panorama_centrum
Foto: Henrik Nero/Moderaterna

Ordförandebeslut om försörjningsstöd tas om

Mattias Askerson (M), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden får bakläxa av Förvaltningsrätten för att han inte hanterade frågan gällande att inte betala försörjningsstöd till personer som vistas illegalt i landet på rätt sätt.

I januari 2018 fattade Mattias Askerson (M) ett så kallat ordförandebeslut i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden om att personer som vistas illegalt i Sverige inte skulle få försörjningsstöd av Sigtuna kommun. Men ett ordförandebeslut måste anmälas till ansvarig nämnd på nästkommande sammanträde. Av okänd anledning gjordes inte detta enligt Moderaterna utan det gjordes flera månader senare.

När Askerson själv upptäckte misstaget begärde han att hanteringen skulle laglighetsprövas i Förvaltningsrätten. Nu har beslutet kommit och Askersons ordförandebeslut upphävs.
– Jag delar förvaltningsrättens bedömning att anmälan av ordförandebeslutet till nämnden inte har skett enligt gällande lag, säger Mattias Askerson (M). Misstaget ligger på mitt ansvar och för mig är det viktigt att rätta till fel som jag gjort. Det är också grunden till min begäran hos förvaltningsrätten, fortsätter Mattias Askerson.

Dock anser Förvaltningsrätten inte att själva beslutet brutit mot lag utan endast hanteringen. Askerson kommer därför att lyfta fram ett nya beslutsärende med samma innehåll på nästkommande sammanträde:
– Sigtuna kommun ska inte betala ut försörjningsstöd till personer som vistas i Sverige illegalt och därför kommer jag föreslå nämnden att besluta i enlighet med det på nämndens sammanträde i juni, avslutar Mattias Askerson

centrum_sommar2022_helsida
connys_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

marinan_helsida
ewas_helsida
mp_helsida_april
EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

defacto_helsida
liber_helsida

Pristak införs i SL-trafiken

Nyheter Region Stockholms Trafiknämn har klubbat igenom ett pristak i SL-trafiken: - Bort med onödiga debiteringar och in med resenärerna. Det är målet när vi inför capping. Först ut är enkelbiljetter med målet att också öppna upp för månadskorten, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för trafiknämnden.

2020_helsida

Gemensam skogsstrategi i länet

Nyheter Länsstyrelsen har antagit en gemensam strategi för skogar i länet: - Vi behöver göra skogen och dess betydelse och möjligheter mer känd. Det övergripande målet är att ha en livskraftig och varierad skogsnäring i länet, med hållbarhet och tillväxt i fokus, säger landshövding Sven-Erik Österberg.

Kommunledningen välkomnar Arlandautredningen

Politik På fredagen presenterade regeringen resultatet av Arlandautredningen: - Det är oerhört tillfredsställande att utredningen nu föreslår att en Arlandaförhandlare utses. Det är något jag och Sigtuna kommun de senaste fyra åren lagt mycket tid på att få till stånd, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

ewas_outsider
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider
moderat_outsider
centrum_sommar_outsider2022
swedol_outsider
nrh
marina_outsider
mp_outsider2022
connys