fastbyran_bostad
Foto: Jamshid Jamshidi

Allt fler nöjda med bygglovshanteringen

Sigtuna kommuns bygglovshantering får bättre betyg under det senaste året.

Nöjd-kund-index för bygglovshantering i kommunen går upp från index 63 till 72. Ett bygglovsbeslut tar mindre än fem veckor att få från en komplett ansökan till ett startbesked, för Attefallshus är det en knapp vecka. Den senaste tiden har det varit en del regelförändringar och efterfrågan på större enkelhet i bygglovsprocessen.
– Jag skulle inte säga att processen för den som ansöker om bygglov har blivit enklare, men vår vägledning är tydligare. Vi har vässat vår kommunikation så att det nog är enklare att förstå. Nu jobbar vi för att invånarna ska uppleva vår hantering av bygglovsärenden som lite ny och fräsch. Bland annat påbörjas arbetet med att implementera e-tjänster. Vi funderar också på enklare kommunikation via en robot, uppger Katarina Haglund, bygglovschef.

Hanterade 747 ärenden
Förra året hanterade kommunen 747 ärenden inom bygglovsenheten, det omfattar bygglov, förhandsbesked, strandskydd och anmälningspliktiga åtgärder. Digitaliseringen har även inneburit nya rutiner:
– Vi tog oss an ett helt nytt sätt att handlägga och vi har gjort misstag och vi har gjort mycket bra val. Under denna process har personalen varit med på att anamma nya rutiner och förändrade rutiner, samtidigt som de handlagt våra ärenden med stort engagemang så jag skulle säga att den allra största framgångsfaktorn är mina medarbetare, säger Katarina Haglund.

fastbyran_helsida
fastighetsbyran_helsida_22
bjurfors_helsida

Fortfarande efterfrågan på bostäder

Bostad Trots oro för höjda räntor så är det i Sigtuna kommun fortfarande efterfrågan på bostäder: - Efterfrågan finns fortfarande kvar från köparna, men en försiktighet och avvaktan märks tydligt, många frågar oss om räntorna för bostadslånen och det är just nu fler som vill sälja först och köpa sedan, för att säkra upp sin egen ekonomi innan man ger sig in i nästa affär, säger Erik Wennberg, franchisetagare på Fastighetsbyrån i Sigtuna/Märsta.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

fastbyran_outsider