Foto: Sigtuna Naturskola/Facebook

6000 planetskötare har utbildats

Sigtuna kommun startade för tio år sedan ett projekt med att utbilda planetskötare där grundskoleelever får skriva ner sina löften.

Efter FN:s klimatmöte 2009 i Köpenhamn tog Naturskolan och Peja Snöbohm initiativ till att utbilda planetskötare. Det innebär att alla grundskoleelever får driva ner sina löften, lösningar och önskningar kring miljö- och klimatfrågor. Detta i form av en klimathand där man skriver en tanke per finger.

I sin tur blev det grunden till en Handbok för Planetskötare som är mer aktuell än någonsin.
– Vi sa att vi skulle sprida barnensbudskap så långt vi kunde – och det blev hela vägen till makthavarna som deltog i klimatkonferensen, säger Peja till kommunens hemsida

Peja åkte själv ner till Köpenhamn 2009 med 4000 klimathänder i en glasbehållare. Under sin skolgång kommer samtliga kommunens elever i kontakt med med naturskolan och Peja.
– Vår natur är ju själva förutsättningen för vår tillvaro, för vårt liv. För att vi ska kunna göra det arbete som krävs för att bevara naturen och planeten, tror jag att det är nödvändigt att utveckla ett engagemang och en relation till naturen redan i tidig ålder. Jag skulle uppskatta att vi de senaste tio åren utbildat omkring 6000 planetskötare i Sigtuna kommun, berättar Peja.

sommarlov

Mängder av aktiviteter i kommunen under sommarlovet

Nyheter Sigtuna kommun har ett stort utbud av aktiviteter för barn och unga under sommarlovet 2025. I Märsta, Valsta, Sigtuna och Rosersberg arrangeras kostnadsfria eller subventionerade aktiviteter genom kulturförvaltningen, fritidsgårdarna, biblioteken och lokala föreningar.

sportlov

Så blir sportlovet i kommunen

Nyheter Vecka 9 är det dags för sportlov i Sigtuna kommun, och det bjuds på ett brett utbud av kostnadsfria aktiviteter för barn och unga upp till 19 år. Oavsett om du gillar sport, kultur, äventyr eller bara vill ha kul med vänner, finns det något för alla.

Mer än var tionde gymnasieelev fick studiebidraget indraget

Nyheter Färska siffror från Centrala Studiestödsnämnden (CSN) visar att 10,7 procent av gymnasieeleverna i Sigtuna kommun fick sitt studiebidrag indraget under det senaste läsåret. Detta motsvarar 204 elever, en ökning från 198 elever förra läsåret, trots att andelen minskat med 0,4 procentenheter.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening