eldsjal2024_pan
Foto: Daniel Iskander

Två års fängelse för märstabo efter kidnappningen på Tingvalla

Domen efter Tingvalladramat meddelades på onsdagen och de två gärningsmännen döms till två respektive 1,2 års fängelse. En märstabo får det strängare straffet för att han varit mer delaktig.

centrum_artikel_host

En 29-årig märstabo och en 33-åring från Brandbergen stod åtalade för att ha hållit en person frihetsberövad på Tingvalla i november. De hotade att klippa av hans fingrar samt döda honom om de inte fick upplysningar om en händelse som inträffat i södra Sverige. När insatsstyrkan slog till fann man den frihetsberövade med tejpade händer och fötter samt bunden över halsen. En kvinna som var på besök hos männen under morgonen larmade polisen som bedömde fallet som skarpt och snabbt etablerade på Tingvallavägen 1 utanför SATS. Varken vittnet eller målsäganden dök dock upp på förhandlingarna 22 och 29 december, istället var det polismän som fick berätta om vad de såg inne i lägenheten.

Togs på bar gärning
Enligt vittnet och gärningsmännen själva ska de båda ha varit påverkade av droger, det uppgav de även i rätten och kunde därför inte minnas händelseförloppet. Rätten anser dock att det är en rätt stark bevisning när man tar gärningsmännen på bar gärning i och med att målsäganden var bunden inne i lägenheten samt att det fanns föremål i lägenheten för att kunna skada honom med. Märstabon anses vara mer drivande men även mannen från Brandbergen var delaktig tyckte rätten, det ansågs osannolikt att 33-åringen sovit hela natten och inte hört misshandeln. Det krävdes också två för att binda målsäganden menade rätten.

Inget skadestånd
Märstabon får den strängare påföljden 2 år eftersom han varit mer drivande, 33-åringen från Brandbergen döms till 1,5 år. De båda var även åtalade för en rad andra brott kring narkotika och vapenhantering som läggs till i straffvärdet. Olaga frihetsberövande ger minst 1 år i fängelse beroende på den skada som åsamkas den frihetsberövade samt vilka hot som föreligger. Dock blir det ingen skadestånd eftersom det inte finns något skadeståndsyrkande från målsäganden och den hotade kvinnan. De båda har tre veckor på sig att överklaga domen men de ska kvarstå i häktet tills dess att domen vinner laga kraft.

Cykelutmaning för Naturklasser på Arlandagymnasiet

Nyheter Eleverna på Arlandagymnasiet tar pedalen till en ny nivå med en spännande cykelutmaning som pågår just nu. Initiativet kommer från deras biologilärare Mathias Alterman, och det har redan väckt stor entusiasm bland eleverna.

storemore_helsida
pantamera_avc_helsida
eldsjal2024_helsida
connys_helsida
steningekompani_helsida

EPA-bil körde in i mur i Sigtuna

Nyheter Tidigt på eftermiddagen den 15 april rapporterades en trafikolycka i Sigtuna där en A-traktor påstås ha kört in i en mur längs Drottning Kristinas väg och Stora gatan. Polisen fick larm om händelsen vid 15-tiden på måndagen.

mp_helsida_eu
centrum_host_helsida

Nu har akutskolan öppnat

Nyheter Akutskolan som är en del av kommunledningens tiopunktsprogram har öppnat: - I Sigtuna kommuns skolor ska man känna trygghet och studiero. Att etablera en akutskola är vårt sätt att skapa goda förutsättningar för en trygg tillvaro där förutsättningar ges för att eleverna ska klara grundskolan med godkända betyg, samtidigt som vi får möjlighet att bryta destruktiva beteenden hos de som stör och förstör för andra, säger Mattias Askerson, ordförande i förskole- och grundskolenämnden

Bevakningsbolaget Avarn riskerar böter

Nyheter Transports skyddsombud har slagit larm om bristerna i arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket. Efter en inspektion på Arlanda flygplats riskerar bevakningsbolaget Avarn Security böter på upp till 100 000 kronor om inga åtgärder vidtas.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

mp_eu_outsider
centrum_outsider_host
storemore_out
ridskola_2020_outsider
stentekompani_outsider
pantamera_out
nrh_sigtuna
connys
eldsjal2024_out