moderat_sommar
Foto: Daniel Iskander

Två års fängelse för märstabo efter kidnappningen på Tingvalla

Domen efter Tingvalladramat meddelades på onsdagen och de två gärningsmännen döms till två respektive 1,2 års fängelse. En märstabo får det strängare straffet för att han varit mer delaktig.

centrum_artikel

En 29-årig märstabo och en 33-åring från Brandbergen stod åtalade för att ha hållit en person frihetsberövad på Tingvalla i november. De hotade att klippa av hans fingrar samt döda honom om de inte fick upplysningar om en händelse som inträffat i södra Sverige. När insatsstyrkan slog till fann man den frihetsberövade med tejpade händer och fötter samt bunden över halsen. En kvinna som var på besök hos männen under morgonen larmade polisen som bedömde fallet som skarpt och snabbt etablerade på Tingvallavägen 1 utanför SATS. Varken vittnet eller målsäganden dök dock upp på förhandlingarna 22 och 29 december, istället var det polismän som fick berätta om vad de såg inne i lägenheten.

Togs på bar gärning
Enligt vittnet och gärningsmännen själva ska de båda ha varit påverkade av droger, det uppgav de även i rätten och kunde därför inte minnas händelseförloppet. Rätten anser dock att det är en rätt stark bevisning när man tar gärningsmännen på bar gärning i och med att målsäganden var bunden inne i lägenheten samt att det fanns föremål i lägenheten för att kunna skada honom med. Märstabon anses vara mer drivande men även mannen från Brandbergen var delaktig tyckte rätten, det ansågs osannolikt att 33-åringen sovit hela natten och inte hört misshandeln. Det krävdes också två för att binda målsäganden menade rätten.

Inget skadestånd
Märstabon får den strängare påföljden 2 år eftersom han varit mer drivande, 33-åringen från Brandbergen döms till 1,5 år. De båda var även åtalade för en rad andra brott kring narkotika och vapenhantering som läggs till i straffvärdet. Olaga frihetsberövande ger minst 1 år i fängelse beroende på den skada som åsamkas den frihetsberövade samt vilka hot som föreligger. Dock blir det ingen skadestånd eftersom det inte finns något skadeståndsyrkande från målsäganden och den hotade kvinnan. De båda har tre veckor på sig att överklaga domen men de ska kvarstå i häktet tills dess att domen vinner laga kraft.

marina_helsida
happyhomes_sommar2020
connys_helsida
centrum_helsida2020
brobygget_midgard_helsida
speedy_helsida
sommar_sigtuna2020
spedition_sigtuna
defacto_helsida

Biljakt förbi Märsta

Blåljus En förare som vägrade stanna i samband med poliskontroll på E4:an satte fart från Knivsta mot Stockholm förbi Märsta.

brobygget_helsida_valsta
kaa_sigtuna_helsida
2020_helsida
sigtuna_natur_sommar_outsider
brobygget_midgard_outsider
brobygget_outsider_valsta
landsbygd_sigtuna_outsider
speedy_outsider
sigtuna_vatten_outsider
kaa_outsider
ridskola_2020_outsider
marina_outsider
centrum_sommar_out
swedol_outsider
studeravidare_outsider
nrh