moderaterna_feb
Gifterna i Oxundasjön har kartlagtsFoto: Genrebild
Här ligger OxundasjönFoto: Maps

Två ton PCB i Oxundasjön

Oxundasjön som delas mellan Väsby och Sigtuna kommuner är full av PCB enligt ett pressmeddelande från Upplands-Väsby kommun: - Så vitt vi känner till är detta den största samlade mängd PCB som påträffats i miljön på en enskild plats i Sverige, säger Magnus Karlsson forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

Det finns ca 2 ton av miljögiftet PCB som i Oxundasjön som delas mellan Väsby och Sigtuna. Sigtuna och Upplands-Väsby har tidigare varnat för att man inte ska äta fisk som fångats i sjön.
– Giftet ligger ner till 30 centimeters djup i sedimenten, vilket tyder på att tillförseln av PCB till området har pågått sedan 1960-talet, säger Magnus Karlsson, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

Konsekvenserna ska kartläggas
En fördjupad undersökning av gifterna i sjön färdigställdes i januari i år och den totala mängden PCB har då beräknats till 2 ton. Källan till utsläppen har ännu inte lokaliserats enligt ett pressmeddelande från Upplands-Väsby men från deras sida kommer fortsätta provtagningar att pågå både i sjön och i Väsbyån. Resultatet ska presenteras under våren 2016. Förutom de berörda kommunerna är IVL Svenska Miljöinstitutet, Länsstyrelsen, Ramböll och Melica Biologikonsult involverade i arbetet med att spåra källan och utreda vilka konsekvenser PCB:n kommer att medföra.

Miljökommunalrådet Pierre Cengiz-Edstrand (MP) uppger för märsta.nu att risken för människor är att äta fisken som fångas och det har man redan varnat för.
– Som miljökommunalråd är jag är bekymrad över de höga halterna och hur de kan påverka vattnet i Rosersbergsviken och de djur som lever där. Våra tjänstemän arbetar med frågan och jag kommer att följa det fortsatta arbetet noggrant.

februari
sigtuna_bygglov

Muslimsk församling vill bygga moské

Nyheter Den muslimska församlingen Ahmadiyya Muslimska samfundet Stockholm har skickat in en intresseförfrågan till kommundirektör Christer Wikström avseende att få uppföra en moské i kommunen.

forskontor

Spadtag för 69 lägenheter i Sigtuna

Bostad SigtunaHem tog på torsdagen spadtag för sitt första bygge i Sigtuna stadsängar: - Det känns spännande att få visualisera det här med en film som kan leva vidare längre än ett mer konventionellt och symboliskt första spadtag säger Peter Sohlberg, projektchef, SigtunaHem.

Körkortslös bilist stoppad i Märsta

Blåljus En bilförare blev stoppad av polis på Steninge Backe under torsdagen. – Personen kunde inte uppvisa ett körkort och blev rapporterad för olovlig körning, säger Sven-Erik Olsson vid polisen.

Boende rasar över P-kaos på Sätuna

Nyheter Irritationen över parkeringssituationen på Sätunavägen är stor, boende anser att det är för få parkeringsplatser och reglerna för hårda samtidigt som parkeringsvakter är flitiga med att lappa: - I min omgivning i centrala Märsta åker dom på nätterna och skriver böter enligt sin bedömning. Att sen överklaga och bevisa att den P-boten är fel går via Polismyndigheten i Stockholm, säger en boende på Sätunavägen till märsta.nu

Elever ska motverka självmobbing

Ung & Student Chantal Luksitch från Märsta är med i UF företaget BaM UF tillsammans med Neda Karimi från Akalla. Tillsammans säljer de speglar för att motverka självmobbing: - Människan är sin egna störta mobbare och använder spegeln som ett verktyg för att spegla sig i för att hitta sina komplex och de minsta felen, skriver BaM UF i ett mail till märsta.nu

Norra Redovisningshuset
standard
matcher_skanela
objekt4
connys
standard_ridskola
outsider_defacto
Festspecialisten – Standard
sigtunavatten_feb
objekt2
objekt3
vuxentutbildning