moderaterna_panorama
Foto: Jamshid Jamshidi/Genrebild

Äldreomsorgspersonal genomgår språktest

Sigtuna kommuns anställda inom äldreomsorgen kommer att genomgå språktester.

Från och med denna vecka kommer kommunens anställda inom äldreomsorgen att genomgå språktester, även de som har svenska som modersmål.
– Vi gör detta för att öka kvaliteten och tryggheten för de äldre på våra boenden. Vi vill minska de risker och missförstånd som kan uppstå när språket är ett hinder. Men vi gör det också för att kunna stötta den personal som inte har tillräckliga språkkunskaper att få nödvändiga kompetenshöjande insatser i det svenska språket, säger Kerstin Eriksson (KD), ordförande äldre- och omsorgsnämnden.
Om den anställde inte klarar språktestet så kommer en handlingsplan att upprättas så att de kan få stöd i att utveckla det svenska språket. Målet är att de ska uppnå minimikrav vilket motsvarar åk 9-nivå för undersköterskor och gymnasienivå för legitimerad personal.
– Vi som arbetsgivare har en skyldighet och hjälpa alla våra anställda till att bli trygga i språket och därmed kunna utföra sitt jobb ännu bättre, både i relationen med våra äldre och mellan kollegor, säger Leena Vuorinen, verksamhetschef äldreomsorgen, som liksom övrig personal, också kommer att genomgå testet.
Enligt ett pressmeddelande från Sigtuna kommun så behöver personal som arbetar inom äldreomsorgen bättre kunskaper på svenska rent generellt sett. Språket är viktigt för att förstå instruktioner, både muntligt och skriftligt för att säkerställa patient- och brukarsäkerheten. Det är också ett område som coronakommissionen konstaterar. Dock ses det som positivt att ha ett annat modersmål och kunna tala ett annat språk än svenska. Majoriteten av brukarna inom kommunen idag har annan härkomst, men det är en blandad grupp och kommunen vill ha flerspråkiga lärare.
sommar i sigtuna kommun

Så varmt är det i baden

Nyheter Det råder värmebölja i kommunen och för den som funderar på ett svalkande dopp så finns det gott om strandbad.

marinan_helsida

Hundens vecka i Märsta

Notiser Hundens vecka kommer att arrangeras hos Märsta-Sigtuna Brukshundklubb vecka 37: - 2021 blev rekordartad för Hundens vecka och vi hoppas på ett lika stort engagemang i år, säger Lovisa Palmblad, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Stockholm Gotland.

liber_helsida

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

2020_helsida
centrum_sommar2022_helsida
ewas_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

connys_helsida
mp_helsida_april
defacto_helsida
EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

Pristak införs i SL-trafiken

Nyheter Region Stockholms Trafiknämn har klubbat igenom ett pristak i SL-trafiken: - Bort med onödiga debiteringar och in med resenärerna. Det är målet när vi inför capping. Först ut är enkelbiljetter med målet att också öppna upp för månadskorten, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för trafiknämnden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

centrum_sommar_outsider2022
nrh
moderat_outsider
mp_outsider2022
swedol_outsider
ewas_outsider
connys
marina_outsider
ridskola_2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider