defacto_pan2020
Älg i skogen i Billby utanför Sigtuna

Älgjakten är igång

Älgjakten är igång sedan i måndags och denna säsong får 1000 älgar fällas i länet.

centrum_artikel

Sigtuna kommun är en av kommunerna med många älgar, det sker årligen flera trafikolyckor med älgar och annan vilt inblandat. De senaste åren har man i älgförvaltningsområdena haft som mål att minska antalet älgar, detta är nu uppfyllt varpå det i år är färre älgar som får fällas runt om i länet.

Jakten bedrivs inom så kallade älgskötselområden som är större geografiska områden med en avskjutningsplan på flera älgar. I annat fall sker jakten inom mindre licensområden där Länsstyrelsen tilldelar antalet älgar som får skjutas.
– Det är viktigt att måluppfyllnaden kommer så nära 100 procent som möjligt. En anledning till det är för att skadorna i tallungskogen ska fortsätta minska, en annan anledning är att åldersfördelningen i älgstammen ska hållas jämn, fortsätter Tobias Hjortstråle.

I Sigtuna kommun finns två älgskötselområden och nio licensområden. 2019 sköts totalt 46 älgar i kommunen, 14 olyckor med älg inblandat inträffade 2019, antalet har ökat sedan 2017 från 10 stycken, 2018 var det 12 olyckor.

landsbygdsdag
centrum_helsida2020
meko_helsida
connys_helsida
boisigtuna
speedy_vinter_helsida
coronapandemin

Sigtunaforskare söker svar om Covid-19.

Nyheter Sigtunafödde Johan Sundström, tillvardags professor vid Uppsala universitetssjukhus, arbetar nu med en studie kring hur blodtryckssänkande medel kan användas vid bekämpning av covid-19.

personal_sandstrom_helsida
defacto_helsida
corner_helsida
helsida
2020_helsida
happyhomes_sommar2020
speedy_vinter2020_outsider
centrum_sommar_out
budget_outsider
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
outsider
corner_outsider
meko_outsider
sigtuna_vatten_outsider
nrh
personal_outsider