centrum_panorama_hostshopping
Valstaskolan i MärstaFoto: Jamshid Jamshidi/arkiv

Skolklasser flyttas – Anses för osäkert

Barn- och ungdomsförvaltningen avser flytta årskurserna 4 och 5 på Valstaskolan för att det anses för osäkert - både för elever och pedagoger.

centrum_artikel_host

Under måndagskvällen håller Socialdemokraterna ett krismöte för att diskutera situationen på Valstaskolan. Barn- och ungdomsförvaltningen har föreslagit att årskurserna 4 och 5 stängs ner och eleverna flyttas till andra skolor i kommunen.

Går inte garantera elevernas säkerhet
Orsaken ska enligt uppgifter till märsta.nu vara att det anses för osäkert för eleverna då flera incidenter med äldre ungdomar inträffat i anslutning till skolan, eller i närheten av skolfastigheten. Så sent som i fredags inträffade ett slagsmål mellan ungdomar efter en fotbollsturnering. Pedagoger ska även vara oroliga för att arbeta kvällstid samt för att parkera sina bilar i området.

Beslut på torsdag
På torsdag ska förslaget debatteras i Barn- och ungdomsnämnden. Risken finns att Liberalerna och Socialdemokraterna är oense, måndagskvällens krismöte är till för att Socialdemokraterna ska fatta ett beslut bland sina medlemmar om saken. Det lär finnas medlemmar som är för förvaltningens förslag samt en del som är emot.
– Vi har och vi kommer även framöver göra allt i vår makt för att säkerställa att alla elever når höga kunskapsresultat, mår bra och känner trygghet och studiero, säger nämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L) i en kommentar.
– Vi gör allt i vår makt för att eleverna ska få en så bra skolmiljö och utbildning som möjligt. Om eleverna i årskurs 4 och 5 byter skola kommer det att bli lättare för eleverna att nå kunskapsmålen. Men vi får också möjlighet att börja bryta segregationen på riktigt, säger Ali Wandi (S), vice ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

Enligt Bergqvist har Barn- och ungdomsnämnden i förra årets verksamhetsplan gett i uppdrag åt förvaltningen att utreda hur kommunen ska bli bättre på att bryta segregationen och öka likvärdigheten. En fråga som ska vara prioriterad, menar Bergqvist..
– Nu har vi ett ärende på gång kring detta. Förslaget går ut på att eleverna i årskurs 4 och 5 på Valstaskolan får byta till andra skolor i kommunen. Eleverna i årskurs 6, 7, 8 och 9 blir kvar på Valstaskolan.

”Blir bara spekulationer”
Men varken Johan Adler, grundskolechef, eller Leif Hildebrand, förvaltningschef vill bekräfta märsta.nu:s uppgifter om att det är otrygghet för de yngre eleverna som ligger till grund för förslaget.
– Om vi diskuterar det här så blir det bara spekulationer, det är ingenting som vi kan prata om just nu i alla fall, säger Leif Hildebrand.
– Om det skulle finnas en sådan diskussion så skulle den bara föras med nämnden och inte med någon utåt, säger Johan Adler.

Fotnot: märsta.nu har även sökt Valstaskolans rektor för en kommentar.

Daniel Iskander
Jamshid Jamshidi

centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida
steningekompani_helsida

Inga större incidenter i snöovädret

Nyheter I helgen förväntas Stockholmsregionen drabbas av ett betydande snöfall. Prognoserna pekar på att cirka 20-25 centimeter blötsnö kan falla från lördag eftermiddag klockan 13 och fortsätta i cirka ett dygn framåt. Trafikanter uppmanas att vara extra försiktiga om de måste ge sig ut på vägarna.

connys_helsida

Trenden vänder: Arbetslösheten ökar i kommunen

Nyheter Enligt ny statistik från Arbetsförmedlingen har arbetslösheten ökat både i Sigtuna kommun och i hela Stockholms län. Under februari månad noterade Sigtuna kommun en total arbetslöshet på 8,9 procent, en ökning med 0,5 procentenheter jämfört med samma period föregående år. Liknande trend syns även i resten av länet.

127 kommuninvånare kallas in till mönstring

Nyheter Under den pågående mönstringsprocessen har 100 män och 27 kvinnor från Sigtuna kommun kallats in för att genomgå mönstring. Jämfört med grannkommunerna visar statistiken att 75 invånare från Upplands-Bro, 153 från Väsby och 314 från Sollentuna har blivit inkallade.

Ny restaurang till äldreboende i Märsta

Nyheter I går invigdes den nya restaurangen på Ärlinghems äldreboende i Märsta, och det var ett ögonblick av jubel och firande när boendechef Barbare Huskaj och ordförande i vård- och omsorgsnämnden Josefin Brodd (M) klippte det ceremoniella bandet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
stentekompani_outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
nrh_sigtuna
connys