eldsjal2024_pan
Foto: Pressbild/Vattenfall

Vindkraftsbolaget får tillskottet

Som väntat var det heta känslor kring ärendet att skjuta in 750 000 kronor i Energioperatörerna AB som är kommunens vindkraftbolag. Kommunalrådet Dan Rosenholm (FP) motiverade tillskottet med att det är det bästa för kommunen idag.

centrum_artikel_host
Skillnaderna mellan majoritet och opposition var glasklar på fullmäktige när aktieägartillskottet till Energioperatörerna AB skulle diskuteras. Majoriteten och Vänsterpartiet yrkade bifall för att göra det bästa av situationen. Oppositionen plus Sverigedemokraterna var kritiska. Mårten Fintling (C) vars parti klubbade igenom köpet av vindkraftverket 2012 medgav att det nu har blivit en dålig affär för kommunen. Petri Perälä (V) gick igång när det skulle pratas ägande av produktionsmedlen. Perälä hade kvällen till ära ett Karl Marx-inspirerat skägg:
– Äntligen får vi diskutera detta i kommunfullmäktige. Självklart ska produktionsmedlen ägas av folket. Vi vill skjuta in pengar och yrkar bifall, sa Perälä i talarstolen.
Holst: Ingen el till kommunen
Olov Holst (M) var engagerad i frågan och visade uppgifter på att det aktuella verket som Energioperatörerna äger inte levererar el till kommunen utan till den öppna marknaden där det säljs. Holst var kritiskt mot att kommunen på detta sätt subventionerar ett företag på en fri marknad. Dan Rosenholm (FP) medgav att vindkraften var en dålig affär för kommunen men för att inte göra situationen sämre så var det bäst att skjuta in pengarna. Kommunledningen presenterade siffror om att om man säljer idag så backar man 9,5 miljoner kronor eftersom det bokförda värdet och marknadsvärdet skiljer sig. Lars Bryntesson (S) poängterade att även om det är en dålig affär så har kommunen tagit ansvar för att det byggts vindkraftverk. Efter votering blev det bifall för kommunstyrelsens förslag med siffrorna 27-24.
Öppet för privata aktörer i skolan 
I övrigt var det ett lugnt fullmäktige där Pernilla Bergqvist (FP) fick svara på frågor om etablering av friskolor i kommunen, något som hon sa att kommunledningen var öppna för. Det anmäldes motioner om otryggheten i kommunen från Mattias Askerson (M) och Sören Sundh (SD) om kontanta betalmedel i kommunala verksamheten. Tre medborgarförslag anmäldes också; Bygge av stor lekplats för barn i alla åldrar, tillsättning av fältassistenter och en nattlig förbindelse mellan Sigtuna och Arlanda.
centrum_host_helsida
eldsjal2024_helsida
storemore_helsida
steningekompani_helsida
pantamera_avc_helsida

EPA-bil körde in i mur i Sigtuna

Blåljus Tidigt på eftermiddagen den 15 april rapporterades en trafikolycka i Sigtuna där en A-traktor påstås ha kört in i en mur längs Drottning Kristinas väg och Stora gatan. Polisen fick larm om händelsen vid 15-tiden på måndagen.

connys_helsida
mp_helsida_eu

Nu har akutskolan öppnat

Nyheter Akutskolan som är en del av kommunledningens tiopunktsprogram har öppnat: - I Sigtuna kommuns skolor ska man känna trygghet och studiero. Att etablera en akutskola är vårt sätt att skapa goda förutsättningar för en trygg tillvaro där förutsättningar ges för att eleverna ska klara grundskolan med godkända betyg, samtidigt som vi får möjlighet att bryta destruktiva beteenden hos de som stör och förstör för andra, säger Mattias Askerson, ordförande i förskole- och grundskolenämnden

Bevakningsbolaget Avarn riskerar böter

Nyheter Transports skyddsombud har slagit larm om bristerna i arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket. Efter en inspektion på Arlanda flygplats riskerar bevakningsbolaget Avarn Security böter på upp till 100 000 kronor om inga åtgärder vidtas.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

eldsjal2024_out
ridskola_2020_outsider
storemore_out
mp_eu_outsider
stentekompani_outsider
nrh_sigtuna
pantamera_out
centrum_outsider_host
connys