moderat_jul_nyar
Löwenströmska i Väsby är ett av de nio närakuternaFoto: Locum

Allt fler besöker närakuten

Besöken till länets närakuter ökar enligt Region Stockholm.

För två år sedan öppnades den första närakuter i länet med det första nya uppdraget, det finns totalt nio närakuter och snart öppnar en tionde i Sollentuna. För Sigtuna kommuns invånare är det främst Löwenströmska i Väsby som många besöker. Enligt Region Stockholm har besöken till närakuterna ökat sedan starten, bara i juni i år var besöken till närakuter och husläkarjourer drygt 38 500, för två år sedan var antalet 11 000 färre. Samtidigt har också besöken till akutmottagningarna minskat, vilket var ett syfte med etablering av närakuterna.

Vården ska flyttas närmare invånarna är det tänkt, antalet geriatrikplatser och platser i den avancerade sjukvården i hemmet har också ökat under perioden. Allt fler använder även 1177 Vårdguiden för exempelvis skaffa intyg eller hantera bokning av läkartider.

Vanligaste diagnoserna i samband med besök på en närakut är akuta infektioner i övre luftvägarna, skador på handled och hand samt skador på fotled och fot.

defacto_helsida

Ny närakut invigd i Sollentuna

Nyheter Närakuten i Sollentuna som vänder sig till kommuninvånare i Sigtuna ligger nära pendeltågsstationen och håller öppet fram till 22 varje dag.

centrum_helsida2020
happyhomes_2019

Domen: Blöjor ska ingå i maxtaxan

Nyheter Efter en dom som ger föräldrar rätt att kräva förskolor på blöjor så uppmanar Sveriges kommuner och regioner sina medlemmar, alltså kommunerna, att fortsätta be föräldrar att ta med sig blöjor.

teatergrillen_helsida
colorama_jul
Extra

uppdaterad Personrån i Sigtuna

Blåljus En person har under eftermiddagen rånats av flera gärningsmän i Sigtuna: - Någon form av tillhygge har använts i samband med rånet, säger Åsa Wallentin, presstalesperson vid Polisens ledningscentral, till märsta.nu

Minister kallade till möte om ”social dumpning”

Politik Civilminister Lena Micko (S) bjöd in ett antal kommuner, bland annat Kramfors som anklagat Sigtuna för sk social dumpning, till ett möte om problemet: - Sigtuna har tagit ett extremt stort ansvar i mottagandet av nyanlända. Så stort att vi nu har landets fjärde största andel invånare med utrikisk härkomst, skriver kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) på Facebook

teatergrillen_outsider
nrh
connys