defacto_pan2020
Foto: Swedavia/Daniel Asplund

Antalet flygtrafikrörelser på 1970-talsnivå

Landningarna på Arlanda under pandemiåret är nu på nivåer från 1970-talet.

centrum_artikel

Mellan mars 2019 och februari 2020 hade drygt 120 000 plan landat på Arlanda. ett år senare är antalet knappt 30 000 och det har inte flugits så här lite sedan 1970-talet enligt siffror som Newsworthy sammanställt. Medan resenärstrafiken kollapsat så har godstrafiken legat kvar eller ökar till och från de svenska flygplatserna, inklusive Arlanda.

Vad innebär då det minskade flygandet för klimatet. Newsworthy har gjort en analys tillsammans med hjälp av forskare från KTH. Totalt sparade svenskarna in under pandemin nio första månader fem miljoner ton koldioxidutsläpp. Det är lika mycket som Sveriges största enskilda utsläppare av koldioxid, ståltillverkaren SSAB, släpper ut.

Globalt sett står flyget för en relativt liten andel av koldioxidutsläppen, någon procent, enligt Newsworthy. Men i rika länder som Sverige utgör de en större del och är bland de största utsläppen som man kan styra över på individnivå.

Kommer då flygets dipp att bestå? Historiskt sett visar det sig att flyget studsade tillbaka snabbt efter både 11:e september-attackerna, SARS-epidemin och finanskrisen till högre nivåer än innan den tillfälliga dippen. Men enligt internationella flygbranschorganisationen IATA:s prognos så kommer det dröja till efter 2024 innan man är uppe på före-corona-siffror. I Sverige tror Transportstyrelsen att det dröjer till 2026 innan flyget återhämtat sig fullständigt.

sigtunastad_helsida
coronapandemin

Rekordmånga får intensivvård

Notiser I en lägesrapport från Region Stockholm gällande coronapandemin så konstateras att drygt 100 stockholmare är i behov av intensivvård.

connys_helsida
rentawreck_helsida

Resam ger klimat- och energitips

Nyheter Rasam Sheibeh får den nyinrättade tjänsten som energi- och klimatrådgivare i Sigtuna kommun: - Som energiingenjör brinner jag för hållbara energilösningar. Jag kommer att göra mitt yttersta för att hjälpa kommunens invånare att minska sin klimatpåverkan, säger han i ett pressmeddelande.

happyhomes_sommar2020
speedy_vinter_helsida
vardcentral_helsida
2020_helsida
dackskiftarna_helsida
centrum_helsida2020
Moderaterna_helsida2021
EXTRA

Väsby missnöjda med nya riksintresset

Nyheter Upplands-Väsby kommun är missnöjda med det nya riksintresset för Arlanda: - Trafikverkets utspel om tystare flygplan och bättre möjligheter att bygga nära Arlanda, är ett hån mot Väsbyborna. Samtidigt som de talar om det, driver de på för mer buller över Väsby. Det håller inte ihop, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).

defacto_helsida
ridskola2020_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

sigtuna_vatten_outsider
dackskiftarna_outsider
rentawreck_outsider
speedy_vinter2020_outsider
moderaterna_sigtuna
ridskola_2020_outsider
sigtunastad_outsider
connys
nrh
vardcentral_outsider