inte bara få fyra utan totalt fem banor avslöjar Aftonbladet. Idag har Arlanda tre banor, man vill bygga två banor som löper parallellt. En tredje som löper parallellt med en av de befintliga skulle kunna stå klar till 2035 enligt tidningen.

Fem banor skulle dock vara mer än Europas största flygplats Heathrow i London.
– Det kan inte uteslutas att efterfrågan på tillgänglighet och flygresor på lång sikt leder till behov av fyra parallella rullbanor på Arlanda flygplats. För att inte omöjliggöra en sådan utveckling behöver mark reserveras och riksintresset för Arlanda ta höjd för och omfatta fyra parallella rullbanor, står det i ett dokument som Aftonbladet tagit del av.

Men Miljöpartiet motsätter sig planerna helt i och med att det går emot partiets planer om att minska flygandet för att minska den globala uppvärmningen:
– Miljöpartiet kommer aldrig att acceptera detta. Regeringen har ju som mål att Sverige ska bli det första fossilfria landet. Många väljer självmant bort flyget. Regeringen måste också följa de klimatpolitiska målen och klimatlagen. Då går det inte att lägga fram ett sådant här förslag, uppger en källa för Aftonbladet.

Infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) leder Arlandarådet som har i uppdrag att ta fram Arlandas färdplan. Där sitter även representanter för Trafikverket och näringslivet. Arlandarådet ska indirekt ha lovat Jacob Wallenberg, ordförande för Investor och Connect Sweden, som sitter i rådet fler banor då han utryckt att han vill se stora investeringar på Arlanda.

Thomas Eneroth tillbakavisar att det råder en spricka mellan regeringen och Miljöpartiet. Isabella Lövin (MP), språkrör, ska dock ha sagt att det är orealistiskt att man ska bygga ut flygkapaciteten samtidigt som flyget ska minska sina utsläpp samt vara nere på noll till 2045 som Parisavtalet säger.

studeravidare_helsida

Krafttag mot tjuvfiske i Garnsviken

Nyheter Nu ska Sigtuna fiskevårdsförening och Sportfiskarna ta krafttag mot tjuvfiske i främst Garnsviken som en del i ett projekt med Sigtuna kommun och Länsstyrelsen i Uppsala och Stockholm.

coronakrisen

Varslen närmar sig 40 000

Notiser Antalet varslade under coronakrisen närmar sig 40 000 personer i länet enligt siffror från Arbetsförmedlingen.

speedy_helsida
defacto_helsida
valvet_helsida
marina_helsida

Kvinna misshandlad i Märsta

Blåljus En kvinna misshandlades under natten i Märsta: - Utredningsläget är gott, säger Towe Hägg, presstalesperson vid Polisens ledningscentral.

connys_helsida
studenten2020_helsida
kcbygg_helsida
stottasigtuna_helsida
ridskola_2020_outsider
marina_outsider
studenten2020_outsider
stottasigtuna_outsider
studeravidare_outsider
sigtuna_vatten_outsider
kcbygg_outsider
speedy_outsider
swedol_outsider
nrh
valvet_outsider