socialdemokraterna_maj_panorama
Gifterna i Oxundasjön har kartlagtsFoto: Genrebild
Här ligger OxundasjönFoto: Maps

Två ton PCB i Oxundasjön

Oxundasjön som delas mellan Väsby och Sigtuna kommuner är full av PCB enligt ett pressmeddelande från Upplands-Väsby kommun: - Så vitt vi känner till är detta den största samlade mängd PCB som påträffats i miljön på en enskild plats i Sverige, säger Magnus Karlsson forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

centrum_artikel_host

Det finns ca 2 ton av miljögiftet PCB som i Oxundasjön som delas mellan Väsby och Sigtuna. Sigtuna och Upplands-Väsby har tidigare varnat för att man inte ska äta fisk som fångats i sjön.
– Giftet ligger ner till 30 centimeters djup i sedimenten, vilket tyder på att tillförseln av PCB till området har pågått sedan 1960-talet, säger Magnus Karlsson, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

Konsekvenserna ska kartläggas
En fördjupad undersökning av gifterna i sjön färdigställdes i januari i år och den totala mängden PCB har då beräknats till 2 ton. Källan till utsläppen har ännu inte lokaliserats enligt ett pressmeddelande från Upplands-Väsby men från deras sida kommer fortsätta provtagningar att pågå både i sjön och i Väsbyån. Resultatet ska presenteras under våren 2016. Förutom de berörda kommunerna är IVL Svenska Miljöinstitutet, Länsstyrelsen, Ramböll och Melica Biologikonsult involverade i arbetet med att spåra källan och utreda vilka konsekvenser PCB:n kommer att medföra.

Miljökommunalrådet Pierre Cengiz-Edstrand (MP) uppger för märsta.nu att risken för människor är att äta fisken som fångas och det har man redan varnat för.
– Som miljökommunalråd är jag är bekymrad över de höga halterna och hur de kan påverka vattnet i Rosersbergsviken och de djur som lever där. Våra tjänstemän arbetar med frågan och jag kommer att följa det fortsatta arbetet noggrant.

connys_helsida
mp_helsida_eu
pantamera_avc_helsida
forstamaj_helsida
eldsjal2024_helsida
EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

centrum_host_helsida
EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

stationshusen_outsider
centrum_outsider_host
eldsjal2024_out
pantamera_out
connys
ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna
mp_eu_outsider