moderat_sommar
Foto: Pressbild/Socialdemokraterna

Alla äldre behöver en julkram

Julen är en tid för gemenskap och social samvaro. Vi påminns om vårt sammanhang och att vi är en del av något större.

centrum_artikel

För många äldre blir det ett tillfälle att spendera tid med sina barn, barnbarn och ibland till och med barnbarns barn. Av olika anledningar så kan det också vara så att man inte har någon släkt alls att träffa under julen. Julen kan då innebära ångest och nedstämdhet.

Socialstyrelsen har nyligen presenterat en undersökning som visar att Sigtuna kommun har de ensammaste äldre i hela Stockholms län på kommunens särskilda äldreboenden. Detta anser vi socialdemokrater är oacceptabelt och något en kommunledning måste arbeta aktivt med för att motverka.

Anhöriga som inte har möjlighet att hälsa på de äldre är givetvis svårt för politiskt ansvariga att göra något åt. Det som de styrande i kommunen däremot kan göra är att se till att våra särskilda boenden får den bemanningen och de resurser de behöver för att ge våra äldre den omsorg och vård som de förtjänar.

Vi vet att de som arbetar på kommunens äldreboenden gör ett fantastiskt jobb med de små resurser de har och det är vi enormt tacksamma för. Men det måste finnas tillräckligt med personal på våra särskilda boenden för att våra allra mest utsatta äldre ska få den tid och det sällskap de behöver för att inte känna sig ensamma.

De är alla värda en julkram, ett samtal, sällskap och god mat. Tyvärr verkar den moderatledda kommunledningen ha svårt att förstå att desto mer man skär ned på personalresurser och ju snabbare personalen som blir kvar måste springa, desto mindre tid och uppmärksamhet kan de ge våra äldre. Det är på grund av dessa politiska prioriteringar de äldre känner sig ensamma!

Det var därför vi Socialdemokrater satsade 4 miljoner kronor extra på utökad bemanning på våra särskilda boenden i vår skuggbudget för 2020.

I lokalmedia kunde vi för några veckor sedan läsa om 90-åriga demenssjuka Ulla på det särskilda boendet Arhem. Hennes dotter och andra anhöriga berättade i artikeln om hur boendevärdinnorna tidigare höjde livskvaliteten på boendet och satte guldkant på tillvaron. Dessa togs bort av den moderatledda majoriteten för drygt ett år sedan.

Boendevärdinnorna erbjöd en välförtjänt service till de som har byggt vårt samhälle och det välstånd vi andra åtnjuter idag. Därför satsade vi också i vår skuggbudget 2 miljoner kronor, på fyra heltidsanställda (tidigare boendevärdinnor) med expertis inom området demenssjukdom, för att våra äldre förtjänar stimulans och sällskap.

Genom sådana satsningar kan vi motverka ensamheten hos de äldre i vår kommun. Inga äldre ska behöva vara ensamma under julhelgen och ingen annan gång på året heller.

Julhälsningar från Socialdemokraterna!

  • Marie Axelsson (S), Oppositionsråd
connys_helsida

Hur politikerna och pensionärerna kan tala med varandra

Insändare Tidigare inhämtade politikerna pensionärernas åsikter, dels inom sina partiorganisationer, dels träffades företrädare för politikerna och företrädare för pensionärsorganisationerna i Kommunala pensionärsrådet (KPR).

Satsa Sigtuna och Sverige ut ur pandemin

Insändare Vänsterpartiet vill bygga ett starkare samhälle som klarar av att ta hand om sina invånare oavsett om krisen är global och drabbar oss alla eller om den är personlig och bara drabbar enskilda.

landsbygd_sigtuna_helsida
centrum_helsida2020

Repliken: ”Våra välfärdstjänster ska vara bland de bästa i landet”

Insändare Josefin Brodd (M) och Olov Holst (M) skriver i märsta.nu att välfärdstjänster i Sigtuna kommun ska vara bland de bästa i landet. Deras argumentation är motsägelsefull då de under 2019 har sett till att 48 årsarbetare försvunnit genom nedskärningar inom Äldre- och omsorgsnämndens verksamhetsområden.

speedy_helsida

Hemtjänsten har blivit sämre

Insändare Från att ha arbetat och haft Sigtuna Kommun som arbetsgivare inom äldreomsorgen till att idag ha upplevt två privata aktörer är en markant försämring i allt man kan tänka sig.

Våra välfärdstjänster ska vara bland de bästa i landet

Insändare Invånarna i Sigtuna kommun ska få maximal nytta för sina skattepengar och känna att leveransen av välfärdstjänster är bland de bästa i landet. Så har det långt ifrån varit och vi är inte heller där än. Nu har arbetet med att komma dit dessutom försvårats av den pågående Coronapandemin som sätter stor press på hela välfärdssektorn.

brobygget_midgard_helsida
spedition_sigtuna

Påtvingad privat hemtjänst fungerar dåligt

Insändare Den 1:a april tilldelades kommunens hemtjänstbrukare en privat utförare som de varken kunnat välja själva eller kan välja bort mot ett annat alternativ. I ett helt år måste våra äldre som har behov av hemtjänst anlita detta företag och inte förrän det första året gått så har de möjlighet att välja det andra företaget om de vill. Sedan är alternativen slut i den påtvingade privata hemtjänsten.

Visa civilkurage i sommar!

Insändare Sommaren har kommit och livet känns enklare för många. Måsten och vardagsstress läggs på hyllan. Men för en del innebär sommaren en tid med ökad risk att utsättas för våld. Det är därför extra viktigt att vi reagerar och vågar se våra medmänniskor.

kaa_sigtuna_helsida
brobygget_helsida_valsta
2020_helsida
coronakrisen

Upp till bevis, Marie Axelsson

Insändare Den pågående krisen orsakad av Corona sätter stor press på såväl enskilda individer som företag och samhällsfunktioner. Det är då viktigare än någonsin att försöka hålla ihop och hjälpas åt.

studeravidare_helsida
sommar_sigtuna2020
happyhomes_sommar2020
studeravidare_outsider
nrh
speedy_outsider
brobygget_outsider_valsta
centrum_sommar_out
brobygget_midgard_outsider
sigtuna_vatten_outsider
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
kaa_outsider
sigtuna_natur_sommar_outsider
marina_outsider
landsbygd_sigtuna_outsider