defacto_panorama_mustasch
Marie Axelsson träffar Göran Stanton på Sergels torg under Prideveckan. Han är polis och en av grundarna till Polisens gayförening som bildades redan 1998.Foto: Insändarbild/Socialdemokraterna

Alla behövs!

Vi ska vara stolta över att vi lever i ett samhälle med ambitionen att vara öppet och accepterande gentemot den mångfald som finns ibland oss. Gemensamt för merparten av de svenska politiska partierna, är att vi trots alla oenigheter är överens om att alla har rätt till att älska den man vill. Detta utgör en gemensam grund för de flesta av oss.

centrum_farsdag_artikel

Det konkreta beviset på hur denna värdering har satt sin prägel på vårt samhälle ser vi som tydligast under evenemang som Prideveckan då vi gemensamt står upp för en rättighet som tyvärr inte är en självklarhet för alla. Här i Sverige är vi långt ifrån i mål när det kommer till hbtq-personers rättigheter även om vi har kommit en bra bit på vägen. Sedan 1998 firar vi Pride, sedan 2009 lagstadgades rätten till samkönat äktenskap och det råder en bred förståelse och acceptans gentemot htbq-personer.

I år går Pride under parollen ”Vi behövs”. Men trots att de flesta av oss är medvetna om hur mångfald berikar vårt samhälle har hbtq-personer både svårare att få jobb och får lägre inkomst än genomsnittet, enligt en professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet, och enligt en undersökning från tidningen Dagens Samhälle vågar endast en av fem homo-, bi- och transpersoner vara öppna med sin läggning på jobbet. Ska vi vara seriösa med vår ambition om öppenhet och acceptans så är detta orättvisor som måste bekämpas.

Vi socialdemokrater är stolta över att driva på för en skola, vård, äldreomsorg och rättsväsende med lämpliga resurser och kunskaper för att bemöta hbtq-personers behov, både nationell och kommunal nivå. I vår skuggbudget för Sigtuna kommun 2020 specificerade vi behovet av att åtgärda de kunskapsunderskott som finns genom att ta fram en särskild handlingsplan för att öka hbtq-kompetensen i alla kommunens verksamheter. Under RFSL senaste kartläggning från 2016 om kommuners handlingsplaner för hbtq-kompetens, var det endast tre av Stockholms läns 26 kommuner som hade tagit fram specifika handlingsplaner med hbtq-personer i åtanke och i år verkar Sigtuna kommun tyvärr bli utan en plan igen.

Vi vet att Sigtuna kan bättre och att kunskapen och kompetensen om hbtq-personers situation måste öka för att kunna garantera vårt mål om en likvärdig kommunal service till alla som bor och vistas i Sigtuna kommun. Oavsett om det är inom skola eller äldreomsorg är det kommunens uppgift att säkerställa att detta krav uppnås. Kunskap och kompetens är avgörande för att förebygga den diskriminering och utsatthet som ofta resulterar i psykisk ohälsa för personer i ett samhälle där alla behövs!

  • Marie Axelsson (S), oppositionsråd
centrum_farsdag
ica_oktober

Vilken värld lever Olof Holst och moderaterna i?

Insändare I märsta.nu framgår att Olof Holst lyckats få med sitt parti att t o m i det nationella moderata partiprogrammet ta med att Arlanda behöver upprustade rullbanor. Med hänsyn till tidigare utspel från Holst m fl får man förutsätta att det fortfarande gäller en fjärde, eventuellt också en femte rullbana.

happyhomes_2019

Oseriöst av Socialdemokraterna

Insändare Landsbygdsrådet har inte haft några möten under 2019. Skälet är att samtliga våra forum för medborgardialog är under översyn i syfte att förändras och förbättras. Att detta arbete har tagit för lång tid kan jag till viss del hålla med om och jag hade förstått om oppositionens kritik riktat in sig på just detta. Nu väljer man dock en annan vinkling.

sigtunavatten_standard

Bemöter kritik om Landsbygdsrådet

Insändare Det är mycket märklig kritik som framförs av oppositionsrådet Marie Axelsson. Hon sluggar vilt och kommer med påståenden och insinuationer som antingen vittnar om en djup okunskap eller enbart en vilja att försöka plocka billiga politiska poänger. Båda är lika illa och oseriösa.

Vi ska öka kvaliteten i välfärdstjänsterna

Insändare Den styrande Alliansmajoriteten genomför en rad reformer som i grunden handlar om tre saker. Att öka kvaliteten i välfärdstjänsterna, att öka valfriheten för invånarna och att förvalta skattebetalarnas pengar på ett ansvarsfullt sätt genom att sänka våra idag mycket höga kostnader.

defacto_mustach_helsida

Många SD-väljare torde känna sig svikna

Insändare Vid kommunvalet 2014 fick Sverigedemokraterna 2194 röster (8,67 procent) och blev tredje största parti i kommunfullmäktige med 5 mandat. Från att dittills ha framstått som marginella figurer vid fullmäktigemötena började SD nu uppträda som en traditionell partigrupp, om än en amatörmässig sådan. Till exempel röstade SD-gruppen alltid på den borgerliga budgeten, fast man kunde ha lagt ner sina röster.

greeknighthelsida

Skolan måste tala klarspråk om porr och heder

Insändare Skolstart och dags för ett nytt läsår, men den utökade sex- och samlevnadsundervisning som Centerkvinnorna under lång tid har arbetat för dröjer. I det förslag som Skolverket nyligen presenterade göms ord som pornografi och hedersproblematik bakom diffusa formuleringar. Det är hög tid att skolan talar klarspråk om sex och relationer.

”Hållbart flygande”? – en naiv teknikoptimism!

Insändare I en debattartikel i SvD om Arlandas utbyggnad och flygandets ökning (sammanfattad i en nyhetsartikel i Märsta.nu) visar ledande M-politiker i länet att de saknar insikt om det krisartade, akuta läget i klimatutvecklingen, om svenskarnas och Sveriges klimatpåverkan och om flygets betydande del av denna.

fme_oktober

Vad innehöll kommunens resultat 2018 – egentligen?

Insändare ”I Mål och Budget 2020-2022 fortsätter det helt nödvändiga reformarbete som påbörjades 2018 och 2019. Det systematiska arbetet för att få en svag ekonomi i balans...börjar nu visa resultat.”... ”På bara några år har ett underskott på 30 miljoner kronor* vänts till ett överskott på 50 miljoner.”

Miljardsatsning på landsbygden

Insändare Vi i Sigtuna kommun drabbades hårt av fjolårets extrema torka, och allt går inte att räkna hem i pengar. För de företagare som har blivit av med sin skog eller tvingats göra sig av med boskap är det fortfarande en lång resa tillbaka. Centerpartiet ser nu till så att hela landet prioriteras och att vi får möjlighet att stötta upp och avhjälpa de mest akuta behoven efter extremsommaren 2018.

nrh
colorama_april2
greeknight_outsider
connys