moderaterna_juni
Gifterna i Oxundasjön har kartlagtsFoto: Genrebild
Här ligger OxundasjönFoto: Maps

Två ton PCB i Oxundasjön

Oxundasjön som delas mellan Väsby och Sigtuna kommuner är full av PCB enligt ett pressmeddelande från Upplands-Väsby kommun: - Så vitt vi känner till är detta den största samlade mängd PCB som påträffats i miljön på en enskild plats i Sverige, säger Magnus Karlsson forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

Det finns ca 2 ton av miljögiftet PCB som i Oxundasjön som delas mellan Väsby och Sigtuna. Sigtuna och Upplands-Väsby har tidigare varnat för att man inte ska äta fisk som fångats i sjön.
– Giftet ligger ner till 30 centimeters djup i sedimenten, vilket tyder på att tillförseln av PCB till området har pågått sedan 1960-talet, säger Magnus Karlsson, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

Konsekvenserna ska kartläggas
En fördjupad undersökning av gifterna i sjön färdigställdes i januari i år och den totala mängden PCB har då beräknats till 2 ton. Källan till utsläppen har ännu inte lokaliserats enligt ett pressmeddelande från Upplands-Väsby men från deras sida kommer fortsätta provtagningar att pågå både i sjön och i Väsbyån. Resultatet ska presenteras under våren 2016. Förutom de berörda kommunerna är IVL Svenska Miljöinstitutet, Länsstyrelsen, Ramböll och Melica Biologikonsult involverade i arbetet med att spåra källan och utreda vilka konsekvenser PCB:n kommer att medföra.

Miljökommunalrådet Pierre Cengiz-Edstrand (MP) uppger för märsta.nu att risken för människor är att äta fisken som fångas och det har man redan varnat för.
– Som miljökommunalråd är jag är bekymrad över de höga halterna och hur de kan påverka vattnet i Rosersbergsviken och de djur som lever där. Våra tjänstemän arbetar med frågan och jag kommer att följa det fortsatta arbetet noggrant.

Bilbrand i Valsta

Blåljus Två bilar brann under natten i Valstavägen: - De har inte börjat brinna av sig själva, så mycket vet vi i alla fall, säger Mats Almquist, vakthavande befäl på regionledningscentralen i Stockholm, till Aftonbladet.

sap_valet2018
sportfiskebanner2
EXTRA

Khalifa beviljas inte ansvarsfrihet

Politik Kommunfullmäktige ger inte förre kommunstyrelseordföranden Ibrahim Khalifa (S) ansvarsfrihet för sin tid som ordförande i Kommunstyrelsen för tiden 1 januari-21 september 2017: - Det hela är enkelt – har man brutit mot kommunallagen, då SKA man inte beviljas ansvarsfrihet, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

vuxenutbildning2
februari
brf_englamarken

Barnrum för 9-12-åringar på bibliotek

Ung & Student Ett rum för 9-12-åringar har invigts på Märsta bibliotek: - Hela idén till rummet är från barnen själva och de har också varit delaktiga i att skapa det, säger barnbibliotekarien Hedda Svenblad.

Trafikstrategin får vänta

Nyheter Kommunen avbryter arbetet med att ta fram en trafikstrategi, detta för att en ny översiktsplan kommer att tas fram under kommande mandatperiod.

objekt4
vuxentutbildning
outsider_moderat
sap_outsider
standard_ridskola
connys
objekt3
forskontor
sigtunavatten_standard
veterankraft_standard
outsider_defacto
Norra Redovisningshuset
objekt2
val2018
nfc_vinter