moderaterna_sep2020
Flera av de folkvalda politikerna har hamnat hos Kronofogden.Foto: Daniel Iskander/Arkiv

Var femte politiker i Kronofogdens register

Flera politiker i kommunen dras med tidigare betalningsförelägganden, Lola Svensson (S), som märsta.nu tidigare rapporterat om har skulder till Skatteverket på 62 000 kronor: - Jag är medveten om skulderna och ska betala dem i mars har jag tänkt, sa Lola till märsta.nu när vi sökte henne i ärendet i februari.

fraga_liberalerna

Flera av de folkvalda politikerna har haft problem med sin privata ekonomi, märsta.nu har kontrollerat samtliga 51 ledamöter och ersättare mot Skatteverket och Kronofogdens register. Det framgår att 11 av 51 ordinarie ledamöter har eller har haft förelägganden hos Kronofogden under de senaste fem åren samt 8 av 31 ersättare. Bara en ordinarie ledamot har fortfarande aktiva förelägganden samt skulder till Skatteverket; Lola Svensson (S).

Avgick 2014
Lola Svensson avgick under uppmärksammade former 2014 då märsta.nu kunde avslöja att hon och flera andra partikollegor haft skulder och betalningsförelägganden. Dåvarande ordföranden för Socialdemokraterna i Sigtuna kommun, Björn von Sydow, slog fast att man inte kan ha politiker som är skuldsatta. Svensson fick lämna uppdragen som ordförande i två nämnder men kvarstod som fullmäktigeledamot och valdes in för en ny mandatperiod 2014-2018.

Haft tufft med ekonomin
Enligt Skatteverket är Lola Svenssons skuld 62 690 kronor. Skulden ska enligt Lola Svensson ha uppstått de senaste åren då hon fått minskad inkomst till följd av att de politiska uppdragen minskat. Lola Svensson taxerade 2014 ca 530 000 kronor, trots den höga inkomsten har hon även flera aktuella betalningsförelägganden hos Kronofogden och den totala skulden uppgår till ca 74 000 kronor. Av dessa har Radiotjänst en fordran på 1477 kronor samt Transportstyrelsen avseende trängselskatt på 1020 kronor.
– Jag är medveten om skulden och hoppas kunna betala den nu i mars, jag har haft det tufft ekonomiskt under en tid, säger Lola Svensson till märsta.nu

Moderat med miljonskuld
Men Lola Svensson är inte den enda med skulder. En moderat ersättare som nu valt att avgå av privata skäl har en skuld på 1,9 miljoner kronor för indrivning. Enligt ersättaren beror skulden på att denne för 30 år sedan ingick ett borgensavtal. Moderaten avser heller inte att betala skulden, dessutom har Kronofogden fått i uppdrag att driva in uteblivna licenspengar för Radiotjänst.
– För att inte betala så mycket för den här borgenssumman så får jag restskatt där jag får tillbaka 13-17000 om året. Och då tar Kronofogden pengar direkt till Tv-licensen.

Ordinerad vila av läkare
Enligt moderatpolitikern får alltså Radiotjänst till slut sina pengar via restskatten men inkassobolaget som driver borgensfallet får mindre. Trots att politikern förlorat ett allmänt mål  så är denne alltså inte medgörlig till att göra rätt för sig. Anledningen är att personen anser sig lurad borgensaffären. Orsaken till avgången uppges dock inte ha med att märsta.nu börjat kontrollera politikernas privatekonomi utan av hälskoskäl. Läkaren ska ha ordinerat politikern att ta det lugn 3-4 månader. En begäran om entledigande från fullmäktige lämnades in förra veckan.

Harvey redde ut problemen
Michael Harvey hade ett flertal betalningsförelägganden för två år sedan när märsta.nu gjorde sin granskning, idag ligger dessa i hans förflutna och han lämnade sitt fullmäktigeuppdrag nyligen för att satsa mer på sin taxiverksamhet.

Jamshid Jamshidi, Research & Sammanställning
Daniel Iskander, Text

connys_helsida
julen_helsida
manskold_helsida
kristina_helsida
2020_helsida
speedy_vinter_helsida
EXTRA

Våldtäkt i Sigtuna

Blåljus En våldtäkt inträffade under natten i Sigtuna stad där en kvinna våldtogs av en man utomhus.

defacto_helsida

Rolstabon: Ökat antal vildsvin i området

Nyheter Vildsvinen ökar i länet och en som känner av det är rolstabon Lorenzo Garcia: - Nog har jag vildsvin och rådjur i Rolsta. Som tur är skrämmer hästarna dem från fastigheten, säger Lorenzo.

meko_helsida
centrum_helsida2020
happyhomes_sommar2020

IS-kvinna greps på Arlanda

Blåljus En kvinna som misstänks ha tagit sitt barn till Syrien och anslutit sig till till Islamiska staten greps vid ankomst till Arlanda under måndagen.

budget 2021

Nu är budgeten klubbad

Politik Nu har budgeten för 2021 klubbats: - Tack vare väl genomförda reformer de två senaste åren har vi kunnat sanera och förstärka ekonomin, vilket gör att vi kan tillföra kärnverksamheterna; förskola, skola, vård, omsorg och trygghet ytterligare resurser, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

kristina_outsider
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
centrum_sommar_out
sigtuna_vatten_outsider
manskold_outsider
julen_outsider
nrh
budget_outsider
speedy_vinter2020_outsider
meko_outsider