centrum_jul_panorama
Foto: Genrebild/Riksbanken

5,6 miljoner för politik under 2015

Sigtuna kommun betalade under 2015 ut 5,6 miljoner kronor till de politiska partierna i fullmäktige.

defacto_jul_artikel

Enligt kommunallagen ska kommunen betala ut partistöd baserat på bland annat det antal mandat ett parti har. Partiet ska verka lokalt för att stärka deras ställning i den kommunala demokratin. Vad partierna ska använda pengarna till finns det dock inga bestämmelser till:
– Det finns inget i kommunallagen som reglerar partiernas ”inre” arbete det bestämmer partierna själva över, säger Lotta Liedberg på Sveriges kommuner och landsting till märsta.nu

Ny lag om att redovisa vad man gör för pengarna
Utöver partistödet betalar kommunen även ut medel för administrativt stöd, exempelvis kostnader för lokalhyra eller en del av kostnaden för politiska sekreterare. Inte oväntat är det Socialdemokraterna och Moderaterna som fick mest pengar utbetalt. Socialdemokraterna totalt 1,86 miljoner och Moderaterna 1,4 miljoner kronor. Centerpartiet var det parti som fick ut minst totalt sett, bara 156 000 kronor. En ny lag trädde i kraft som innebär att partierna måste redovisa vad de gör för pengarna. Redovisningen ska lämnas in till kommunfullmäktige senast 30 juni 2016.

trainingpartner_jobb_helsida

Uppmaningen: Släck ljusen

Notiser Under december sker en hel del bränder med anledning av levande ljus och brandkår uppmanar allmänheten att vara noga med släckning när man lämnar sin bostad.

defacto_jul

Nya busstider på måndag

Nyheter På måndag träder den nya busstidtabellen i kraft som kritiserats av kommuninvånare: - Varje dag reser mellan 3 000 och 4 000 personer med linje 570 mellan Märsta och Sigtuna. Med dessa ändringar kommer vi öka medelhastigheten och korta ner restiderna på den här linjen med 10 minuter, säger Malin Fordham, affärsutvecklare på Transdev.

Valsta får återvinningsstation

Nyheter Nu får Valsta sin efterfrågade återvinningsstation igen: - Efter ett gott samarbete med kommunen har vi nu lyckats hitta yta för ännu en återvinningsstation i Sigtuna. Vi är glada att kunna tillgodose det behov som finns, säger Annika Ahlberg, regionchef på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

julbord_helsida

Rekordmånga hundar intar Arlanda

Nyheter Happy Dog-konceptet hos Clarion kommer till detta nyår att slå rekord: - Happy Dog konceptet har verkligen blivit en succè, säger Clarion Hotel Arlandas VD Björn Callin.

happyhomes_2019
greeknighthelsida
centrum_jul_helsida
sigtunavatten_standard

Fler borde cykla till jobbet

Nyheter Fler borde cykla till jobbet i Sigtuna kommun, det anser Klas Elm, VD Svensk Cykling och Lars Strömgren, ordförande Cykelfrämjandet, i en debattartikel.

colorama_jul
ica_oktober

Tunnel byggs mellan Scandinavian XPO och Arlanda

Nyheter En ny tunnel kommer att förbinda Scandinavian XPO med Arlanda: - Vår ambition är att skapa en internationell mötesarena för hela Skandinavien och då är tillgängligheten till Arlanda av yttersta vikt, säger Dieters Sand, VD på Arlandastad Holding.

tp_outsider
connys
greeknight_outsider
trainingpartner_jobb_outsider
nrh
julbord