moderaterna_panorama
Foto: Swedavia/Daniel Asplund

Antalet flygtrafikrörelser på 1970-talsnivå

Landningarna på Arlanda under pandemiåret är nu på nivåer från 1970-talet.

Mellan mars 2019 och februari 2020 hade drygt 120 000 plan landat på Arlanda. ett år senare är antalet knappt 30 000 och det har inte flugits så här lite sedan 1970-talet enligt siffror som Newsworthy sammanställt. Medan resenärstrafiken kollapsat så har godstrafiken legat kvar eller ökar till och från de svenska flygplatserna, inklusive Arlanda.

Vad innebär då det minskade flygandet för klimatet. Newsworthy har gjort en analys tillsammans med hjälp av forskare från KTH. Totalt sparade svenskarna in under pandemin nio första månader fem miljoner ton koldioxidutsläpp. Det är lika mycket som Sveriges största enskilda utsläppare av koldioxid, ståltillverkaren SSAB, släpper ut.

Globalt sett står flyget för en relativt liten andel av koldioxidutsläppen, någon procent, enligt Newsworthy. Men i rika länder som Sverige utgör de en större del och är bland de största utsläppen som man kan styra över på individnivå.

Kommer då flygets dipp att bestå? Historiskt sett visar det sig att flyget studsade tillbaka snabbt efter både 11:e september-attackerna, SARS-epidemin och finanskrisen till högre nivåer än innan den tillfälliga dippen. Men enligt internationella flygbranschorganisationen IATA:s prognos så kommer det dröja till efter 2024 innan man är uppe på före-corona-siffror. I Sverige tror Transportstyrelsen att det dröjer till 2026 innan flyget återhämtat sig fullständigt.

defacto_helsida
valet2022

Så många kandiderar till valet

Politik Efter rekordåret 2014 med 251 kandidater sjönk antalet under 2018 men nu till höstens Val är det en marginell uppgång med en kandidat.

connys_helsida
sommar i sigtuna kommun

Så varmt är det i baden

Nyheter Det råder värmebölja i kommunen och för den som funderar på ett svalkande dopp så finns det gott om strandbad.

mp_helsida_april

Hundens vecka i Märsta

Notiser Hundens vecka kommer att arrangeras hos Märsta-Sigtuna Brukshundklubb vecka 37: - 2021 blev rekordartad för Hundens vecka och vi hoppas på ett lika stort engagemang i år, säger Lovisa Palmblad, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Stockholm Gotland.

2020_helsida

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

marinan_helsida
ewas_helsida
liber_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

moderat_outsider
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
nrh
ewas_outsider
sigtuna_vatten_outsider
marina_outsider
connys
mp_outsider2022