stationshusen_pan
Polis utanför Stora Coop den aktuella morgonenFoto: Insändarbild
Bilder ur polisens förundersökning
Bilder ur polisens förundersökning

Anställd dömd för insiderkupp

Efter den stora insiderkuppen på Coop i somras har tingsrätts nu dömt den anställde som kom över flera hundratusen kronor till samhällstjänst och skadestånd. – Han tog pengarna rätt och slätt, säger kammaråklagare Yngve Rydberg.

En 25-årig Coopanställd har dömts till samhällstjänst efter att ha slagit till mot Stora Coop i Märsta. Det var tidigt på morgonen den 30 juli som den spektakulära stölden inträffade, enligt polisens förundersökning

Tog sig in på chefens rum
25-åringen var extra tidig till jobbet den aktuella morgonen. Tillsammans med en väktare och en annan butiksanställd, som var butiksansvarig under dagen då ingen chef fanns på plats, så tog de sig in i butiken för att förbereda inför öppning. När de väl kom in i lokalerna frågade 25-åringen sin kollega om han kunde låna dennes passerkort då han själv inte hade tillträde till chefens kontor med sitt passerkort.

Låste upp med nyckeln
Han släpptes in på chefskontoret och fick tag på nyckeln – som leder till det låsta skåpet med butikens huvudnyckel. Med huvudnyckeln slog han till och lyckades låsa upp samtliga kassaskåp.

Efter att kollegan släppt in 25-åringen på kontoret fick han aldrig mer syn på honom. Kollegan fortsatte arbetet inför öppningen och väntade in 25-åringen. Men efter en halvtimmes väntan började man leta efter honom. Det var inte förrän en annan anställd kom och berättade att pengar hade försvunnit som man satte ihop pusselbitarna och förstod att 25-åringen stulit pengarna.

Hundratusentals kronor
Man larmade polis och kunde snabbt peka ut mannen. Enligt polisens förundersökning flydde mannen med 224 000 kronor, vilket var butikens alla kontanter. Han lämnade dock kvar alla mynt. Till en början visste man inte hur mycket pengar han fått med sig då att han även försvann med nyckeln, och ingen kunde komma åt kassaskåpen.

Kamerorna urfunktion
Den aktuella brottsdagen var övervakningskamerorna urkopplade. En av de anställda i butiken har uppgett i ett förhör att 25-åringen velat gå in i rummet där man kan kolla på skärmarna som visar det kamerorna filmar. Men på skärmarna har det stått ”ur bruk”. Därefter slog han till och försvann spårlöst.

Lämnade in sig till polisen
Mannen bor hos en familjemedlem i Märsta men är själv folkbokförd i Kista. Polisen begärde tillstånd för husrannsakan i båda lägenheterna men fann inte ett spår av stöldbytet. Enligt polisens förundersökning kunde man inte utföra husrannsakan tillräckligt snabbt pågrund av polisbrist. Mannen var därför spårlöst försvunnen i flera dagar, tills han en dag ringde till en kollega och ”småpratade”. Strax efter det gick han in på polisstationen i Norrmalm i Stockholm och anmälde sig självmant.
– Jag kollade i tidningen och såg att det stod att någon hade tagit massa pengar från Coop, säger mannen i förhör med polisen.

Hade knark på dig
Dagen då 25-åringen kom in till polisen hade han kokain i fickorna. Tidigare i år stoppade polisen hans bil på Valstavägen, han flydde då till fots från polisen. Men efter sökande hittades han och i fickorna hade han narkotika.

”Jag hade spelskulder”
I rätten erkände mannen att han stulit pengarna men uppger att han haft spelskulder. Enligt mannen ska han natten innan stölden ha kontaktas av personerna han var skyldig pengar till. De hotade honom och hans familj och därför valde han att stjäla pengarna från sin arbetsplats. Efter stölden mötte han upp personerna vid Märsta station och gav dem 224 000 kronor.

Den 25 år gamla mannen döms nu av Attunda tingsrätt till 240 timmars samhällstjänst för grov stöld och två fall av ringa narkotikabrott. Han ska även betala tillbaka hela beloppet till Coop. Han är tidigare dömd för rån och narkotikabrott. Åklagare Yngve Rydberg kommenterar straffet:
– Påföljden är okej, 240 timmars samhällstjänst är ingripande, dessutom om han missköter det hela så åker han in på ett år.

 Man inledde en förundersökning gällande grovt trolöshet mot huvudman, varför åtalade du inte honom för det?
– Den dömde hade inte en sådan position i företaget att han kan åtalas för trolöshet mot huvudman. Det var så att han tog pengarna rätt och slätt. En vanlig stöld som är att anse som grov då det var ett större belopp och att han stal från arbetsgivaren.

jul2021
centrum_helsida2020
defacto_helsida
valsta-jul_helsida

Tallen har en av de största solcellsanläggningarna

Nyheter BRF Tallen i Valsta har installerat en av landets största solcellsanläggningar: - För oss var detta en självklar investering i vårt arbete mot att göra boendet hos oss klimatneutralt, säger Ibrahim Khalifa, ordförande i BRF Tallen.

mp_host_helsida
julmarknad_helsida
connys_helsida
happyhomes_sommar2020
2020_helsida

Stora störningar i trafiken

Blåljus Det råder begränsad framkomlighet in mot Märsta efter en trafikolycka vid Arlandastad. Dessutom är det avspärrningar kring Arlandaområdet.

Inga pengar till upprustning av Märsta station

Politik Märsta station lämnas utanför i regeringens förslag till nationell plan: - Trafikverkets förslag till nationell plan är en mycket stor besvikelse för alla oss som länge kämpat för den helt nödvändiga upprustningen av Märsta station, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

connys
valsta_jul_outsider
swedol_outsider
sigtuna_vatten_outsider
julmarknad_outsider
stationshusen_out
mp-outsider
ridskola_2020_outsider
nrh
jul_outsider