centrum_panorama2020
Foto: Jamshid Jamshidi/Genrebild

Anhöriga: Äldre smittas av Corona

Ett coronautbrott ska ha inträffat inom äldreboenden och hemtjänsten i kommunen: - Vi har brukare som har coronaviruset och har hamnat på sjukhus, säger en person med insyn.

märsta.nu har de senaste dygnet fått flera rapporter om att brukare drabbats av corona på grund av att personal smittat dem. Sedan en tid får man som anhörig inte besöka, men nu är det alltså personal som dragit in smittan enligt flera uppgiftslämnare.
– Det är en vårdskandal, säger en anhörig som hört av sig.

Sigtuna kommun som driver det aktuella omsorgsboende bekräftar flera fall av Corona på det, man har också fall på särskilda boenden och inom hemtjänsten.
– För att minimera risken för smittspridning har all personal fått noga restriktioner om att stanna hemma vid minsta tecken på symtom, även milda, och inte gå tillbaka till arbetet förrän de haft två helt symtomfria dagar. Vi samarbetar med Region Stockholm och ansvarig läkare i samråd med Smittskydd Stockholm och vi är beredda att förstärka insatserna och ställa om våra verksamheter om det bedöms nödvändigt. Vi utgår från, och planerar för, att ytterligare personer inom äldre- och omsorgsförvaltningens verksamheter kommer att drabbas, säger Anna Jernberg Carlsson, pressansvarig i Sigtuna kommun

Hemtjänsten övergår från första april till privat drift. Dock så riktar personal kritik mot deras chefer. Detta sedan de varit i kontakt med brukare som är smittade och vårdats på sjukhus.
– Kom ändå till jobbet svarade chefen. Under dagen får denna personal feber och fick då gå hem. Även denna personals dotter jobbar hos oss och får vara kvar på jobbet. detta känns oprofessionellt samt en samhällsfara, säger en uppgiftslämnare inom hemtjänsten.

Hemtjänstpersonal varnar också för att man arbetar utan munskydd trots att man utryckt oro för det.
– Många personal snörvlar, nyser hostar men är ändå på jobbet? En del har anhöriga som är förkylda, vuxna och barn. Känner mig frustrerad över allt som händer och ganska maktlös av en så slapp ledning.

Carola Ålstig Andersson, kommunikationsstrateg vid Kommunledningskontoret, skriver i mail till märsta.nu att personal som är sjuka, även vid milda symtom uppmanas att vara hemma. De ska stanna hemma i två dagar efter att de blivit symtomfria. Om man misstänker att en brukare har smitta så ska man använda skyddsutrustning som visir. Användning av arbetskläder, skyddshandskar och skyddskläder är en grundläggande förutsättning.

ridskola2020_helsida
defacto_helsida
salong_elisabeth_helsida
happy_homes_mars
coronakrisen

Nytt initiativ i Sigtuna

Nyheter Ett nytt initiativ startas upp i Sigtuna stad där personer i riskgruppen kan få hjälp med mat till dörren.

marina_helsida
festspec_corona_helsida
speedy_helsida

Elever skickade brev till äldre

Ung & Student Elever på Steningehöjdens skola ville muntra upp äldre på Arhem genom skriva vykort med personliga hälsningar till dem: -Eleverna tyckte att det kändes jättekul att få kommunicera med de äldre och samtidigt få känna mening och betydelse trots att de ska befinna sig i skolan varje dag, berättar svenskläraren Ziri Sallahz på Steningehöjdens skola.

centrum_helsida2020
2020_helsida
ridskola_2020_outsider
festspec_corona_outsider
swedol_outsider
oppning_salongelisabeth_outsider
sigtuna_vatten_outsider
nrh
speedy_outsider
marina_outsider