eldsjal2024_pan
Foto: Arkivbild/Daniel Iskander

Över 2000 ensamkommande flyktingbarn passerade kommunen

Sammanslutningen KSL, Kommunerna i Stockholms Län, har släppt en rapport över samtliga kommuners kostnader för de ensamkommande flyktingbarnen 2015. Sigtunas nota slutade på 58 miljoner endast för boende för barnen.

centrum_artikel_host

Siffror från Kommunerna i Stockholms Län, KSL, visar att Sigtuna kommun under 2015 hade en genomströmning av ensamkommande flyktingbarn på över 2100 stycken. Anvisningen var cirka 60, dvs det var antalet som kommunen skulle ordna boende, skola och omsorg för. Kostnaden för boende som kommunen hade, både i kommunen och placeringar utanför kommungränsen uppgick till 58 miljoner kronor. Totalt i länet kostade placeringarna nära 900 miljoner kronor. KSL konstaterar att länet tvingades ta emot mycket fler barn än anvisningen från Migrationsverket som var på 888 stycken. Istället hamnade cirka 5500 barn i länets 26 kommuner. De flesta i Stockholm men även Nacka, Täby och Haninge tog en del.

Många barn placerades någon annanstans
Dock visar rapporten att bland annat Täby valde att placera ca 220 av sina barn i andra kommuner. Sigtuna placerade bara 12 barn i andra kommuner, 11 av dessa i Väsby. 62 barn placerades i Sigtuna från andra kommuner, 22 av dessa från Stockholms kommun som hanterade nästan hälften av alla anvisade barn i länet. Sett till befolkningsmängden var Sigtuna en av de kommuner som tog emot minst antal med cirka 0,13 procent. Den som tog emot flest var Bro med en halv procent av sin befolkningsmängd. KSL konstaterar att bristen på boenden tvingade kommunerna att hitta alternativ till placeringar i den egna kommunen. Man var också tvungna att öppna upp för nya placeringsformer i bland annat jourhem, HVB-hem eller familjehem. Som mest betalade Sigtuna kommun 4500 kronor per dygn för en plats och som lägst 140 kronor, det var ett jourhem som krävde 4500 kronor för ett dygn av kommunen. Slutligen framgår att det per 31/12 2015 fanns 132 platser för ensamkommande i kommunen.

mp_helsida_eu
pantamera_avc_helsida
eldsjal2024_helsida
storemore_helsida
centrum_host_helsida

EPA-bil körde in i mur i Sigtuna

Blåljus Tidigt på eftermiddagen den 15 april rapporterades en trafikolycka i Sigtuna där en A-traktor påstås ha kört in i en mur längs Drottning Kristinas väg och Stora gatan. Polisen fick larm om händelsen vid 15-tiden på måndagen.

connys_helsida
steningekompani_helsida

Nu har akutskolan öppnat

Nyheter Akutskolan som är en del av kommunledningens tiopunktsprogram har öppnat: - I Sigtuna kommuns skolor ska man känna trygghet och studiero. Att etablera en akutskola är vårt sätt att skapa goda förutsättningar för en trygg tillvaro där förutsättningar ges för att eleverna ska klara grundskolan med godkända betyg, samtidigt som vi får möjlighet att bryta destruktiva beteenden hos de som stör och förstör för andra, säger Mattias Askerson, ordförande i förskole- och grundskolenämnden

Bevakningsbolaget Avarn riskerar böter

Nyheter Transports skyddsombud har slagit larm om bristerna i arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket. Efter en inspektion på Arlanda flygplats riskerar bevakningsbolaget Avarn Security böter på upp till 100 000 kronor om inga åtgärder vidtas.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
centrum_outsider_host
pantamera_out
mp_eu_outsider
stentekompani_outsider
storemore_out
eldsjal2024_out
ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna