moderat_sommar
Fästingar Foto: Insändarbild

Apotekare: Det blir en fästingsommar

Apotekaren Annika Svedberg på Apoteket Hjärtat säger att det blir en fästingsommar i år.

centrum_artikel

I Sigtuna kommun med dess stränder och stora strömområden nära Mälaren finns en hel del fästingar. Nu tyder mycket på att det blir en fästingssommar och Annika Svedberg, chefsapotekare på Apoteket Hjärtat:
– Det är klokt att vaccinera sig, särskilt om du vet att du kommer att vistas i områden med många fästingar och hög risk för TBE. Då fästingsäsongen varar från tidig vår till sen höst bör man planera in sin vaccination i god tid eftersom grundvaccinationen består av flera doser, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Fästingarna kan kan vara infekterade med bakterier, virus och parasiter, vid bett kan de överföra sjukdomarna till människor. Bland annat kan man smittas av TBE eller borrelia.
– Förebyggande åtgärder som att klä sig rätt, med täckande skor och kläder är ett bra skydd för att undvika TBE och borrelia, detta är såklart speciellt viktigt i fästingtäta områden. Det är också bra att ha som vana att leta efter fästingar på kroppen när du har varit utomhus. Då har du möjlighet att hitta fästingar innan de har bitit sig fast. Fästingen kan nämligen vandra omkring i flera timmar på kroppen innan den sätter sig, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

defacto_helsida
sommar_sigtuna2020
speedy_helsida
2020_helsida
happyhomes_sommar2020
spedition_sigtuna
centrum_helsida2020
landsbygd_sigtuna_helsida
studeravidare_helsida
kaa_sigtuna_helsida
brobygget_helsida_valsta
connys_helsida
landsbygd_sigtuna_outsider
kaa_outsider
ridskola_2020_outsider
studeravidare_outsider
nrh
sigtuna_natur_sommar_outsider
brobygget_outsider_valsta
swedol_outsider
marina_outsider
brobygget_midgard_outsider
sigtuna_vatten_outsider
centrum_sommar_out
speedy_outsider