moderaterna_tack
Gifterna i Oxundasjön har kartlagtsFoto: Genrebild
Här ligger OxundasjönFoto: Maps

Två ton PCB i Oxundasjön

Oxundasjön som delas mellan Väsby och Sigtuna kommuner är full av PCB enligt ett pressmeddelande från Upplands-Väsby kommun: - Så vitt vi känner till är detta den största samlade mängd PCB som påträffats i miljön på en enskild plats i Sverige, säger Magnus Karlsson forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

Det finns ca 2 ton av miljögiftet PCB som i Oxundasjön som delas mellan Väsby och Sigtuna. Sigtuna och Upplands-Väsby har tidigare varnat för att man inte ska äta fisk som fångats i sjön.
– Giftet ligger ner till 30 centimeters djup i sedimenten, vilket tyder på att tillförseln av PCB till området har pågått sedan 1960-talet, säger Magnus Karlsson, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

Konsekvenserna ska kartläggas
En fördjupad undersökning av gifterna i sjön färdigställdes i januari i år och den totala mängden PCB har då beräknats till 2 ton. Källan till utsläppen har ännu inte lokaliserats enligt ett pressmeddelande från Upplands-Väsby men från deras sida kommer fortsätta provtagningar att pågå både i sjön och i Väsbyån. Resultatet ska presenteras under våren 2016. Förutom de berörda kommunerna är IVL Svenska Miljöinstitutet, Länsstyrelsen, Ramböll och Melica Biologikonsult involverade i arbetet med att spåra källan och utreda vilka konsekvenser PCB:n kommer att medföra.

Miljökommunalrådet Pierre Cengiz-Edstrand (MP) uppger för märsta.nu att risken för människor är att äta fisken som fångas och det har man redan varnat för.
– Som miljökommunalråd är jag är bekymrad över de höga halterna och hur de kan påverka vattnet i Rosersbergsviken och de djur som lever där. Våra tjänstemän arbetar med frågan och jag kommer att följa det fortsatta arbetet noggrant.

defacto_banner_sep
valet2018

Holst mest kryssad i kommunens historia

Politik Olov Holst blev det mest kryssade politikern i kommunen med 1646 kryss: - Både kul och hedrande att så många tydligen har förtroende för mig. Men det här är en laginsats av hela moderatgänget som jobbat stenhårt för valsegern, säger Holst till märsta.nu

EXTRA

Stort bråk på Stationsgatan

Blåljus Efter ett bråk på Stationsgatan i natt upprättades flera anmälningar om misshandel: - Alla är misstänkta och målsägande verkar det som, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral.

happy_homes_juli
valet2018

Bosse kryssade sig in

Politik Bosse Andersson var på plats 15 på Centerpartiets lista men när personrösterna räknats klart fick han över 9 procent av personrösterna och får därmed plats i fullmäktige: - Jag tackar av hela mitt hjärta för det fantastiska stöd jag fått av de som kryssat mig, skriver Bosse i sms till märsta.nu

hostfest_centrum
defacto_host2018
Extra

Ungdomsbråk i Valsta

Blåljus Två ungdomsgängs slogs i Valsta under eftermiddagen: - En person blödde näsblod mem behövde inte sjukvård, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral

Olycka vid Haga

Blåljus Flera bilar krockade vid Haga och framkomligheten till och från Sigtuna är begränsad.

Extra

Biljakt på E4:an slutade vid Eurostop – en man gripen

Blåljus En bil vägrade stanna på E4:an vid Uppsala och en polisjakt inleddes. Färden tog slut på Eurostops parkering där föraren greps misstänkt för en rad olika brott. – Vi har även tagit bilen i beslag eftersom att personen är misstänk för liknande brottslighet i närtid, säger Johan Sohlberg vid Uppsalapolisen.

objekt2
nfc_vinter
sportfiske_banner
komvuxq3_4
outsider
sbrf_sep
objekt4
connys
Norra Redovisningshuset
objekt3
sigtunavatten_standard