centrum_panorama2020
Valstaskolan i MärstaFoto: Jamshid Jamshidi/arkiv

Skolklasser flyttas – Anses för osäkert

Barn- och ungdomsförvaltningen avser flytta årskurserna 4 och 5 på Valstaskolan för att det anses för osäkert - både för elever och pedagoger.

Under måndagskvällen håller Socialdemokraterna ett krismöte för att diskutera situationen på Valstaskolan. Barn- och ungdomsförvaltningen har föreslagit att årskurserna 4 och 5 stängs ner och eleverna flyttas till andra skolor i kommunen.

Går inte garantera elevernas säkerhet
Orsaken ska enligt uppgifter till märsta.nu vara att det anses för osäkert för eleverna då flera incidenter med äldre ungdomar inträffat i anslutning till skolan, eller i närheten av skolfastigheten. Så sent som i fredags inträffade ett slagsmål mellan ungdomar efter en fotbollsturnering. Pedagoger ska även vara oroliga för att arbeta kvällstid samt för att parkera sina bilar i området.

Beslut på torsdag
På torsdag ska förslaget debatteras i Barn- och ungdomsnämnden. Risken finns att Liberalerna och Socialdemokraterna är oense, måndagskvällens krismöte är till för att Socialdemokraterna ska fatta ett beslut bland sina medlemmar om saken. Det lär finnas medlemmar som är för förvaltningens förslag samt en del som är emot.
– Vi har och vi kommer även framöver göra allt i vår makt för att säkerställa att alla elever når höga kunskapsresultat, mår bra och känner trygghet och studiero, säger nämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L) i en kommentar.
– Vi gör allt i vår makt för att eleverna ska få en så bra skolmiljö och utbildning som möjligt. Om eleverna i årskurs 4 och 5 byter skola kommer det att bli lättare för eleverna att nå kunskapsmålen. Men vi får också möjlighet att börja bryta segregationen på riktigt, säger Ali Wandi (S), vice ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

Enligt Bergqvist har Barn- och ungdomsnämnden i förra årets verksamhetsplan gett i uppdrag åt förvaltningen att utreda hur kommunen ska bli bättre på att bryta segregationen och öka likvärdigheten. En fråga som ska vara prioriterad, menar Bergqvist..
– Nu har vi ett ärende på gång kring detta. Förslaget går ut på att eleverna i årskurs 4 och 5 på Valstaskolan får byta till andra skolor i kommunen. Eleverna i årskurs 6, 7, 8 och 9 blir kvar på Valstaskolan.

”Blir bara spekulationer”
Men varken Johan Adler, grundskolechef, eller Leif Hildebrand, förvaltningschef vill bekräfta märsta.nu:s uppgifter om att det är otrygghet för de yngre eleverna som ligger till grund för förslaget.
– Om vi diskuterar det här så blir det bara spekulationer, det är ingenting som vi kan prata om just nu i alla fall, säger Leif Hildebrand.
– Om det skulle finnas en sådan diskussion så skulle den bara föras med nämnden och inte med någon utåt, säger Johan Adler.

Fotnot: märsta.nu har även sökt Valstaskolans rektor för en kommentar.

Daniel Iskander
Jamshid Jamshidi

connys_helsida
kcbygg_aug_helsida
2020_helsida
defacto_helsida
boisigtuna

Husläkarjourer föreslås avvecklas

Nyheter Systemet med husläkarjourer föreslås avvecklas: - Närakuterna ska ta hand patienter som behöver akut vård som inte kan få det hos sin husläkare men som inte behöver akutsjukhusets alla resurser, säger enhetschef Christoffer Bernsköld på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

centrum_helsida2020

Vattenskador oroar sigtunabor

Nyheter Drygt 1000 stockholmare har medverkat i en undersökning om vattenskador som Länsförsäkringar beställt, bland dessa några sigtunabor.

happyhomes_sommar2020
festspec_host2020_helsida
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider
festspec_host2020_outsider
swedol_outsider
kcbygg_outsider
nrh