varumarke_defacto_sommar
Gifterna i Oxundasjön har kartlagtsFoto: Genrebild
Här ligger OxundasjönFoto: Maps

Två ton PCB i Oxundasjön

Oxundasjön som delas mellan Väsby och Sigtuna kommuner är full av PCB enligt ett pressmeddelande från Upplands-Väsby kommun: - Så vitt vi känner till är detta den största samlade mängd PCB som påträffats i miljön på en enskild plats i Sverige, säger Magnus Karlsson forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

marstac_aug

Det finns ca 2 ton av miljögiftet PCB som i Oxundasjön som delas mellan Väsby och Sigtuna. Sigtuna och Upplands-Väsby har tidigare varnat för att man inte ska äta fisk som fångats i sjön.
– Giftet ligger ner till 30 centimeters djup i sedimenten, vilket tyder på att tillförseln av PCB till området har pågått sedan 1960-talet, säger Magnus Karlsson, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

Konsekvenserna ska kartläggas
En fördjupad undersökning av gifterna i sjön färdigställdes i januari i år och den totala mängden PCB har då beräknats till 2 ton. Källan till utsläppen har ännu inte lokaliserats enligt ett pressmeddelande från Upplands-Väsby men från deras sida kommer fortsätta provtagningar att pågå både i sjön och i Väsbyån. Resultatet ska presenteras under våren 2016. Förutom de berörda kommunerna är IVL Svenska Miljöinstitutet, Länsstyrelsen, Ramböll och Melica Biologikonsult involverade i arbetet med att spåra källan och utreda vilka konsekvenser PCB:n kommer att medföra.

Miljökommunalrådet Pierre Cengiz-Edstrand (MP) uppger för märsta.nu att risken för människor är att äta fisken som fångas och det har man redan varnat för.
– Som miljökommunalråd är jag är bekymrad över de höga halterna och hur de kan påverka vattnet i Rosersbergsviken och de djur som lever där. Våra tjänstemän arbetar med frågan och jag kommer att följa det fortsatta arbetet noggrant.

forskontor

Föräldrar fick hembesök av polis

Nyheter Polisen i Stockholm Nord genomförde besök hos familjer där man misstänker att ungdomar använt narkotika: - Vi knackar på redan vid en svag misstanke, säger Magnus Carmelid på Sollentuna-polisen till tidningen Mitt i.

happy_homes_sommar

Tung trafik genom Rosersberg

Nyheter Sedan järnvägsövergången över Slottsvägen stängdes har den tunga trafiken ökat genom Rosersbergs villastad: - Jag räknade till fyra lastbilar på kort tid i samband med vår incident, säger Dick Lyngbrant, rosersbergare.

vinter_bil
extra

Fiberavbrott för IP-Onlys nät

Nyheter Sedan igår torsdag råder en driftstörning för IP-Onlys kunder i kommunen: - Det är en nätstörning som påverkar våra, och våra tjänsteleverantörers, kunder i hela kommunen, säger Niclas Karnhill, pressansvarig för IP-Only.

dackia_vinter2018
mordet i bromma

Märstabor häktades misstänkta för medhjälp till mord

Nyheter Märstaborna häktades under förmiddagen misstänkta för medhjälp till mord i Bromma, samtidigt har en tredje person anhållits rapporterar Aftonbladet: - Detta visar på en total likgiltighet för andra människors liv och hälsa, säger kommenderingschefen Manne Jönsson i ett pressmeddelande från Polisen i Stockholm.

defacto_panorama_boka_mote

Arlandagymnasiet öppnar upp alla program för idrott och kultur

Ung & Student Från och med hösten 2018 kommer man att kunna kombinera idrott/kultur med samtliga program förutom flygteknik på Arlandagymnasiet: - Under 2017-2018 har vi rekord i antalet idrottselever på Arlandagymnasiet, hela 171 stycken nu, det kommer säkert att bli fler när yrkesprogrammen också öppnas upp för kombinationsstudier och inriktningar, säger fotbollstränaren på Arlandagymnasiet Martin Möller till märsta.nu

budget 2018

Besparingar på 80 miljoner – Men skola och trygghet får mer

Politik Trots högkonjunktur har det varit ett tufft utgångsläge för budgeten 2018, det säger nytillträdde kommunstyrelseordföranden Olov Holst till märsta.nu: - Kommunen är i ett utsatt ekonomiskt läge. För att nå ett positivt resultat på endast 1 miljon kronor på sista raden är kommunen tvungen att effektivisera sin verksamhet med 80 miljoner.

insatsen i steningehöjden

uppdaterad Ingen koppling till mord vid tillslag i Steningehöjden

Nyheter Piketstyrkan slog till mot en bostad i Steningehöjden under måndagseftermiddagen, men de fyra som greps och anhölls är inte misstänkta för inblandning i mordet i Bromma som det först rapporterades om.

Skärpta krav på pendeltågen

Nyheter SL håller inne med 50 miljoner kronor på pendeltågoperatören MTR: - Den bästa trafiken får vi genom gott samarbete med vår leverantör. Samtidigt måste vi säkra stockholmarnas resor, även när samarbete inte räcker. Vi har rätt i vårt avtal att lägga ytterligare ekonomisk kraft bakom våra krav, den rätten utnyttjar vi nu, säger Fredrik Cavalli-Björkman, trafikdirektör.

EXTRA

uppdaterad Pistolrånare slog till mot lägenhet

Blåljus Flera beväpnade gärningsmän trängde sig in i en lägenhet i Märsta och rånade de boende. De försvann sedan från platsen på okänt sätt. – Vi har hundpatruller och ett antal patruller som söker, sa Mats Almqvist vid polisen i samband med insatsen.

Trasig buss blockerar korsning

Notiser En trasig buss står i korsningen in till Arlandastad sedan 14.40-tiden och räkna med en del framkomlighetsproblem i samband med bärgningsarbete där.

blackfriday
Norra Redovisningshuset
agy2
lions_standard
dogranch
colorama_jan
connys
nfc_vinter
slutstation
frisyr2018
standard
skolgatan6d
matcher_skanela
standard_ridskola
Festspecialisten – Standard
cricketklubben
borg
stockholmsvagen24
yrkesutbildningen
dalgatan7b