moderater_pan_sommar
Foto: Genrebild/Riksbanken

5,6 miljoner för politik under 2015

Sigtuna kommun betalade under 2015 ut 5,6 miljoner kronor till de politiska partierna i fullmäktige.

centrum_artikel

Enligt kommunallagen ska kommunen betala ut partistöd baserat på bland annat det antal mandat ett parti har. Partiet ska verka lokalt för att stärka deras ställning i den kommunala demokratin. Vad partierna ska använda pengarna till finns det dock inga bestämmelser till:
– Det finns inget i kommunallagen som reglerar partiernas ”inre” arbete det bestämmer partierna själva över, säger Lotta Liedberg på Sveriges kommuner och landsting till märsta.nu

Ny lag om att redovisa vad man gör för pengarna
Utöver partistödet betalar kommunen även ut medel för administrativt stöd, exempelvis kostnader för lokalhyra eller en del av kostnaden för politiska sekreterare. Inte oväntat är det Socialdemokraterna och Moderaterna som fick mest pengar utbetalt. Socialdemokraterna totalt 1,86 miljoner och Moderaterna 1,4 miljoner kronor. Centerpartiet var det parti som fick ut minst totalt sett, bara 156 000 kronor. En ny lag trädde i kraft som innebär att partierna måste redovisa vad de gör för pengarna. Redovisningen ska lämnas in till kommunfullmäktige senast 30 juni 2016.

2020_helsida

Så vill Bergqvist (L) vända trenden i Valsta

Politik Liberalerna har suttit i kommunledningen i olika konstellationer sedan 2014. Under 2021 klassades Valsta som utsatt område men till 2030 ska alla utsatta områden vara borta enligt förslag från partiet.

dack-helsida

Märstabo döms i blocketbedrägeri

Notiser En man från Märsta döms för grovt penningtvättsbrott sedan han lurat andra att betala in pengar för varor, pengarna skickades sedan vidare till andra konton.

happyhomes_sommar2020
bostad_helsida
helsida_var2021
defacto_helsida
mp_host_helsida

Askerson bemöter kritiken: (S) far med osanning

Politik Efter kritiken som Socialdemokraterna riktat mot Mattias Askerson för att på "eget bevåg" JO-anmält Migrationsverket talar han nu ut: - Socialdemokraterna far med osanning när de påstår att jag i samband med ärenden på föregående nämndsammanträde brutit mot kommunens regler eller att jag vid sammanträdet fick kritik för att ha gjort så. Det är ett mycket anmärkningsvärt agerande från Socialdemokraterna.

connys_helsida
centrum_helsida2020
EXTRA

Hård kritik mot Askerson för JO-anmälan

Politik Sigtuna kommun JO-anmälde Migrationsverket för hanteringen kring nyanlända som slussas till kommunen, dock hävdar Socialdemokraterna att nämndordförande Mattias Askerson (M) inte kan agera själv i en anmälan.

coronapandemin

Sju områden med lägre vaccinationstäckning

Notiser Vaccinationen mot covid-19 går vidare i kommunen och en vaccinbuss har satts in i veckan i Märsta där det är lägre andel vaccinerade.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

sigtuna_vatten_outsider
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
bostad_outsider
centrum_sommar_out
dack-outsider
nrh
mp-outsider
connys