defacto_pan2020
Foto: Pressbild/Socialdemokraterna

Alla äldre behöver en julkram

Julen är en tid för gemenskap och social samvaro. Vi påminns om vårt sammanhang och att vi är en del av något större.

För många äldre blir det ett tillfälle att spendera tid med sina barn, barnbarn och ibland till och med barnbarns barn. Av olika anledningar så kan det också vara så att man inte har någon släkt alls att träffa under julen. Julen kan då innebära ångest och nedstämdhet.

Socialstyrelsen har nyligen presenterat en undersökning som visar att Sigtuna kommun har de ensammaste äldre i hela Stockholms län på kommunens särskilda äldreboenden. Detta anser vi socialdemokrater är oacceptabelt och något en kommunledning måste arbeta aktivt med för att motverka.

Anhöriga som inte har möjlighet att hälsa på de äldre är givetvis svårt för politiskt ansvariga att göra något åt. Det som de styrande i kommunen däremot kan göra är att se till att våra särskilda boenden får den bemanningen och de resurser de behöver för att ge våra äldre den omsorg och vård som de förtjänar.

Vi vet att de som arbetar på kommunens äldreboenden gör ett fantastiskt jobb med de små resurser de har och det är vi enormt tacksamma för. Men det måste finnas tillräckligt med personal på våra särskilda boenden för att våra allra mest utsatta äldre ska få den tid och det sällskap de behöver för att inte känna sig ensamma.

De är alla värda en julkram, ett samtal, sällskap och god mat. Tyvärr verkar den moderatledda kommunledningen ha svårt att förstå att desto mer man skär ned på personalresurser och ju snabbare personalen som blir kvar måste springa, desto mindre tid och uppmärksamhet kan de ge våra äldre. Det är på grund av dessa politiska prioriteringar de äldre känner sig ensamma!

Det var därför vi Socialdemokrater satsade 4 miljoner kronor extra på utökad bemanning på våra särskilda boenden i vår skuggbudget för 2020.

I lokalmedia kunde vi för några veckor sedan läsa om 90-åriga demenssjuka Ulla på det särskilda boendet Arhem. Hennes dotter och andra anhöriga berättade i artikeln om hur boendevärdinnorna tidigare höjde livskvaliteten på boendet och satte guldkant på tillvaron. Dessa togs bort av den moderatledda majoriteten för drygt ett år sedan.

Boendevärdinnorna erbjöd en välförtjänt service till de som har byggt vårt samhälle och det välstånd vi andra åtnjuter idag. Därför satsade vi också i vår skuggbudget 2 miljoner kronor, på fyra heltidsanställda (tidigare boendevärdinnor) med expertis inom området demenssjukdom, för att våra äldre förtjänar stimulans och sällskap.

Genom sådana satsningar kan vi motverka ensamheten hos de äldre i vår kommun. Inga äldre ska behöva vara ensamma under julhelgen och ingen annan gång på året heller.

Julhälsningar från Socialdemokraterna!

  • Marie Axelsson (S), Oppositionsråd
coronakrisen

Upp till bevis, Marie Axelsson

Insändare Den pågående krisen orsakad av Corona sätter stor press på såväl enskilda individer som företag och samhällsfunktioner. Det är då viktigare än någonsin att försöka hålla ihop och hjälpas åt.

centrum_helsida2020
coronakrisen

Rädda företagen

Insändare De flesta är överens att det är helt avgörande nu i vår kommun att både människor och konkurrenskraftiga företag inte slås ut. Annars riskerar vi att få oreparerbara skador på kommunens ekonomi.

happy_homes_mars
salong_elisabeth_helsida
ridskola2020_helsida
defacto_helsida
marina_helsida
2020_helsida

Repliken: Med symbolpolitik som affärsidé

Insändare Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill gärna framstå som sanna förkämpar i miljö- och klimatdebatten. Den faktiska politiken visar dock att det mesta handlar om symbolpolitik och tomma ord, något som blev extra tydligt vid kommunfullmäktigemötet den 19 december.

Vi säger nej till P-avgifterna!

Insändare Att den moderatledda kommunledningen ska införa parkeringsavgifter på kommunens pendlarparkeringar, från och med den första februari, har nog inte undgått någon kommuninvånare. Vi i oppositionen säger enhälligt nej! Vi anser att det är fel av den moderatledda kommunledningen att med stöd av SD införa avgifter för de kommuninvånare som väljer att åka kollektivt med tåg till jobbet.

festspec_corona_helsida

Hemtjänsten: Stora fördelar med kommunen som utförare

Insändare Under vintern/våren 2020 blir kommunens hemtjänst för äldre aktuell på ett särskilt sätt. Frågan om vem som ska utföra hemtjänsten hos äldre kommer att diskuteras. Kommunen vill från från 1:a april slippa ifrån ansvaret att med egen personal utföra beviljad service och omvårdnad. Utförare av hemtjänsten ska i stället, är avsikten, privata aktiebolag vara.

Miljöpolitiken angår oss alla, Olov Holst!

Insändare Vi oppositionspartier är positiva till att kommunen nu tar Agenda 2030 och därmed FN:s 17 globala miljömål på allvar . Vi är däremot missnöjda med att den moderatledda kommunledningen utesluter oss från kommunens strategiska miljöarbete.

speedy_helsida

Socialdemokraternas höga svansföring i frågan om närakuten på Löwenströmska ekar tomt

Insändare Vi är lika missnöjda som de röda partierna gällande att Löwenströmska blir utan närakut – men konstaterar också att de saknar en lösning i frågan. De tillför varken mer pengar eller röstar för ett annat alternativ.

Stabil ekonomi före populistiska utspel

Insändare I opposition kan man kosta på sig att vara både populistisk och ansvarslös. Precis som oppositionsrådet är nu. Tyvärr hade hon och socialdemokraterna samma beteende när de styrde vilket resulterade i de djupa ekonomiska bekymmer vi nu steg för steg rättar till. Den nu aktuella kompletteringsbudgeten är ett resultat av detta arbete.

festspec_corona_outsider
swedol_outsider
speedy_outsider
oppning_salongelisabeth_outsider
nrh
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider
marina_outsider