defacto_pan2020
Foto: Sigtuna Naturskola/Facebook

6000 planetskötare har utbildats

Sigtuna kommun startade för tio år sedan ett projekt med att utbilda planetskötare där grundskoleelever får skriva ner sina löften.

centrum_artikel

Efter FN:s klimatmöte 2009 i Köpenhamn tog Naturskolan och Peja Snöbohm initiativ till att utbilda planetskötare. Det innebär att alla grundskoleelever får driva ner sina löften, lösningar och önskningar kring miljö- och klimatfrågor. Detta i form av en klimathand där man skriver en tanke per finger.

I sin tur blev det grunden till en Handbok för Planetskötare som är mer aktuell än någonsin.
– Vi sa att vi skulle sprida barnensbudskap så långt vi kunde – och det blev hela vägen till makthavarna som deltog i klimatkonferensen, säger Peja till kommunens hemsida

Peja åkte själv ner till Köpenhamn 2009 med 4000 klimathänder i en glasbehållare. Under sin skolgång kommer samtliga kommunens elever i kontakt med med naturskolan och Peja.
– Vår natur är ju själva förutsättningen för vår tillvaro, för vårt liv. För att vi ska kunna göra det arbete som krävs för att bevara naturen och planeten, tror jag att det är nödvändigt att utveckla ett engagemang och en relation till naturen redan i tidig ålder. Jag skulle uppskatta att vi de senaste tio åren utbildat omkring 6000 planetskötare i Sigtuna kommun, berättar Peja.

kcbygg_helsida
studenten2020_helsida

Kvinna misshandlad i Märsta

Blåljus En kvinna misshandlades under natten i Märsta: - Utredningsläget är gott, säger Towe Hägg, presstalesperson vid Polisens ledningscentral.

marina_helsida
speedy_helsida
happy_homes_mars
stottasigtuna_helsida
defacto_helsida
connys_helsida
valvet_helsida
swedol_outsider
nrh
marina_outsider
studeravidare_outsider
ridskola_2020_outsider
kcbygg_outsider
stottasigtuna_outsider
valvet_outsider
studenten2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
speedy_outsider